Ημουν στην ομιλία του προέδρου Ομπάμα -Ολα όσα είδα και άκουσα [εικόνες] - iefimerida.gr

Ημουν στην ομιλία του προέδρου Ομπάμα -Ολα όσα είδα και άκουσα [εικόνες]

Φωτογραφία: ΑP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και αυτό μου δίνει ελπίδα», ανέφερε ο πρόεδρος Ομπάμα στην ομιλία του, επιβεβαιώνοντας στους παρευρισκόμενους ότι γίνονταν συμμέτοχοι σε ένα ιδιαίτερο γεγονός για ολόκληρη τη χώρα.

Η επίσημη ώρα για την έναρξη άφιξης των προσκεκλημένων που θα είχαν τη δυνατότητα να «θαυμάσουν» από κοντά τον τέταρτο πρόεδρο των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Ελλάδα ήταν στις 11:30 π.μ., με την επιλογή του χώρου για την ομιλία να εναρμονίζεται πλήρως, αποζημιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το τελικό αποτέλεσμα.

Οι ουρές από την πρώτη κιόλας στιγμή ατελείωτες, με πλήθος κόσμου να περιμένει υπομονετικά έτσι ώστε να περάσει στο εσωτερικό του κτιρίου. Στα πηγαδάκια η συζήτηση φυσικά που κυριαρχούσε δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική, αφού άκουγες από παντού τριγύρω μία μόνο λέξη: Ομπάμα!

Ημουν στην ομιλία του προέδρου Ομπάμα -Ολα όσα είδα και άκουσα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Επιχειρηματίες, υπουργοί, βουλευτές, άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου, προσωπικότητες, όλοι στην ίδια σειρά, ο ένας πίσω από τον άλλον. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης συναντήθηκε εκεί με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο και έτσι πέρασαν μαζί τον έλεγχο, εισήλθαν στην αίθουσα μαζί και κάθισαν δίπλα-δίπλα. Μια τελετή που το πρωτόκολλο περιοριζόταν αυστηρά στο πρόσωπο του προέδρου Ομπάμα. Λίγο πιο κει, ο Αντρίκος Παπανδρέου, έτοιμος να παρακολουθήσει την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, περίμενε υπομονετικά τη σειρά του να περάσει και εκείνος τον απαραίτητο έλεγχο.

Το ίδιο και η Τατιάνα Μπλάτνικ με τον Νικόλαο Γλίξμπουργκ, ο οποίος λίγο αργότερα σηκώθηκε από τη θέση του για να την παραχωρήσει σε μία κυρία που δεν είχε βρει διαθέσιμο κάθισμα. Ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης συζητούσε με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, αμφότεροι πρώην υπουργοί Παιδείας, φυσικά για εκείνο που τους ενώνει. Λίγο αργότερα πέρασε ο ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος, κρατώντας έναν ζεστό καφέ για όση ώρα θα περίμενε και εκείνος στην ουρά.

Ημουν στην ομιλία του προέδρου Ομπάμα -Ολα όσα είδα και άκουσα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Εξονυχιστικός έλεγχος που ωστόσο γινόταν σε πολύ καλή ατμόσφαιρα, ενώ οι ειδικοί εξηγούσαν παράλληλα για ακόμη μια φορά τι δεν πρέπει να έχεις επάνω σου. Ετσι δεν είχες πρόβλημα για λίγη ακόμη υπομονή...

Με την είσοδο εντός της αιθούσης, όλα έχουν πάρει την τελική τους μορφή πλέον, ενώ απομένουν μερικά μόνο λεπτά προκειμένου να γίνει η υποδοχή του Μπαράκ Ομάμα. Ενας άνδρας της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ δίνει την τελική πινελιά στο πόντιουμ που θα γίνει η ομιλία, την οποία χιλιάδες άτομα περιμένουν να ακούσουν. Αλλοι, μάλιστα, αγωνιούν γι' αυτήν.

Ημουν στην ομιλία του προέδρου Ομπάμα -Ολα όσα είδα και άκουσα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Για λίγο ακόμα τα βλέμματα περιστρέφονται στην αίθουσα, ενώ καθηλώνονται -και χωρίς καν να το θέλουν- στους κάπως «εξωπραγματικούς» πράκτορες των αμερικανικών υπηρεσιών, που αποτελούν τη σκιά του προέδρου.

Ημουν στην ομιλία του προέδρου Ομπάμα -Ολα όσα είδα και άκουσα [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ημουν στην ομιλία του προέδρου Ομπάμα -Ολα όσα είδα και άκουσα [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ημουν στην ομιλία του προέδρου Ομπάμα -Ολα όσα είδα και άκουσα [εικόνες] | iefimerida.gr 5

«Παρακαλώ πολύ, άπαντες να λάβουν τις θέσεις τους», ακούγεται στα αγγλικά από τα ηχεία - ίσως να μου διαφεύγει, αλλά νομίζω πως είναι από τις ελάχιστες φορές που τυχαίνει να παρατηρώ μια εντολή να εκτελείται τόσο μαζικά σε τόσο γρήγορο χρόνο. Στην αίθουσα εισέρχεται ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κύριες και κύριοι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα», η συνέχεια. Ο κόσμος τον υποδέχεται αποθεωτικά, με χειροκροτήματα και επιφωνήματα σε όλη την αίθουσα. «Ηello Greece, thank you», «Γεια σας» και «Καλησπέρα», τα πρώτα λόγια του.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρεται στην ελληνική φιλοξενία λέγοντας πως ήθελε πολύ να έρθει στην Ελλάδα, γιατί έμαθε για τη φιλοξενία του ελληνικού λαού. «Τη φιλοξενία», τόνισε ο πρόεδρος, ενώ βλέπεις ανάμεσά σου στο κοινό το δέος που αισθανόταν το πλήθος από την αναφορά του προέδρου για την Ελλάδα.

Ημουν στην ομιλία του προέδρου Ομπάμα -Ολα όσα είδα και άκουσα [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Ημουν στην ομιλία του προέδρου Ομπάμα -Ολα όσα είδα και άκουσα [εικόνες] | iefimerida.gr 7

«Κι όμως, ολόκληρος πλανητάρχης υποκλίνεται στη χώρα μου», ήταν η σκέψη της στιγμής μου, με τη συνέχεια να με αποζημιώνει: «Εν μέρει γιατί ήθελα να επισκεφτώ τον Παρθενώνα, αλλά και γιατί ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη που η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας, προσέφερε στον κόσμο», λέει ο πρόεδρος.

Η συνέχεια ακόμη πιο ενθουσιώδης, αφού η αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο μόνο αφορμή ονείρων μπορεί να αποτελέσει, ειδικότερα για τους νέους ανθρώπους. Ο διεθνής, πλέον, Ελληνας μπασκετμπολίστας που με ορμητήριό του τα γήπεδα του Φιλαθλητικού ξεκίνησε να κατακτήσει τη ζωή, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος για τις δυσκολίες που βιώνει καθημερινά η χώρα μας αλλά και για το τι σου επιφυλάσσει η ζωή καμιά φορά, σκέφτομαι.

Αισχύλος, Σωκράτης, Ευριπίδης, Περικλής, Ηρόδοτος, Θουκυδίδης είχαν δεσπόζουσα θέση στην ομιλία του. Η φουστανέλα, το ούζο και η σπανακόπιτα έκαναν τους Ελληνες να τον αγαπήσουν ακόμη περισσότερο. Κυρίαρχη θέση είχε η έννοια της Δημοκρατίας, που γεννήθηκε στην Ελλάδα, κάτι που ο ίδιος μόλις πριν από μια εβδομάδα κλήθηκε να αποδεχθεί κατανοώντας πόσο ισχυρή είναι. Κάπου εκεί προστέθηκαν και τα δύσκολα οικονομικά.

Προβληματισμένος ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, παρακολουθεί την ομιλία με τη γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Κωνσταντίνα Μπότσιου. Λίγο πιο κάτω, τα κορίτσια με τη μαντίλα που δεν σταμάτησαν να απαθανατίζουν τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ πιο δίπλα ένα συγκινητικό στιγμιότυπο μου τραβάει την προσοχή, είναι ο π. Αντώνιος της «Κιβωτού του Κόσμου» που εξηγεί ψιθυριστά στα μικρά παιδιά που τον συνοδεύουν τι λέει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ημουν στην ομιλία του προέδρου Ομπάμα -Ολα όσα είδα και άκουσα [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Ημουν στην ομιλία του προέδρου Ομπάμα -Ολα όσα είδα και άκουσα [εικόνες] | iefimerida.gr 9

Ο πρόεδρος τελειώνει την ομιλία του και το κοινό παραληρεί. Μουσικό χαλί γίνεται το «Δυνατά-δυνατά», της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.

Ολα παίρνουν τον δρόμο τους και οι καλεσμένοι μιλούν ακόμη για τον Ομπάμα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ομπάμα ομιλία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ