Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία -Τσουνάμι και νεκροί [εικόνες&βίντεο] - iefimerida.gr

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία -Τσουνάμι και νεκροί [εικόνες&βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τουλάχιστον 2 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τη Νέα Ζηλανδία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Κέι.

Λίγο νωρίτερα η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας έκανε λόγο για τουλάχιστον 1 νεκρό.

"Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε ένα κτίριο που κατέρρευσε στην Καϊκούρα" επιβεβαίωσε η αστυνομία.

Η τουριστική πόλη Καϊκούρα βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών έπληξε την κεντρική Νέα Ζηλανδία λίγο μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα και οι μετασεισμοί που την ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές στην χώρα και οι αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις για τσουνάμι, που ενδεχομένως φθάσει τα 5 μέτρα.

Το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, είχε επίκεντρο 46 χλμ από την πόλη Αμπερλέϊ και 70 χλμ από την πόλη Καϊαπόι, η οποία έχει 10.000 μόνιμους κατοίκους ενώ είχε εστιακό βάθος 5 χλμ.

Σημειώθηκε σε απόσταση 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της πόλης Κράιστσερτς, η οποία στις 4 Σεπτεμβρίου του 2010 χτυπήθηκε από ισχυρή σεισμική δόνηση 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Χιλιάδες άνθρωποι στις ανατολικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας εγκατέλειψαν τις εστίες τους προκειμένου να μεταβούν σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, καθώς οι αρχές προειδοποιούν για καταστροφικά κύματα που θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 5 μέτρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο κίνδυνος για κύματα έως 5 μέτρα θα είναι υπαρκτός για αρκετές ώρες.

«Τα πρώτα κύματα έπληξαν τις ακτές αλλά γνωρίζουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταγράψουμε τον πραγματικό αντίκτυπο» δήλωσε η Σάρα Στιούαρτ Μπλακ, συντονίστρια στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

«Η ανησυχία μας έγκειται σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Τα κύματα που αναμένεται να μας πλήξουν το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα».

Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών ανακοίνωσε ότι έστειλε ελικόπτερα που μεταφερουν ιατρικό προσωπικό και ομάδες διάσωσης στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, 91χλμ βόρεια βορειοανατολικά του Κράισττσερτς, όπου το 2011 ο καταστροφικός σεισμός των 6,3 βαθμών είχε στοιχίσει την ζωή σε 185 ανθρώπους.

Η αστυνομία έκανε γνωστό ότι ερευνά πληροφορίες σχετικά με την κατάρρευση ενός κτιρίου στην τουριστική πόλη Καϊκούρα. Πολλές περιοχές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών. Δρόμοι έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων. Σύμφωνα με τον Guardian, από την ώρα του σεισμού έχουν σημειωθεί περίπου 45 μετασεισμοί μεγέθους από 5,6 έως 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οπως μεταδίδει το RNZ, εθελοντές πυροσβέστες ψάχνουν στα ερείπια κοντά στην Καϊκούρα για ένα άτομο που έχει εξαφανιστεί. Ενα ακόμη άτομο βρέθηκε ζωντανό.

Οι μνήμες όλων βέβαια επέστρεψαν άμεσα στον ισχυρό σεισμό του 2011 μεγέθους 6,3 Ρίχτερ όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 185 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί εκατοντάδες.

Για το μέγεθος το σφοδρότατου σεισμού, οι εκτιμήσεις διίστανται.

Δείτε LIVE εικόνα

Το αμερικανικό γεωλογικό παρατηρητήριο USGS έδωσε μέγεθος 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η σεισμολογική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας GeoNet, εκτιμά το μέγεθος του σεισμού στα 7,5 Ρίχτερ.

A magnitude 7.8 earthquake struck New Zealand on November 13, 2016 at 11:02:56 UTC. https://t.co/awfMAGkmK3 pic.twitter.com/EOvUrIUagr

Magnitude: 7.8 earthquake - 33 mi. NNE of Amberley, New Zealand#earthquake #seismos https://t.co/7VjCrTa3ZD pic.twitter.com/IC09cnpiBo

Αναφορές για τραυματίες στις πόλεις Καϊκούρα και Τσέβιοτ καθώς και για ζημιές σε αρκετές περιοχές της Νέας Ζηλανδίας, κάνουν τα τοπικά μέσα.

Εν τω μεταξύ, κύματα τσουνάμι ύψους δύο μέτρων εντοπίστηκαν, λίγο πριν τις 4 (ώρα Ελλάδος), στα ανοικτά της Νότιας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας,μετά τον σεισμό. Μικρότερα αλλά «πολύ επικίνδυνα» κύματα χτύπησαν ήδη τις ακτές πλησίον του Γουέλινγκτον, σύμφωνα με τον τοπικό μετεωρολογικό ιστότοπο, Weather Watch.

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία -Τσουνάμι και νεκροί [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 0

Οι σειρήνες ηχούν σε πόλεις για να προειδοποιήσουν τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία -Τσουνάμι και νεκροί [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 1

Η Geonet, η σεισμολογική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας, αναθεώρησε από την πλευρά της προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού, σε 7,5 βαθμούς από τους 6,6 που είχε ανακοινώσει νωρίτερα.

Το νεοζηλανδικό υπουργείο Πολιτικής Άμυνας και Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος καταστροφικά κύματα να πλήξουν ολόκληρη την ανατολική ακτή και κάλεσε τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο σε υψηλότερα εδάφη.

Huge slip blocking 100 metres of Inland Kaikoura Road, north of Cheviot. Completely impassable #eqnz pic.twitter.com/BX581HaQCu

Κύματα ύψους μέχρι δύο μέτρων μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σε διάστημα έως δύο ωρών, διευκρίνισε το υπουργείο.

Η Άννα Κάιζερ, σεισμολόγος της GNS Science, ανακοίνωσε πως τσουνάμι ύψους ενός μέτρου καταγράφηκε στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι στο Νότιο Νησί.

Το USGS ανακοίνωσε πως το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά του Κράιστσερτς, της μεγαλύτερης πόλης του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας.

Ένας σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών που είχε σημειωθεί εκεί τον Φεβρουάριο του 2011 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους και είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

Christchurch man Craig McDonald clearing trees, trying to get to his father in Waiau. Had to give up when he found the slip. #eqnz pic.twitter.com/YoORzccBtE

Η δόνηση έγινε αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της Νέας Ζηλανδίας. Έχουν αναφερθεί μερικοί τραυματισμοί, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς.

«Ολόκληρο το σπίτι κουνήθηκε σαν φίδι και μερικά πράγματα έσπασαν, το ηλεκτρικό κόπηκε», δήλωσε στον Radio New Zealand από την κατοικία της στην Τακάκα, κοντά στο βόρειο άκρο του Νότιου Νησιού, μια γυναίκα που είπε ότι ονομάζεται Ελίζαμπεθ.

Ο Κρις Χιλ, πυροσβέστης στο Τσέβιοτ, μια παραλιακή πόλη κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είπε πως αξιωματούχοι πηγαίνουν πόρτα με πόρτα και απομακρύνουν τους κατοίκους.

«Όλοι φαίνονται εντάξει εδώ», είπε στον ραδιοσταθμό RNZ. «Υπάρχουν πολλά συντρίμμια σε σπίτια, όμως σ' αυτό το στάδιο δεν φαίνεται να έχει συμβεί κάτι πολύ κακό».

Καμπάνες και σειρήνες ειδοποιούν τους κατοίκους για τον κίνδυνο

And the terrifying sound... #eqnz pic.twitter.com/QZLiGpxuTK

Κάτοικοι στο Ουέλινγκτον είπαν πως υαλοπίνακες έσπασαν και έπεσαν από κτίρια στον δρόμο ενώ ξενοδοχεία και συγκροτήματα διαμερισμάτων εκκενώθηκαν.

Ο Ρίτσαρντ Μακλίν, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου του Ουέλινγκτον, δήλωσε πως κάτοικοι απομακρύνονται από τα νότια παραλιακά προάστια της πόλης εξαιτίας της απειλής για τσουνάμι και υπάρχουν πληροφορίες για δομικές ζημιές σε αρκετά κτίρια.

«Έχουμε πληροφορίες για σπασμένους υδραγωγούς ενώ πάρα πολλά αντικείμενα έχουν πέσει από γραφεία και ράφια», είπε στον RNZ.

Here's the Wellington waterfront! #wgtn #eqnz pic.twitter.com/wfj8pOCIHd

Δρόμοι στο Νότιο Νησί έχουν κλείσει και έχουν αναφερθεί ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Σειρά μετασεισμικών δονήσεων καταγράφεται στη χώρα, μερικές από τις οποίες φθάνουν σε μέγεθος τους 6,1 βαθμούς.

Ο σεισμός σημειώθηκε δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, 13:02 ώρα Ελλάδας) και χαρακτηρίσθηκε επισήμως «σφοδρός». Το εστιακό βάθος του έχει προσδιοριστεί στα δέκα χιλιόμετρα.

Highest waves are expected between Marlborough and Banks Peninsula. There is a threat for all NZ coast. Stay off beaches. #eqnz pic.twitter.com/bkEbyKkCsd

Ο χάρτης της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Νέας Ζηλανδίας δείχνει τις περιοχές που απειλούνται περισσότερο από τσουνάμι. Οι πιο σκούρες μπλε γραμμές υποδεικνύουν τις πλέον ευπαθείς περιοχές.

Η ακτογραμμή της Νέας Ζηλανδίας, από το Κριστσέρτς ως το Ουέλινγκτον θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη, εξ ου και η κυβέρνηση συμβουλεύει τους κατοίκους της ανατολικής ακτής να ψάξουν για εδάφη με υψηλά υψόμετρα. Φυσικά σε όλους τους κατοίκους της Ν. Ζηλανδίας συνίσταται να αποφεύγουν τις ακτες.

Queues of cars heading up Mount Victoria in Wellington. pic.twitter.com/EwAIG8FpWk

Κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους αναζητώντας ασφαλείς τόπους σε μεγαλύτερα υψόμετρα, υπό τον φόβο του τσουνάμι.

That's caused a mess! #earthquake #eqnz #wellington pic.twitter.com/DKg3G9jWzn

Our photographer, @greyscale84 is sending pics from around central Wellington. pic.twitter.com/7QO9FcAJjJ

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία -Τσουνάμι και νεκροί [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 2

Το Κράιστσερτς είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών που είχε σημειωθεί εκεί τον Φεβρουάριο του 2011 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους και είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

People post videos of homes wrecked by #NewZealand earthquake #eqnz https://t.co/JS6j4wC0Uk pic.twitter.com/gTsGDBbQ88

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σεισμός Νέα Ζηλανδία Ρίχτερ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ