Οι Eλληνες εφοπλιστές κλείνουν έναν αιώνα δράσης -Παρουσία του ΠτΔ - iefimerida.gr

Οι Eλληνες εφοπλιστές κλείνουν έναν αιώνα δράσης -Παρουσία του ΠτΔ

φωτογραφία αρχείου: eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 8 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής, ο εορτασμός των 100 χρόνων, από την ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

«Η ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια θα αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορία και την αναπτυξιακή πορεία της ναυτιλίας των Ελλήνων, αναπολώντας με αισθήματα υπερηφάνειας τα επιτεύγματά της και ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία και σθένος.

Ένα μέλλον αντάξιο του παρελθόντος συνδεδεμένο στενά με την πατρίδα και με τη ζητούμενη επάνοδο της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας της», έχει αναφέρει στο μήνυμά του στην ετήσια έκθεση της Ένωσης και με αφορμή τον αυριανό εορτασμό, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης.

Προσθέτει ότι η «υψηλή προτεραιότητα της ναυτιλίας αποτελεί η διατήρηση της ναυτοσύνης των Ελλήνων την οποία η ελληνική πλοιοκτησία εκτιμά και εμπιστεύεται για τη λειτουργία του στόλου της».

Τιμή στον Γεώργιο Λ. Δανιόλο
Σημειώνεται ότι με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ο εφοπλισμός τιμά παράλληλα με ειδική έκδοση τη μνήμη ενός εξέχοντα συνεργάτη της του νομικού Γεωργίου Λ. Δανιόλου που συνέδεσε την επαγγελματική του πορεία με την εμπορική ναυτιλία την οποία υπηρέτησε επί επτά δεκαετίες.

«Όταν έπειτα από 25 χρόνια ξανασυναντηθούμε -ας το ελπίσουμε....- για να εορτάσουμε τα 100 χρόνια της Ενώσεως, όχι εγώ ο παλαιότερος αλλά κάποιος νέος, νεότερος, ο άνθρωπος ο σύγχρονος της εποχής εκείνης να μιλήσει.....» είχε πει ολοκληρώνοντας την ομιλία του για τον εορτασμό των 75 ετών από την ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στις 5 Δεκεμβρίου 1991 στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο ίδιος βέβαια γνώριζε σε ηλικία τότε 89 ετών ότι δεν θα βρίσκεται στον αυριανό εορτασμό.
Εργάζονταν κανονικά ως την ημέρα του θανάτου του στις 20 Οκτωβρίου 1994 υπηρετώντας τις τρεις μεγάλες του αγάπες, την οικογένειά του το γραφείο του και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ο Γ.Δανιόλος στη μοναδική συνέντευξή του που είχε δώσει στο περιοδικό «Αργώ» τον Απρίλιο του 1994, σε ερώτηση πως βλέπει τις εξελίξεις της ναυτιλίας γενικότερα, είχε πει πως ο Έλληνας Εφοπλιστής πρέπει να ερευνά και να μελετά με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια να παίρνει υπ' όψη τις στατιστικές να παρακολουθεί τις επιστημονικές μελέτες και όταν φθάσει τελικά εις ένα λογικό συμπέρασμα να κάμει ακριβώς το αντίθετο. «Θα έχει τότε περισσότερες πιθανότητες να πετύχει.

Στη θαλάσσια επιχείρηση το πιο πιθανό από όλα είναι το απροσδόκητο» είχε αναφέρει.

Η ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών το 1916

Το 1916 πολλοί εφοπλιστές είχαν ήδη αφήσει τα νησιά τους και είχαν εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα.

Έτσι είχαν την ευκαιρία να συζητούν προβλήματα που τους απασχολούσαν με πρώτο σπουδαιότερο αυτό των επιτάξεων πλοίων από το κράτος για τον επισιτισμό της χώρας κατά τις παρουσιαζόμενες ανάγκες τότε.
Την περίοδο εκείνη οι ναύλοι ήταν υψηλοί, οι επιτάξεις μεγάλη ζημιά και κανείς δεν ήξερε αν το δημόσιο θα πλήρωνε πότε και πως.

Τρία ή τέσσερα χρόνια νωρίτερα στους βαλκανικούς πολέμους είχαν επιταχθεί 95 πλοία και οι αποζημιώσεις από αυτά δεν είχαν ακόμη δια κανονισθεί.
Εύλογες ήταν οι ανησυχίες από τις νέες επιτάξεις και για την Εθνική Ατμοπλοΐα της Ελλάδος που είχαν ιδρύσει το 1908 τα παιδιά του Ανδρέα Εμπειρίκου και που εξυπηρετούσε με επιβατηγά υπερωκεάνια τη γραμμή της ανατολικής Μεσογείου-Βόρειας Αμερικής.

Τέσσερα υπερωκεάνια της εταιρείας αυτής είχαν επιταχθεί στους βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913 σαν πλωτά νοσοκομεία και βοηθητικά καταδρομικά.

Και άλλα πλοία των αδελφών Εμπειρίκου είχαν επιταχθεί και έτσι ο Λεωνίδας που ήταν από αυτούς ο πρεσβύτερος αλλά και η ψυχή της επιχείρησης πήρε την πρωτοβουλία και με τη βοήθεια του Γεωργίου Σακκαλή που είχε αποχωρήσει από τη δημόσια υπηρεσία ξεκίνησε την ίδρυση ενός επαγγελματικού σωματείου των εφοπλιστών που αναγνωρίσθηκε με την υπ'αριθμ 199/1916 απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών.

Από το τεύχος του Γκίκα Κουλούρα γνωρίζουμε ότι το 1916 στο σωματείο αυτό γράφτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό 63 εφοπλιστές
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ