Παπανδρέου: «Είμαι εδώ, δεν είμαι απόμαχος, ούτε εξιλαστήριο θύμα» - iefimerida.gr

Παπανδρέου: «Είμαι εδώ, δεν είμαι απόμαχος, ούτε εξιλαστήριο θύμα»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Εγώ είμαι εδώ και παλεύω. Δεν είμαι απόμαχος της πολιτικής. Ούτε πρόκειται να γίνω εξιλαστήριο θύμα κανενός!». Με αυτή τη φράση ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά σε συνομιλητές του όταν επιχειρούν να αποσπάσουν κάποια ένδειξη των προθέσεων του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με όσους τον έχουν συναντήσει τα τελευταία 24ωρα, φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει απολύτως τι προτίθεται να κάνει ο ίδιος και πως θα κινηθεί εφεξής. Ωστόσο, δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει ακόμη τις προθέσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, την ερχόμενη Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του διευρυμένου (μέχρι... ασφυξίας!) Πολιτικού Συμβουλίου θα κινηθεί στους εξής άξονες:

1. Θα τονίσει την ανάγκη να συνεχίσει για όσο χρειαστεί τη θητεία της η κυβέρνηση Παπαδήμου. «Θέλει χρόνο η κυβέρνηση» θα πει και θα ζητήσει από τους υπουργούς και τα κομματικά στελέχη να την στηρίξουν απολύτως για όσο διάστημα απαιτηθεί. Ο κ. Παπανδρέου έχει μιλήσει από προχθές με τον κ. Παπαδήμο και ήταν σε γνώση τόσο της ενόχλησης που επικρατεί στο Μαξίμου για τις αντιπαραθέσεις υπουργών, όσο και της πρόθεσης του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσουν το θέμα του βίου της κυβέρνησης.

2. Θα ζητήσει από τους παρόντες (και ειδικά από τους πρωτοκλασάτους) να λάβουν θέση για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Να πουν τη γνώμη τους για το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων αλλά και να εκθέσουν εντός του οργάνου τις προθέσεις τους για το αν θα διεκδικήσουν την ηγεσία. Αυτό πιθανόν να το ζητήσουν άλλα στελέχη της επιρροής του και όχι απ' ευθείας ο κ. Παπανδρέου.

3. Θα επισημάνει την ανάγκη να ξεκινήσει μια συζήτηση σε βάθος με την «πληγωμένη βάση» του ΠΑΣΟΚ. Θα προτείνει να διεξαχθούν συνεδριάσεις στα κομματικά όργανα, (Νομαρχιακές Επιτροπές, Περιφερειακά Συμβούλια κ.λπ.) σε όλη τη χώρα. Με την ολοκλήρωση της συζήτησης αυτής -που τοποθετείται περί τα τέλη Ιανουαρίου- και αφού εξαχθούν τα συμπεράσματα για τις διαθέσεις της βάσης, «τότε να λάβουμε τις αποφάσεις μας», θα πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

4. Πιθανότατα εντός του Φεβρουαρίου θα συνέλθει ένα ευρύ όργανο, μάλλον το Εθνικό Συμβούλιο που θα ανοίξει τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου.

5. Θα ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ εκλογής προέδρου από τη βάση (τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ) κάτι που αναμένεται να γίνει -πάντα σε συνάρτηση με τον χρόνο των εθνικών εκλογών- περί τις αρχές Μαρτίου. Μάλιστα όταν συνομιλητής του έριξε την ιδέα «να γίνει δημοψήφισμα στη βάση του ΠΑΣΟΚ» αντέδρασε γνήσια παπανδρεϊκά: «Να γίνει δημοψήφισμα, γιατί όχι;»!

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου -που αναμένεται να είναι πολύωρη- θα έχει πολλαπλό ενδιαφέρον. Δεν είναι βέβαιο ότι οι επίδοξοι διάδοχοι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους. Οπως επίσης αναμένεται να υπάρξουν πολλές κι σφοδρές αντιπαραθέσεις.

Ηδη, στελέχη του πολιτικού συμβουλίου, όπως οι κύριοι Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Νίκος Σαλαγιάννης κ.ά. έχουν θέσει ανοικτά θέμα για τη σύνθεση του οργάνου.

Τους έχει εξοργίσει το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε διευρυμένη σύνθεση βάζοντας μέσα όλα τα κυβερνητικά στελέχη (υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς) τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Χρήστο Πρωτόπαππα και Πέτρο Ευθυμίου, τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο αλλά και όσους δεν είναι σήμερα υπουργοί αλλά μετείχαν στην Κυβερνητική Επιτροπή επί Παπανδρέου, όπως τον κ. Χάρη Καστανίδη.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος, που συνάντησε χθες τον κ. Παπανδρέου έπειτα από αίτημα του τελευταίου, αλλά και άλλα μέλη του Π.Σ. φέρεται διαταθειμένος να δημιουργήσει θέμα εφόσον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκαλύψει τις προθέσεις του σ' αυτό το «ξεχειλωμένο» σχήμα που επέλεξε να συνεδριάσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ