Μέσα στο «κτήνος»: Η θωρακισμένη λιμουζίνα που θα μεταφέρει τον Ομπάμα [εικόνες&βίντεο] - iefimerida.gr

Μέσα στο «κτήνος»: Η θωρακισμένη λιμουζίνα που θα μεταφέρει τον Ομπάμα [εικόνες&βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από το βράδυ της Παρασκευής βρίσκεται στην Αθήνα το «Κτήνος» μια από τις λιμουζίνες του Αμερικανού Προέδρου (μετακινείται οπουδήποτε στον κόσμο μόνο με δικά του οχήματα).

Η εν λόγω Cadillac λιμουζίνα έχει πόρτες με πάχος 20 εκατοστά και τζάμια 13 εκατοστά, ικανά να σταματήσουν επιθέσεις από κάθε τύπου πολεμικό τυφέκιο, βόμβες, ρουκέτες, ακόμη και πυραύλους.

Μέσα στο «κτήνος»: Η θωρακισμένη λιμουζίνα που θα μεταφέρει τον Ομπάμα [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 0

Το ρεζερβουάρ, θωρακισμένο και αυτό, προστατεύεται από ειδικό αφρό, για την περίπτωση που σχιστεί σε κάποιο ατύχημα ή από ανταλλαγή πυρών. Στο μπροστινό μέρος της η λιμουζίνα διαθέτει κάμερα νυκτός και σύστημα εκτόξευσεις δακρυγόνων, έχει αποθηκευμένα πυροβόλα όπλα, ενώ η καμπίνα των επιβατών μπορεί να αντέξει χημική επίθεση και περιέχει δορυφορικό τηλέφωνο και ειδικό διαδραστικό σύστημα επικοινωνίας.

Μέσα στο «κτήνος»: Η θωρακισμένη λιμουζίνα που θα μεταφέρει τον Ομπάμα [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 1

Το τρέχον μοντέλο του προέδρου των ΗΠΑ είναι μια μοναδική Κάντιλακ που έχει διαμορφωθεί στο σασί ενός μεσαίου φορτηγού. Το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με ποικίλα αμυντικά και επιθετικά μέτρα ασφάλειας της ζωής του πολύτιμου επιβάτη. Εχει «χτιστεί» με βάση τα στάνταρντς των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Οταν ο πρόεδρος της χώρας επιβαίνει στην λιμουζίνα διαθέτει όλα τα εξελιγμένα μέσα επικοινωνίας του 21ου αιώνα.

Μέσα στο «κτήνος»: Η θωρακισμένη λιμουζίνα που θα μεταφέρει τον Ομπάμα [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 2

Η εν λόγω προεδρική λιμουζίνα μπήκε σε λειτουργία στις 20 Ιανουαρίου 2009 και η «παρθενική»της βόλτα ήταν μόλις 3 χιλιόμετρα για την ορκωμοσία του. Φημολογείται ότι ο Λευκός Οίκος διατηρεί περίπου δώδεκα αντίγραφα του ίδιου αυτοκινήτου.

Μέσα στο «κτήνος»: Η θωρακισμένη λιμουζίνα που θα μεταφέρει τον Ομπάμα [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 3

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το αυτοκίνητο διαθέτει είτε ένα βενζινοκίνητο κινητήρα V8 Vortec 8.1-λίτρων κινητήρα ή έναν turbo V8 κινητήρα ντίζελ Duramax 6.6-λίτρων. Αν και άγνωστη, η τρέχουσα προεδρική κατάσταση του αυτοκινήτου πιθανολογείται ότι είναι πολύ βαρύτερο από τον προκάτοχό του. Eίναι εξοπλισμένο με ειδικά ελαστικά Goodyear που χρησιμοποιούνται για βαριά φορτηγά. Οπως είναι εύλογο η προεδρική λιμουζίνα είναι εξαιρετικά βαριά λόγω θωράκισης και του εξοπλισμού που διαθέτει. Πιθανολογείται ότι ζυγίζει από 6.800 έως 9.100 kg. Λόγω του υπερβολικού βάρους του, το αυτοκίνητο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μόνο περίπου 60 mph (97 χλμ/ώρα). Το σημερινό μοντέλο της προεδρικής λιμουζίνας κοστίζει μεταξύ των 300.000 και 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μέσα στο «κτήνος»: Η θωρακισμένη λιμουζίνα που θα μεταφέρει τον Ομπάμα [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 4

Το πίσω κάθισμα που φιλοξενεί τον Ομπάμα και κάθε εγκεκριμενο επισκέπτη, είναι ένας χώρος που διακρίνεται τόσο από την ασφάλεια όσο και από την πολυτέλεια. Περιλαμβάνει τέσσερα ευρύχωρα καθίσματα και διαθέτει ένα γυάλινο χώρισμα που μπορεί να ανοίξει μόνο από τον Πρόεδρο Ομπάμα, καθώς και ένα κουμπί πανικού.

Μέσα στο «κτήνος»: Η θωρακισμένη λιμουζίνα που θα μεταφέρει τον Ομπάμα [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 5

Οσο βρίσκεται στη λιμουζίνα, ο Ομπάμα μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει και να μείνει συνδεδεμένος με ασφάλεια. Εχει έναν φορητό υπολογιστή με ασφαλείς δυνατότητες Wi-Fi και ένα δορυφορικό τηλέφωνο με απευθείας γραμμή με το Πεντάγωνο και τον Αντιπρόεδρο.

Μέσα στο «κτήνος»: Η θωρακισμένη λιμουζίνα που θα μεταφέρει τον Ομπάμα [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 6

Για την προστασία του Ομπάμα από σφαίρες, καρφιά και κάθε άλλο αντικείμενο που στοχεύει να αχρηστεύσει τα λάστιχα, το «κτήνος» είναι εφοδιασμένο με ειδικά σχεδιασμένο και ενισχυμένο Kevlar που είναι ανθεκτικό στη διάτρηση. Ακόμη και αν κάποιος ή κάτι ήταν σε θέση να καταστρέψει τα ελαστικά, το αυτοκίνητο έχει επίσης ζάντες από χάλυβα και μια συσκευή run-flat, προκειμένου το αυτοκίνητο να εξακολουθήσει να κινείται με υψηλές ταχύτητες για να ξεφύγει.

Το αυτοκίνητο είναι ευρέως γνωστό σαν Κάντιλακ 1 αλλά οι Μυστικές Υπηρεσίες του έδωσαν το παρατσούκλι «το κτήνος» για ευνόητους λόγους. Διαθέτει δε και ατσάλινη θωράκιση πάχους 5 ινστών που προστατεύει το αυτοκίνητο ακόμη και αν τοποθετηθεί από κάτω του βόμβα.

Μέσα στο «κτήνος»: Η θωρακισμένη λιμουζίνα που θα μεταφέρει τον Ομπάμα [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 7

Μέχρι την δολοφονία Κένεντι οι πρόεδροι των ΗΠΑ μπορούσαν να επιβαίνουν σε ανοικτά οχήματα, εκτεθειμένοι στο κοινό. Μετά την δολοφονία στο Ντάλας τα πράγματα στον τομέα της ασφάλειας της προεδρικής λιμουζίνας άλλαξαν δραματικά.

Μέσα στο «κτήνος»: Η θωρακισμένη λιμουζίνα που θα μεταφέρει τον Ομπάμα [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 8
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ