Τράπεζα Πειραιώς: Στόχευση για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 58% - iefimerida.gr

Τράπεζα Πειραιώς: Στόχευση για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 58%

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε 0,9 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εισροές καταθέσεων στην Τράπεζα Πειραιώς το τρίτο τρίμηνο του 2016, με τις καταθέσεις να σημειώνουν αύξηση κατά 2%.

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων σε επαναλαμβανόμενη βάση έφτασαν τα 290 εκατ. ευρώ, για το τρίτο τρίμηνο του 2016, ενώ εξαιρώντας τα κέρδη χρηματοοικονομικών πράξεων, διαμορφώθηκαν στα 280 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 6% σε ετήσια και 10% σε τριμηνιαία βάση, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας.

Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα ήταν 278 εκατ. ευρώ, σταθερό σε τριμηνιαία βάση. Τα οργανικά έσοδα του ομίλου (καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών) συνιστούν το 95% των επαναλαμβανόμενων καθαρών εσόδων το τρίτο τρίμηνο του 2016, αυξημένα 7% ετησίως και 1% σε τριμηνιαία βάση.

Για το 9μηνο, τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του ομίλου, ανήλθαν σε 844 εκατ. ευρώ ή 794 εκατ. ευρώ εξαιρουμένων των κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις, δηλαδή σταθερά σε ετήσια βάση ή 3% υψηλότερα αντιστοίχως, έναντι του 9μήνου 2015.

Τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους, διαμορφώθηκαν σε κέρδος 31 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο του 2016 από κέρδος 20 εκατ. ευρώ το 2ο τρίμηνο (το τελευταίο συμπεριλάμβανε και μη επαναλαμβανόμενο κέρδος χρηματοοικονομικών πράξεων 77 εκατ. ευρώ).

Για το εννεάμηνο, τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους, διαμορφώθηκαν σε κέρδος 14 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 621 εκατ. ευρω το εννεάμηνο του 2015.

Η στρατηγική για τα κόκκινα δάνεια

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα της τράπεζας με τους αναλυτές, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα κόκκινα δάνεια και την αντιμετώπισή τους με βάση τους στόχους μείωσης έως το 2019. Η Τράπεζα Πειραιώς, άλλωστε, έχει δεσμευθεί προς τις εποπτικές αρχές να μειώσει έως το 2019 κατά 58% τα NPLs και κατά 41% τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

Ήδη, το 2016, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων γίνεται από τις εσωτερικές εξειδικευμένες μονάδες του ομίλου. Τη νέα χρονιά, πάντως, η Τράπεζα Πειραιώς θα ακολουθήσει μια νέα στρατηγική, προχωρώντας σε συνεργασίες (joint venture) με εταιρείες διαχείρισης προβληματικών δανείων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Τράπεζας Πειραιώς στους αναλυτές, οι λύσεις που θα μπορούσαν να επιλέξουν για να πετύχουν τη δέσμευσή τους για τα κόκκινα δάνεια περιλαμβάνει ρυθμίσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, οι διαγραφές, οι ρευστοποιήσεις και επιλεκτικές πωλήσεις. Ειδικότερα, στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων, η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά πως οι αλλαγές που μπορεί να προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς πάνω στο νομοθετικό πλαίσιο, θα καταφέρουν να βοηθήσουν επιπλέον την κατάσταση.

Σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας η πορεία των NPLs έχει σταθεροποιηθεί και αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη σταθεροποίηση τα επόμενα τρίμηνα. Πάντως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γεννηθούν νέα κόκκινα δάνεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τράπεζα Πειραιώς αποτελέσματα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ