Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Τι μεταδίδουν live τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα [βίντεο] - iefimerida.gr

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Τι μεταδίδουν live τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα [βίντεο]

Φωτογραφία: ΑP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκατομμύρια Αμερικάνοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις «κάλπες» για να επιλέξουν Χίλαρι ή Τραμπ για επόμενο... πλανητάρχη.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) θα βγουν τα πρώτα αποτελέσματα, ωστόσο μέχρι τότε οι μάχες συνεχίζονται σε όλα τα μέτωπα.

Οι ψηφοφόροι άρχισαν να ψηφίζουν στο Κονέκτικατ, την Ιντιάνα, το Κεντάκι, το Μέιν, το Νιου Χαμσάιρ, το Νιου Τζέρσεϊ, την πολιτεία της Νέας Υόρκης, το Βερμόντ και τη Βιρτζίνια. Τα εκλογικά τμήματα στις άλλες πολιτείες, λόγω των διαφορετικών ζωνών ώρας, πρόκειται να ανοίξουν αργότερα. Οι Αμερικανοι ψηφίζουν επίσης για το Κογκρέσο, για κυβερνήτες, τοπικά συμβούλια, τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους και σε διάφορα τοπικά δημοψηφίσματα.

Τι μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα

FOX NEWS

ABS-CBN NEWS

BLOOMBERG

SKYNEWS

Τα πρώτα αποτελέσματα

Ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε ένα—πολύ πρώιμο ακόμη, φυσικά—προβάδισμα στις προεδρικές εκλογές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε τρία μικροσκοπικά χωριά της πολιτείας Νιού Χάμσιρ, λαμβάνοντας 32 ψήφους έναντι 25. Η ψηφοφορία στα χωριά Ντίξβιλ, Χαρτς Λοκέισον και Μίλσφιλντ άρχισε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα και τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν αφού ψήφισαν όλοι οι εγγεγραμμένοι. Οι κάτοικοι των τριών χωριών δηλώνουν υπερήφανοι που ψηφίζουν πρώτοι στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η Κλίντον κέρδισε περισσότερες ψήφους στο Ντίξβιλ και στο Χαρτς Λοκέισον, αλλά ο Τραμπ επικράτησε με μεγάλη διαφορά στο Μίλσφιλντ, με 16 ψήφους έναντι 4.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ έχουν την τιμητική τους και στο Twitter με το hashtag #ElectionDay να είναι trending παγκοσμίως

Οι πολιτείες-κλειδιά

Μία ντουζίνα πολιτείες θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές στην αμερικανική εκλογική διαδικασία. Είναι οι πολιτείες-κλειδιά, όπου οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται στήθος με στήθος και δεδομένου του εκλογικού συστήματος μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα.

Η Χίλαρι Κλίντον κι ο Ντόναλντ Τραμπ επικεντρώνουν εκεί την προεκλογική τους εκστρατεία με συχνές επισκέψεις, αγνοώντας την υπόλοιπη χώρα.

Ορισμένες από τις πολιτείες-κλειδιά είναι περισσότερες επίμαχες από άλλες , είτε διότι ο αριθμός εκλεκτόρων είναι πολύ μεγάλος, είτε διότι τα ποσοστά των υποψηφίων είναι πολύ κοντά, είτε και για τα δύο.

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Τι μεταδίδουν live τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα [βίντεο] | iefimerida.gr 0

Σε ποιον θα πάνε οι 29 μεγάλοι εκλέκτορες της Φλόριντα, της πολιτείας-κλειδί με τον μεγαλύτερο πληθυσμό; Σε ποιον θα πάνε οι 20 εκλέκτορες της Πενσιλβάνια, οι 18 του Οχάιο και οι 15 της Βόρειας Καρολίνας; Ποια σύνθεση πολιτειών μπορεί να δώσει τη νίκη στην Κλίντον, ή στον Τραμπ; Οι ειδικοί εκλογολόγοι μελετούν καθημερινά τους αριθμούς προσθέτοντας και αφαιρώντας ανάλογα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Και η παραμικρή μεταβολή μπαίνει στο μικροσκόπιο, αφού και μικρές πολιτείες-κλειδιά, όπως η Αϊόβα με 6 εκλέκτορες, μπορούν να αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα.

Όπως είναι φυσικό, σε κάθε μεγάλη εκλογική διαδικασία δεν λείπουν και τα παρατράγουδα

Στο εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζει ο Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη, δύο γυναίκες μέλη της Femen έκαναν γυμνή διαμαρτυρία εναντίον του.

Από την άλλη, σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Τραμπ εμφανίστηκαν να προσπαθούν να εκφοβίσουν ψηφοφόρους έξω από εκλογικό τμήμα της Φλόριντα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ