Τι σημαίνει η φράση Παπαδημητρίου ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης» - iefimerida.gr

Τι σημαίνει η φράση Παπαδημητρίου ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε μια δήλωση του νέου υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Στην αρχή είχε περάσει απαρατήρητη.

Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στις δηλώσεις του για το «παράλληλο νόμισμα», το οποίο πρέσβευε παλιότερα και το οποίο αποκήρυξε ο νέος υπουργός Οικονομίας. Μιλώντας σε σπαστά ελληνικά, εξαιτίας της πολύχρονης παραμονής του στις ΗΠΑ, ο κ. Παπαδημητρίου εστίασε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τονίζοντας ότι πολλοί πιστεύουν πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης, αναφέροντας ότι αυτό είναι εφικτό.

Δήλωσε πίστη στο ευρώ και στις ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν πανεπιστημιακός και οι πανεπιστημιακοί λένε πολλά πράγματα, όταν όμως έρχεται η ώρα να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα, τότε βλέπουν ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν. Είναι λάθος. Παράλληλο νόμισμα σε αυτή τη χώρα δεν θα υπάρξει – τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση».

Αυτό δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, προβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο σε μια έμμεση αυτοκριτική για τις ιδέες που είχε υποστηρίξει παλαιότερα περί της δυνατότητας εφαρμογής ενός παράλληλου νομίσματος, του Geuro. Απαντώντας σε επίμονες ρωτήσεις για τη θέση που έχει εκφράσει ως ακαδημαϊκός υπέρ του παράλληλου νομίσματος ο υπουργός σημείωσε: «Αυτή η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι αυτή η εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Αυτός είναι και ο δικός μου στόχος. Η εφαρμογή ενός προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου αυτή η εναλλακτική λύση δεν υπάρχει».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Παπαδημητρίου έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τις επενδύσεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης.
«Πολλοί», είπε ο νέος υπουργός, «ονειρεύονται ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης». «Στις ΗΠΑ, από όπου επιστρέφω μετά από μια μακρά παραμονή, τα investement είναι μια από τις σημαντικότερες λέξεις. Είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. Θα ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις, πάντα στα πλαίσια του ευρώ και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς» πρόσθεσε.

«Πρέπει να δείξουμε ότι η οικονομία είναι ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό. Σηκώνουμε τα μανίκια από σήμερα και αρχίζουμε τη σκληρή δουλειά. Να διορθώσουμε τις παθογένειες. Φιλοδοξώ να υπηρετήσω την πατρίδα και την κυβέρνηση με όλες τις δυνάμεις μου και θα αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας» τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.

Τι σημαίνει η φράση Παπαδημητρίου ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης» | iefimerida.gr 0

Οι δηλώσεις του αυτές παραπέμπουν σε παλαιότερη δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είχε υποσχεθεί να κάνει την Ελλάδα «Δανία του Νότου», αλλά δεν κατάφερε να την υλοποιήσει. Ο κ. Παπαδημητρίου δεν ανέπτυξε κατά τη χθεσινή του ομιλία πώς αντιλαμβάνεται το επενδυτικό περιβάλλον το οποίο θα καταστήσει την Ελλάδα «Φλόριντα της Ευρώπης», αλλά πιθανότατα αυτό θα συμβεί το προσεχές διάστημα.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε ιδιαίτερα κομβικό το υπουργείο, ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για την εμπιστοσύνη που του έδειξε και σκιαγράφησε ότι στο επόμενο διάστημα θα κινηθεί εντός του πλαισίου που διαμόρφωσε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αναφερόμενος στους κλάδους που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται η φαρμακοβιομηχανία, η ενέργεια, ο αγροτουρισμός και η πολιτιστική βιομηχανία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει για την απορρόφηση του προηγούμενου αλλά και την ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι η δουλειά θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και στο επόμενο διάστημα.

Ο νέος υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας, πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, σημείωσε ότι αισθάνεται πολύ μεγάλο το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί, τονίζοντας ότι από την επιτυχία αυτού του τομέα εξαρτάται η ανακούφιση των Ελλήνων από τη φτώχεια και την ύφεση.

Τι σημαίνει η φράση Παπαδημητρίου ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης» | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ