Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία - iefimerida.gr

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:30 η μεγάλη πορεία για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ την ίδια ώρα σημειώνονται επεισόδια στο Πολυτεχνείο, όπου νεαροί έχουν στήσει οδοφράγματα και πετούν μολότοφ και πέτρες στους αστυνομικούς.

O προϊστάμενος της Εισαγγελίας κ.Ηλίας Ζαγοραίος -κατά παγία πρακτική- έχει δώσει άδεια στην ΕΛΑΣ για επέμβαση στο Πολυτεχνείο εφόσον διαπιστωθεί η διάπραξη κακουργηματικών πράξεων.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, σε διαρκή επικοινωνία με τις εισαγγελικές και πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου βρίσκεται η ηγεσία της αστυνομίας, για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση αν τα επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου συνεχιστούν και ενταθούν.

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 0

Τα επεισόδια έλαβαν χώρα επί δύο τουλάχιστον ώρες ενώ λίγο μετά τις 21:00 τα πράγματα είχαν ηρεμήσει κάπως, καθώς κουκουλοφόροι μέσα από το Πολυτεχνείο και ΜΑΤ συγκρούονταν σποραδικά. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Παράλληλα μέσα στο Πολυτεχνείο εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 200 κουκουλοφόροι. οι οποίοι νωρίτερα πέταξαν δεκάδες μολότωφ , πέτρες, καρέκλες και διάφορα άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Όλοι οι δρόμοι είναι ανοικτοί εκτός από την Πατησίων και τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. Υπήρξαν τουλάχιστον δύο συλλήψεις νεαρών από άνδρες των ΜΑΤ.

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 1

Φωτογραφίες: Intimenews

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 2
Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 3

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Επεισόδια στο Πολυτεχνείο

Λίγο πριν τις 19:00, περίπου 100-150 νεαροί χρησιμοποιώντας υλικά θρανία και καρέκλες που πήραν από τις αίθουσες του Πολυτεχνείου, στήνοντας οδοφράγματα στις οδούς Στουρνάρη, Τζωρτζ και Πατησίων, γύρω από το Πολυτεχνείο.

Mάλιστα, οι κουκουλοφόροι λέρωσαν με μπογιές, έγραψαν συνθήματα, έσκισαν, ποδοπάτησαν και έκαψαν την ελληνική σημαία.

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 4
Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 5
Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 6

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 7

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 8

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 9

Στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, περίπου 100 κουκουλοφόροι που βγήκαν από το κτίριο Γκίνη του Ιδρύματος, που τελεί υπό κατάληψη, πετούν βόμβες μολότοφ, καπνογόνα, πέτρες και ξύλα προς στις Αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή. Σύμφωνα με την αστυνομία, αντικείμενα προς τις δυνάμεις ασφαλείας πετούν και άτομα από ταράτσες κτιρίων της περιοχής. Οι αστυνομικοί απαντούν με χειροβομβίδες κρότου–λάμψης. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ένας αστυνομκός έχει τραυματιστεί.

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 10

Οι κουκουλοφόροι, οι οποίοι έχουν χωριστεί σε δυο διαφορετικές ομάδων των 80-100 ατόμων η κάθε μία, συνεχίζουν τις ρίψεις μολότοφ και άλλων αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου είναι αυτή την ώρα αποπνικτική λόγω των χημικών.

Λίγα λεπτά μετά τις οκτώ το βράδυ μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης της Πυροσβεστικής.

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 11

Ανοιχτοί όλοι οι σταθμοί του μετρό

Aνοιξαν μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου όλοι οι σταθμοί του μετρό που είχαν κλείσει, σταδιακά, από το πρωί.
Ετσι οι συρμοί σταματούν πλέον κανονικά στους τρεις σταθμούς (Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής) που ήταν κλειστοί νωρίτερα.
Στο μεταξύ, ομαλοποιείται σιγά σιγά και η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, αφού πριν από λίγο δόθηκε στην κυκλοφορία η Βασ. Σοφίας και άλλες κεντρικές λεωφόροι της Αθήνας.

Φωτιές και μολότοφ και στην Πάτρα

Σε... πεδίο μάχης μετατράπηκε και το κέντρο της Πάτρας. Οπως μεταδίδει το tempo24.gr, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου πετούν πέτρες και μολότοφ σε δημοσιογράφους και πολίτες. Πανικός στο κέντρο της πόλης με τους πολίτες να τρέχουν για να αποφύγουν την γενικευμένη επίθεση. Προηγήθηκαν μολότοφ στο Αστυνομικό μέγαρο της Ερμού.

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 12

Ενταση και στη Θεσσαλονίκη: Μολότοφ και φωτιές στην Εγνατία

Eνταση σημειώθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης πορείας στη Θεσσαλονίκη, όταν κουκουλοφόροι που βρίσκονταν στην Εγνατία, στο ύψος της Καμάρας, πέταξαν βόμβες μολότοφ, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων, έσπασαν κολωνάκια και έβαλαν φωτιά σε εκδοτήριο του ΟΑΣΘ. Οι ίδιοι κουκουλοφόροι κινήθηκαν στη συνέχεια προς τα πανεπιστήμια.

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 13
Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 14

Νωρίτερα, διαδηλωτές έκαψαν συμβολικά την σημεία των ΗΠΑ.

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 15

Φωτογραφίες: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Γιάννενα: Πεδίο μάχης η κεντρική πλατεία -Ενας αστυνομικός τραυματίας

Επεισόδια γύρω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα σημειώθηκαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ από κουκουλοφόρους που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με τους άνδρες των ΜΑΤ να απαντούν κάνοντας χρήση χημικών.

Ένας αστυνομικός μεταφέρθηκε τραυματισμένος με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ τα επεισόδια επεκτάθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο όπου οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και άρχισαν να πετούν πέτρες και καδρόνια εναντίον των αστυνομικών .

Αυτή τη στιγμή το μπλοκ των κουκουλοφόρων απομακρύνεται από το χώρο των επεισοδίων ενώ παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 16

Ενταση και έξω από την αμερικανική πρεσβεία -Γιούχαραν το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ

Ενταση επικράτησε έξω από την αμερικανική πρεσβεία, όταν οι συγκεντρωμένοι είδαν το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάζει. Ο κόσμος άρχισε να γιουχάρει τα μέλη του μπλοκ, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.
Αμέσως παρενέβη η αστυνομία, με τα επεισόδια να μην λαμβάνουν έκταση.

Η πορεία προς την πρεσβεία

Η πορεία ξεκίνησε από τη Σταδίου λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και οι διαδηλωτές κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, έφτασε στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 17
Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 18
Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 19

Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε το «μπλοκ» του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών.

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 20

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια υπό τον φόβο επεισοδίων με χιλιάδες αστυνομικούς να είναι παρατεταγμένοι στο δρόμο. Οι εικόνες από την πλατεία Συντάγματος και έξω από τη Βουλή, είναι ενδεικτικές.

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 21
Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 22
Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 23
Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 24

\

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 25

Η πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία

Η πορεία, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, εξελίχθηκε σε ειρηνικό κλίμα με συνθήματα και πανό κατά του φασισμού.

Ο κύριος όγκος της συγκέντρωσης ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα από το κτίριο του Πολυτεχνείου και κατευθύνθηκε μέσω της Σταδίου, όπου ενώθηκε με άλλους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου η κεφαλή της πορείας έφτασε στις 6.30 μ.μ. Της πορείας ηγήθηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών με πανό που έγραφε «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, επίσης, κατά των μνημονίων, του Ερντογάν, του ιμπεριαλισμού.

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 26

Αποκοκίμασαν το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ

Προσυγκέντρωση πραγματοποίησαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Αθηνάς. Στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, καθώς και οι πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Φίλης, καθώς και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Μικρή ένταση επικράτησε όταν το «μπλοκ» του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, οπότε αποδοκιμάστηκε από άλλους διαδηλωτές.

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 27

Νωρίτερα τα μέλη της ΠΑΣΠ που έχουν στην κατοχή τους την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ, για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατευθύνθηκαν προς την Αμερικανική πρεσβεία.

Τα μέλη της ΠΑΣΠ έκαναν προσυγκέντρωση στην οδό Ακαδημίας και Ιπποκράτους και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Πατησίων και το κτίριο του Πολυτεχνείου, φτάνοντας όμως στην οδό Χαλκοκονδύλη, αποφάσισαν να ξεδίπλωσαν εκεί τη σημαία και ξεκίνησαν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία.

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 28

Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ζει, ζει ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη αυτός μας οδηγεί» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή» κατευθύνονται μέσω της οδού Ακαδημίας προς τη πρεσβεία των ΗΠΑ.

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 29

Στην Σταδίου συγκεντρώθηκαν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που στη συνέχεια κατευθύνθηκαν και αυτοί προς την αμερικανική πρεσβεία. Επικεφαλής του «μπλοκ» ήταν ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων «η καλύτερη τιμή για το Πολυτεχνείο είναι η συνέχιση των αγώνων ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν ψηφίσει μνημόνια, που έχουν ψηφίσει και ψηφίζουν αντιλαϊκά- αντεργατικά μέτρα» και «η συνέχιση του αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που φέρνει κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και ανεργία».

Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 30
Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 31
Μολότοφ & οδοφράγματα στη Στουρνάρη -Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία | iefimerida.gr 32

Αντιτρομοκρατική, ΜΑΤ και χιλιάδες αστυνομικοί σε όλη την Αθήνα
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει θέσει από το πρωί σε εφαρμογή ένα γιγαντιαίο σχέδιο με το κωδικό όνομα «Πολυτεχνείο», προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενες απρόβλεπτες καταστάσεις στο κέντρο της Αθήνας. Τουλάχιστον 7.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε υπηρεσία και έχουν εντολές να μην επιτρέψουν να ξεσπάσουν επεισόδια από ομάδες κουκουλοφόρων που ενδεχομένως να παρεισφρήσουν στην πορεία για τον εορτασμό της 43ης επετείου του Πολυτεχνείου.

Αστυνομικοί με περιπολικά και ομάδες ΔΙΑΣ πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν τοποθετηθεί στα «επικίνδυνα» σημεία. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και τρομοκρατικού χτυπήματος. Παράλληλα, στο σχέδιο δράσης περιλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.

Πάντως, οι εντολές που έχουν οι αστυνομικές δυνάμεις είναι να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται, σε περίπτωση εκτρόπων, η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας και να μην υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν. Ενδεικτικό είναι πως η εντολή που έχουν λάβει είναι να ριχτούν στη μάχη μόνο αν η κατάσταση γίνει επικίνδυνη.

Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. σε αριθμούς:

  • 7.000 ένστολοι
  • Από αυτούς, οι 2.000 ανήκουν στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων
  • 30 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης)
  • 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης)

Το σχέδιο προστασίας της Αθήνας
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή επεισοδίων και επικίνδυνων καταστάσεων θα αναπτυχθεί στα παρακάτω στάδια:
Φρούρηση με διμοιρίες των ΜΑΤ του Πολυτεχνείου, της αμερικανικής πρεσβείας, της Βουλής και των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Επόπτευση όλων των δρόμων από τους οποίους θα περάσει η πορεία. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ θα κυκλώσουν περιμετρικά την πορεία, θα απομακρύνουν και θα συλλαμβάνουν κουκουλοφόρους, άτομα με σακίδια που ενδεχομένως περιέχουν πέτρες και μολότοφ.
Φύλαξη των χώρων του Πολυτεχνείου για το ενδεχόμενο αντιεξουσιαστές να εισέλθουν στους χώρους του ιδρύματος.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο
Εκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί από το πρωί σε ισχύ γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έως την πλατεία Κάνιγγος. Μάλιστα θα γίνεται αναπροσαρμογή των μέτρων μόλις ξεκινήσει η πορεία από το Πολυτεχνείο προς την αμερικανική πρεσβεία. Το συνολικό σχέδιο με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις περιλαμβάνει τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Στις 15.00 θα κλείσει ο σταθμός του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής και στις 17.00 οι σταθμοί στο Σύνταγμα και στον «Ευαγγελισμό».

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά, ανάλογα με τις κυκλοφοριακές ανάγκες που θα προκύπτουν. Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία-τρόλεϊ). Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, στη διαδρομή της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Τα πρώτα επεισόδια -Επίθεση σε αστυνομικούς
Η πρώτη ένταση σημειώθηκε στις 13:30 περίπου, στην περιοχή των Εξαρχείων, όταν ομάδα 15 κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε συμβατικό όχημα της αστυνομίας στην οδό Μπουμπουλίνας. Πρόκειται για βανάκι της ΕΛ.ΑΣ. με ειδικό εξοπλισμό, το οποίο ακινητοποιήθηκε από τους κουκουλοφόρους στη συμβολή Ζαΐμη και Στουρνάρη. Οι επιβαίνοντες αστυνομικοί πρόλαβαν και σφράγισαν από μέσα το όχημα, ωστόσο χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ για να απεγκλωβιστούν οι ίδιοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κουκουλοφόροι έκλεψαν δύο αστυνομικές ασπίδες και ένα κράνος, τα οποία τοποθέτησαν σε αγάλματα στο κέντρο της Αθήνας.

Ενταση και στη Θεσσαλονίκη
Ενταση προκλήθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης προσπάθησαν να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου. Πιο συγκεκριμένα, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αντέδρασαν στην παρουσία μελών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία και στη συνέχεια προπηλάκισαν.

Ωστόσο, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θέλησαν να εισέλθουν στην Πολυτεχνική Σχολή, με αποτέλεσμα ο φραγμός των μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο τους. Αλλη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εισέλθει από άλλο χώρο και να καταθέσει στεφάνι, ωστόσο έγινε γρήγορα αντιληπτή με αποτέλεσμα και εκεί να κοπεί ο δρόμος τους. Στη συνέχεια επικράτησαν έντονοι διαπληκτισμοί στο σημείο μεταξύ των παρευρισκομένων.

Προβληματισμός για την κατάληψη στο κτίριο Γκίνη
Την ίδια στιγμή στην ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει προβληματισμός για την κατάληψη από μερίδα αναρχικών του κτιρίου Γκίνη στο Πολυτεχνείο. Υπενθυμίζεται πως με ανακοίνωσή τους στο indymedia αναρχικοί αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη για την περιφρούρησή του με κάθε διαθέσιμο μέσο.
«Σπάμε στην πράξη τον αποκλεισμό που για χρόνια επιβάλλουν οι κομματικοί και κρατικοί μηχανισμοί προκειμένου να κρατήσουμε το χώρο κατά τη διάρκεια της μέρας ελεύθερο, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όσες και όσους επιλέγουν το δρόμο της σύγκρουσης και της εξέγερσης.
Δεν ξεχνάμε τους πεσόντες του κοινωνικού πολέμου εν καιρώ δημοκρατίας.
Καμία δίωξη στους/στις συλληφθέντες/συλληφθείσες της 15ης Νοέμβρη. ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ! ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ! Αναρχικές/Αναρχικοί».

Ισχυρή αστυνομική δύναμη θα βρίσκεται έξω από το Πολυτεχνείο, σε μια προσπάθεια να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε περίπτωση που κουκουλοφόροι προσπαθήσουν να κάνουν κατάληψη του χώρου.

Πηγή φωτογραφιών: eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μέτρα ΕΛ.ΑΣ αστυνομία Πολυτεχνείο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ