Στέφανος Κορκολής στο iefimerida.gr: Οχι στο τσιγάρο, ναι στις προληπτικές εξετάσεις - iefimerida.gr

Στέφανος Κορκολής στο iefimerida.gr: Οχι στο τσιγάρο, ναι στις προληπτικές εξετάσεις

φωτογραφία αρχείου: eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά από sold out εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό o Στέφανος Κορκολής παρουσιάζει την «Συνάντηση» παράσταση αφιέρωμα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη στη μουσική σκηνή του ΙΑΝΟΥ.

«Θέλω να πιστεύω πως θα είναι δύο βράδια γεμάτα από συναισθήματα, τα οποία θα εναλλάσσονται από το Μαουτχάουζεν στη Φαίδρα και από τη Μικρή σουίτα για πιάνο, στους ήχους μίας λατέρνας» αναφέρει ο Στέφανος Κορκολής.

9 Νοεμβρίου Παρίσι, 11 και 12 Αθήνα

Μία μουσική διαδρομή, από όλο το φάσμα της μουσικής του οικουμενικού μας μουσουργού.

Στέφανος Κορκολής στο iefimerida.gr: Οχι στο τσιγάρο, ναι στις προληπτικές εξετάσεις  | iefimerida.gr 0

Κλασικά έργα για πιάνο, άγνωστα έργα, τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε, μεταγραφές συμφωνικών για πιάνο με αιχμή το Μαουτχάουζεν και τη συνοδεία μίας λατέρνας σε δύο βραδιές 11 και 12 Νοεμβρίου, για τις οποίες ο Στέφανος Κορκολής σημειώνει στο iefimerida.gr.

«Σίγουρα θα δούμε, με τα μάτια της ψυχής μας, τον απέραντο ωκεανό της μουσικής του οικουμενικού μουσουργού μας Μίκη Θεοδωράκη και παράλληλα θ’ ακούσουμε αριστουργήματα, προσπαθώντας να καλύψουμε, όσο το δυνατόν, το απέραντο μουσικό φάσμα του δημιουργού».

Η παράσταση είναι ήδη δοκιμασμένη σε Ελλάδα και εξωτερικό βασισμένη στο ομώνυμο cd «Συνάντηση» σε ερμηνεία της Σοφίας Μανουσάκη, ωστόσο στο Ιανο θα υπάρξει και μία διαφοροποίηση, σχεδόν ασυνήθιστη. Στην ορχήστρα θα υπάρχει και μία λατέρνα.

«Πάνω από ένα χρόνο τώρα, μαζί με την εξαιρετική Σοφία Μανουσάκη έχουμε δώσει πάρα πολλές συναυλίες – ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή, όπως πολύ σωστά αναφέρατε, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μάλιστα αυτές τις ημέρες προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για μία πολύ σημαντική και συναισθηματικά φορτισμένη συναυλία στο Παρίσι, στην πόλη δηλαδή, όπου ο Μίκης δημιούργησε και εγώ ανδρώθηκα μουσικά» αναφέρει ο Στέφανος Κορκολής.

«Στο Παρίσι ήταν, που έγραψε τον υπέροχο κύκλο τραγουδιών 'Μια θάλασσα γεμάτη μουσική', σε ποίηση Δήμητρας Μαντά, ο οποίος ανήκει στα προδομένα έργα του. Αυτόν τον κύκλο τραγουδιών μας τον εμπιστεύτηκε και κυκλοφορεί μαζί με τους 'Χαιρετισμούς' (πάλι από τα προδομένα έργα) και τη 'Μικρή σουίτα για πιάνο' ανήμερα της πρεμιέρας των δύο εμφανίσεων μας στον Ιανό. Άρα, όπως καταλαβαίνετε, θα ακουστούν για πρώτη φορά κάποια αριστουργήματα του Μίκη σ’ αυτόν τον όμορφο χώρο».

Στέφανος Κορκολής στο iefimerida.gr: Οχι στο τσιγάρο, ναι στις προληπτικές εξετάσεις  | iefimerida.gr 1

«Αυτή τη φορά δεν περιορίζομαι μόνο στο πιάνο – φωνή, καθότι σε κάποια από τα έργα ένιωσα την ανάγκη της ύπαρξης ενός βιολοντσέλου και ξύλινων πνευστών. Η ιδέα της λατέρνας προέκυψε όπως προκύπτουν τα όμορφα και αληθινά.

Μία Κυριακή πρωί, πριν από ένα μήνα περίπου, άκουσα στη γειτονιά μου να παίζει μία λατέρνα, ένα τραγούδι του Μίκη, έτσι όπως συνέβαινε παλιά, τότε δηλαδή, που στις γειτονιές, αβίαστα, μέσα από τ’ ανοιχτά παράθυρα, έμπαιναν νότες μαγικές και στίχοι μεγάλων ποιητών. Ήθελα, λοιπόν, να μεταφέρω αυτήν την εικόνα, για να θυμηθούμε όλοι πως το μεγαλείο συμβαδίζει με την απλότητα».

Τελικά σχεδόν ένα χρόνο μετά, αυτή η «Συνάντηση» με τον Μίκη Θεοδωράκη τι αφήνει πίσω της; «Δεν ξέρω τι αφήνει πίσω, αυτό που γνωρίζω, όμως, είναι πως έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της» λέει με νόημα.

«Ο Μίκης είναι η όμορφη Ελλάδα!»

Εχετε καταλήξει; είναι μόνο η μουσική του ή παίζει ρόλο και ο εκρηκτικός χαρακτήρας του Μίκη Θεοδωράκη στην απήχηση που έχει στον κόσμο; «Είναι η μοναδικότητά του, η ιδιοφυΐα του, η γενναιοδωρία του και πάνω απ' όλα, νομίζω, η υπέροχη ψυχή του. Ο Μίκης είναι η όμορφη Ελλάδα!».

Στέφανος Κορκολής στο iefimerida.gr: Οχι στο τσιγάρο, ναι στις προληπτικές εξετάσεις  | iefimerida.gr 2

Παρατηρώ ότι είστε σε δημιουργική φάση και με πολύ ενέργεια αυτή την εποχή. «Πραγματικά βρίσκομαι σε πάρα πολύ δημιουργική φάση και κατά το πιο μεγάλο βαθμό, τ’ οφείλω στο γεγονός της ενασχόλησης μου με τη μουσική του Θεοδωράκη. Πραγματικά όσο πιο πολύ γνωρίζω αυτόν τον υπέροχο "κόσμο", τόσο οι αισθήσεις μου ανοίγουν».

«Πληρώνω ΕΝΦΙΑ διαδικτυακά»

Ωστόσο εκτός στούντιο τι γίνεται; Δεν μπορώ να φανταστώ για παράδειγμα τον Στέφανο Κορκολή στην ουρά να πληρώνει ΕΝΦΙΑ. Πως είναι η καθημερινότητά σας;
«Το γεγονός ότι μπορεί να μην στέκομαι σε μία ουρά, για να πληρώσω τις υποχρεώσεις μου, δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι είμαι αναγνωρίσιμος. Κάνω την ίδια δουλειά διαδικτυακά, όπως άλλωστε και πάρα πολύς κόσμος. Όσον αφορά την καθημερινότητά μου, εξαρτάται απόλυτα από τις υποχρεώσεις μου, στούντιο, συναυλίες κτλ.

Όταν έχω το χρόνο να είμαι στο σπίτι μου, περνάω τις περισσότερες ώρες στο πιάνο μου ή διαβάζοντας».

Στέφανος Κορκολής στο iefimerida.gr: Οχι στο τσιγάρο, ναι στις προληπτικές εξετάσεις  | iefimerida.gr 3

Αν σας ρωτούσα για την κορυφαία στιγμή σας, ποια είναι η πρώτη που σας έρχεται στο μυαλό;
«Θεωρώ κορυφαία στιγμή, όταν στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη συναυλία, που δώσαμε μαζί με τη Σοφία, στο τέλος, ο Μίκης πήρε το μικρόφωνο και είπε μπροστά σε όλο τον κόσμο πως αυτό, που άκουσε, είναι ένα καινούριο ξεκίνημα για τη μουσική του και το οφείλει σε μένα. Δε νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο 'παράσημο' απ’ αυτό. Το είπε δημόσια και είναι καταγεγραμμένο και το αναφέρω αυτό, για να μη φανεί ως υπερβολή».

«Θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο, που μπορώ να μετακινούμαι με ταξί»

Δεν θυσιάσατε το συμφωνικό κομμάτι του έργου σας, για κάτι πιο εμπορικό που πιθανόν θα σας έφερνε και πιο πολλά χρήματα.
«Είμαι ευτυχισμένος με αυτό, που κάνω τώρα και τον πήχη των οικονομικών θεμάτων τον ορίζουμε μόνοι μας. Όσο πιο χαμηλά μπαίνει, τόσο πιο άνετα νιώθω. Όπως έχω πει πολλές φορές, θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο, που μπορώ να μετακινούμαι με ταξί».

Ποιος είναι ο επόμενος δημιουργικός σας στόχος και πού θέλατε ιδανικά να παρουσιαστεί;
«Αν και δεν μου αρέσει να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια, μετά από το διπλό cd με τίτλο «Συνάντηση II», που θα κυκλοφορήσει την ίδια μέρα, που ξεκινάνε οι παραστάσεις, επόμενο βήμα είναι ένα ορχηστρικό cd με δικά μου έργα, σε συνεργασία με τις εξαιρετικές συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ και ο δίσκος της κυρίας Σοφίας Μανουσάκη, με μελοποιημένη από εμένα ποίηση».

Στέφανος Κορκολής στο iefimerida.gr: Οχι στο τσιγάρο, ναι στις προληπτικές εξετάσεις  | iefimerida.gr 4

«Ετοιμάζω reunion με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη»

«Βέβαια δεν μπορώ να μην αναφέρω πως τον Δεκέμβρη θα βρίσκομαι μαζί με την αγαπημένη μου Άλκηστη Πρωτοψάλτη, στο Gazarte, σ’ ένα reunion, όπως το έχουμε ονομάσει, όπου θα θυμηθούμε και θα θυμίσουμε τα δύο υπέροχα χρόνια, που περάσαμε εκεί, ενώ μετά το Gazarte, θα συνεχιστούν οι συναυλίες μας με τη Σοφία Μανουσάκη, με θέμα τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Φυσικά όλα αυτά θα συμβούν, αν είμαστε γεροί, πάνω απ' όλα».

«Κόψτε το τσιγάρο»

Μιας και αναφερθήκατε στο 'πάνω απ 'όλα η υγεία' μετά την προσωπική σας περιπέτεια, αντιμετωπίζετε διαφορετικά το αύριο. Τι θα λέγατε σε όσους μας παρακολουθούν;
«Δεν έχω να πω πολλά γι’ αυτό το θέμα, γιατί νομίζω πως αρκετά έχουν γραφτεί και ειπωθεί, καλοπροαίρετα φυσικά.

Το μόνο, που θα μπορούσα να πω, γιατί δε μου αρέσει ο ρόλος του συμβουλάτορα, είναι προς τους καπνιστές, να κόψουν το τσιγάρο και γενικότερα προς όλους να μη βαριόμαστε ή φοβόμαστε να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις».

Στέφανος Κορκολής στο iefimerida.gr: Οχι στο τσιγάρο, ναι στις προληπτικές εξετάσεις  | iefimerida.gr 5

Παρασκευή 11, Σάββατο 12 Νοεμβρίου
O Στέφανος Κορκολής σε έργα Μίκη Θεοδωράκη «Συνάντηση»

Συμμετέχουν οι: Στέφανος Κορκολής (πιάνο), Σοφία Μανουσάκη (τραγούδι), Μαριλίζα Παπαδούρη (βιολοντσέλο), Θεόδωρος Ζήσης (λατέρνα), Βασίλης Δεφίγγος (ξύλινα πνευστά)

Είσοδος: 10€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6€
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00
Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo IANOS RADIO

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ