Διχασμένη η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία -Δεν πέρασε η πρόταση να διακοπούν οι ενταξιακές συζητήσεις - iefimerida.gr

Διχασμένη η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία -Δεν πέρασε η πρόταση να διακοπούν οι ενταξιακές συζητήσεις

Φωτογραφία: AP/ Virginia Mayo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η στάση απέναντι στην Τουρκία διχάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι υπουργοί Εξωτερικών επέκριναν μεν τις «εκκαθαρίσεις» μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα, αλλά δεν πέρασε η πρόταση να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Τη σχετική πρόταση έκανε η Αυστρία, αλλά δεν συγκέντρωση τη στήριξη των 28 υπουργών Εξωτερικών που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε ξανά έτοιμος να κάνει δημοψήφισμα για το αν θα συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και επανέλαβε ότι θα επανέλθει η θανατική ποινή- κάτι για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις στην ΕΕ.

«Δεν είμαι υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και πιστεύω ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς. Επικριτικοί απέναντι στην Τουρκία εμφανίστηκαν και οι υπουργοί του Λουξεμβούργου και του Βελγίου.

Ομως, τα ισχυρότερα μέλη της Ενωσης, η Γαλλία και η Γερμανία, στηρίζουν τη συνέχιση της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι το τέλος των διαπραγματεύσεων ένταξης αυτή τη στιγμή θα έκαναν περισσότερο κακό, παρά καλό, αναφέρει το Reuters.

Αλλά και ο Μπόρις Τζόνσον τάχθηκε κατά της υπερβολικής αντίδρασης μετά από τα γεγονότα στην Τουρκία. «Δεν πρέπει να στριμώξουμε την Τουρκία στη γωνία, δεν πρέπει να αντιδράσουμε υπερβολικά με τρόπο που είναι ενάντια στα συλλογικά συμφέροντά μας», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο Νίκος Κοτζιάς, δηλώνοντας έπειτα από τη συνάντηση σχετικά με τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Αγκυρα «έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν περίοδοι με πολύ φιλική διάθεση -θα έλεγα καμιά φορά ακόμη και παράλογη- έναντι της Τουρκίας και περίοδοι, όπως σήμερα, που η κριτική απέναντι σε αυτή τη χώρα δεν είναι πάντα παραγωγική».

Η κατάσταση στην Τουρκία θα αποτελέσει αντικείμενο σε σύνοδο που έχει προγραμματιστεί στις 15-16 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που μίλησε στο Reuters. «Πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία για να σταματήσουν οι συζητήσεις και είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Κάποιες χώρες υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα χάσει την όποια επιρροή έχει στην Τουρκία αν «παγώσουν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουν από τη στιγμή που αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επηρεαστεί η Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Τίμο Σόινι. «Ομως, όλοι καταλαβαίνουν ότι αν παραμείνουν έτσι τα πράγματα, η Τουρκία δεν θα γίνει μέλος της ΕΕ. Η θανατική ποινή είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή για την ΕΕ», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ