Στα ύψη το έλλειμμα του Επικουρικού Κεφαλαίου- Καμπανάκι για αυξήσεις στα ασφάλιστρα - iefimerida.gr

Στα ύψη το έλλειμμα του Επικουρικού Κεφαλαίου- Καμπανάκι για αυξήσεις στα ασφάλιστρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με επιβαρύνσεις στους ασφαλισμένους προειδοποιεί η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας αν δεν λυθούν οι δυσλειτουργίες που έχουν δημιουργηθεί με το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων, ο φορέας που αποζημιώνει τους ασφαλισμένους σε εταιρείες που έκλεισαν.

Με νέα επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά την άμεση επίλυση των σοβαρότατων νομικών ζητημάτων και των δυσλειτουργιών που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με το ρόλο του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων (Ε.Κ.) σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ασφαλιστικής επιχείρησης.

Ηδη το Επικουρικό Κεφάλαιο αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, τα οποία δυσχεραίνονται με το νέο καθεστώς για τις εκκαθαρίσεις που ισχύει από την αρχή του έτους. Με βάση αυτό τα όσα ισχύουν η αρμοδιότητα και η δικαιοδοσία σε σχέση με την περιουσία των ασφαλιστικών εταιρειών που κλείνουν, μεταβιβάζεται σε διαχειριστές.

Ετσι το Επικουρικό Κεφάλαιο δεν θα έχει λόγο στην περιουσία παρά μόνο ως δικαιούχος, μετά την ικανοποίηση των εργαζομένων, του Δημοσίου και των εξόδων της εκκαθάρισης. Με τον τρόπο αυτό εξανεμίζονται τα όποια πιθανά έσοδα από το προϊόν της εκκαθάρισης που θα μπορούσε να έχει ο φορέας.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή προς τον κ. Τσακαλώτο τα προβλήματα προέκυψαν με την ψήφιση του ν. 4364/2016 (Φερεγγυότητα ΙΙ ασφαλιστικών επιχειρήσεων) όπου ενώ αδιαμφισβήτητη πρόθεση του νομοθέτη ήταν να αναγνωριστεί ο εγγυητικός χαρακτήρας του Ε.Κ., αυτό έγινε με τρόπο ατελή.

«Ο νέος νόμος δεν προχώρησε στην παράλληλη και αναγκαία κατάργηση άλλων αντικρουόμενων διατάξεων του παρελθόντος όπως διατάξεις που προβλέπουν ότι το Ε.Κ. υπεισέρχεται στο σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της υπό εκκαθάριση ασφαλιστικής επιχείρησης για τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων του κλάδου αστικής ευθύνης αυτοκινήτων.

Έτσι, σήμερα το Ε.Κ. φαίνεται να φέρει την υποχρέωση να αποζημιώνει τους δικαιούχους από τροχαίο ατύχημα χωρίς πλέον να έχει καμία ανάμειξη στη διοίκηση και διαχείριση της περιουσίας της εκάστοτε υπό εκκαθάριση ασφαλιστικής επιχείρησης, η οποία βρίσκεται στα χέρια του εκκαθαριστή σύμφωνα με την επιλογή του ν. 4364/2016.

Η σύγχυση που έχει προκύψει θα οδηγήσει αναμφίβολα σε αδικαιολόγητη επιβάρυνση των καταναλωτών, δυσχεραίνοντας συγχρόνως τη λειτουργία του Ε.Κ» τονίζει η Ενωση και ζητά επειγόντως από τον Υπουργό σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την άμεση αποκατάσταση της σαφήνειας του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει για τις ασφαλιστικές εκκαθαρίσεις και την εξεύρεση οριστικής λύσης των ζητημάτων που αντιμετωπίζει το Ε.Κ. προς όφελος των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ