Τσίπρας σε υπουργούς: Κλείσιμο αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις και καθυστερήσεις - iefimerida.gr

Τσίπρας σε υπουργούς: Κλείσιμο αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις και καθυστερήσεις

Φωτογραφία: ΕUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς να κλείσει εγκαίρως η αξιολόγηση, χωρίς καθυστερήσεις αλλά και υποχωρήσεις, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά από τον ανασχηματισμό.

Στην σύντομη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού Συμβουλίου τα κυρίως θέματα ήταν: η Β' αξιολόγηση και ο Προϋπολογισμός του 2017. Πιθανότατα θα διεξαχθεί νέο υπουργικό Συμβούλιο αποκλειστικά για τα παραπάνω δύο θέματα ως το τέλος του Νοεμβρίου.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

  • Ο συντονισμός της κυβέρνησης: αρμοδιότητα Βερναρδάκη
  • Καθημερινότητα πολιτών: αρμοδιότητα Φλαμπουράρη μαζί με μεγάλα έργα και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε ευχόμενος καλή επιτυχία και καλή δύναμη στα νέα μέλη της κυβέρνησης, αλλά πρόσθεσε απευθυνόμενος στους παλιότερους ότι ο ρόλος τους πλέον είναι κρισιμότερος και δυσκολότερος από πριν. «Ο ανασχηματισμός είναι για εμένα τομή, την οποία σηματοδοτούν οι νέοι, και συνέχεια, καθώς οι παλιοί έχουν σήμερα μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου και τη στήριξη των νέων συναδέλφων σε μία κρίσιμη περίοδο».

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε τάχιστα και εντός χρονοδιαγράμματος τη δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς υποχωρήσεις αρχών και χωρίς κωλυσιεργίες και άσκοπες καθυστερήσεις. Αμέσως μετά να ανοίξει στην ώρα της η συζήτηση για τα απαιραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν σε βάθος χρόνου τη βιωσιμότητα του χρέους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Να ξενυχτήσουμε αν χρειαστεί»

Τις επόμενες εβδομάδες, οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε σκληρά, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας στους υπουργούς. «Να ξενυχτήσουμε αν χρειαστεί, για να είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων και να δουλέψουμε με συνείδηση και στόχο. Στόχο να κλείσει στην ώρα της η αξιολόγηση και με συνείδηση ότι παλιοί και νέοι έχουν συνευθύνη τόσο για την τεχνική διαπραγμάτευση, όσο και τις πολιτικές αποφάσεις», συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά στην Αχτσιόγλου

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Εφη Αχτσιόγλου. «Το μεγάλο βάρος της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά θα το επωμιστεί μία νέα συνάδελφος αλλά εξαιρετικά ικανή, που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Εργασίας και είμαι βέβαιος ότι θα έχει τη στήριξη όλων μας για να πετύχει», είπε ο πρωθυπουργός για τη νέα υπουργό Εργασίας, ενώ για τα ζητήματα που θα χειριστεί η ίδια, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρέπει να συντριβεί η εργασία προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων. «Η ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται στην ποιοτική και καλά αμειβόμενη εργασία, μόνο έτσι θα είναι ισόρροπη, βιώσιμη και δίκαιη».

«Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα»

«Η κυβερνητική πολιτική οφείλει να παραμένει ενιαία και αδιαίρετη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας στους υπουργούς. «Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα, αλλά σαν τα δωμάτια κοινού σπιτιού. Δεν είναι περίκλειστοι χώροι, αντίθετα οι αποφάσεις που φαινομενικά αφορούν έναν μας επηρεάζουν όλους και όλοι πρέπει να έχουμε την ευθύνη», είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει.

«Η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει στην ώρα της, ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχουμε θετικές αποφάσεις, να ανοίξει η συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Πρόκειται για ρεαλιστικό και δίκαιο στόχο και στη διεκδίκησή του δεν είμαστε μόνοι μας», ανέφερε.

Η σημασία της επίσκεψης Ομπάμα

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, είναι και η επικείμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα. «Για να δοθεί έμφαση αλλά και στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους και την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη που θα σηματοδοτήσει το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη», είπε επισημαίνοντας ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η χώρα μας θα είναι ανάμεσα στους τελευταίους σταθμούς της θητείας του Αμερικανού προέδρου. Παράλληλα, κάνοντας αναφορά στις επισκέψεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, του Φρανσουά Ολάντ, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Πάπα Φραγκίσκου και των ηγετών των 6 μεσογειακών χωρών, σχολίασε ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο η Ελλάδα μετατράπηκε από μαύρο πρόβατο και παρία σε επίκεντρο των εξελίξεων.

Αναφερόμενος στην έως τώρα πορεία της κυβέρνησης, σημείωσε ότι επιτεύχθηκαν πολλά- «όχι βεβαίως όσα θέλαμε» συμπλήρωσε- ενώ πρόσθεσε ότι παρότι αποφεύχθηκε η κατάρρευση του ασφαλιστικού, η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.


«Οι καρέκλες δεν γράφουν το όνομα κανενός»

«Στο παρελθόν μου έγιναν παράπονα για κλειστές πόρτες- πράγμα αδιανόητο για την κυβέρνησή μας», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας προς τους υπουργούς, στους οποίους υπογράμμισε ότι «οι καρέκλες δεν γράφουν το όνομα κανενός».

Ο οδικός χάρτης

Αναφερόμενος στον οδικό χάρτη που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, για τον οποίο πρέπει να δουλέψει σκληρά να πετύχει, ο πρωθυπουργός είπε:

«Κλείνουμε έγκαιρα, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες την αξιολόγηση. Ξεκινά το στο Eurogroup η συζήτηση για το χρέος. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 εντάσσονται τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και έτσι ανοίγει ο δρόμος για να αποκτήσουμε έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

«Οχι σε γραφειοκρατικές δυσκολίες στις επενδύσεις»

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς σκληρή και συντονισμένη δουλειά, σε εσωτερικό και εξωτερικό, στο θέμα των επενδύσεων.

«Ενας από τους κύριους στόχους του ανασχηματισμού είναι η βελτίωση της δουλειάς μας στην προσέλκυση επενδύσεων και υλοποίηση τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς άσκοπες χρονοτριβές και υπέρογκες γραφειοκρατικές δυσκολίες».


«Δεν θα αποδεχθούμε το αποτυχημένο μοντέλο στα εργασιακά»

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναλυτική αναφορά στα εργασιακά, ενόψει της συνέχισης της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. «Εχουμε έναν εξαιρετικά σημαντικό σύμμαχο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και την έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμώνων για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, που τα χρόνια της μεγάλης κρίσης εκμηδενίστηκε με ευθύνη και των ελληνικών κυβερνήσεων που υποχώρησαν σε κάθε παράλογη απαίτηση των δανειστών και δημιούργησαν εργασιακό καθεστώς που αποδείχθηκε πλήρως αποτυχημένο ως προς τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Στη συνέχεια, επιτέθηκε στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι «επιμένει στην ίδια πολιτική γραμμή μέχρι σήμερα και ταυτίζεται με τη γραμμή του ΔΝΤ για την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων. Η κυβέρνηση αυτό το αποτυχημένο μοντέλο δεν θα το δεχθεί. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν είναι συνώνυμη της απαξίωσης της εργασίας. Μόνο η προστασία της μπορεί να αποτελέσει βάση για την μακρόπνοη και σε στέρεες βάσεις ανάπτυξη», ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να επιλυθεί το θέμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, χωρίς να θιγούν τα απαραίτητα προνοιακά επιδόματα.

Επίθεση στη ΝΔ

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στη ΝΔ, στο «μέτωπο» των τηλεοπτικών αδειών, αναφέροντας ότι υπήρξε ένα ακόμη επεισόδιο του πολέμου με το παλιό σύστημα.

«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, ακόμη κι αν αντιμετωπίσουμε πρόσκαιρες αντιξοότητες», τόνισε για το θέμα, επαναλαμβάνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ θα γίνει σεβαστή. Συμπλήρωσε όμως ότι «ο νόμος που ψηφίσαμε συνεχίζει να ισχύει στο σύνολό του, εκτός από το σκέλος που αφορά τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ», προσθέτοντας ότι αυτό έγινε από ανάγκη επειδή δεν υπήρχε το Συμβούλιο.

«Αυτό ήταν επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Η ΝΔ παραβιάζοντας το Σύνταγμα από την πρώτη στιγμή υπονόμευσε τη συγκρότησή του», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έκανε κινήσεις που επιδιώκουν τη συναίνεση.

«Η ΝΔ δεν έχει πλέον καμία απολύτως δικαιολογία για να μην τηρεί τη συνταγματική της υποχρέωση. Οφείλει να προσέλθει με καλή πίστη και να συνδράμει στον διορισμό του Συμβουλίου.

Η συνεχόμενη άρνησή της αποτελεί πρόκληση και θεσμική εκτροπή. Είναι η ηγεσία της ΝΔ που παραβιάζει το Σύνταγμα και δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών για να προστατέψει τα συμφέροντα της διαπλοκής και των καναλαρχών», συμπλήρωσε.ω


Νωρίτερα, κάποιοι από τους υπουργούς είχαν κάνει δηλώσεις προσερχόμενοι στη συνεδρίαση.

12:58 Μία ρήση του Θουκυδίδη χρησιμοποίησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής προσερχόμενος στη Βουλή. «Μέγα το της θαλάσσης κράτος», είπε ο νέος υπουργός Ναυτιλίας. «Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ναυτοσύνης, γιατί η θάλασσα δεν είναι μόνο η σχέση με τη σπουδαία γεωστρατηγική θέση της χώρας, αλλά και ένα μέσο για να προάγουμε τον ελληνικό πολιτισμό», πρόσθεσε.

12:48 Ο Κώστας Γαβρόγλου επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε και πριν από την ορκωμοσία, σχετικά με τις σχέσεις με την εκκλησία. «Μακριά και αγαπημένοι. Σε όλες τις οικογένειες συμβαίνει αυτό», είπε ο νέος υπουργός Παιδείας, αφού σημείωσε ότι όπως έχει πει και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

12:41 Με μία ανάρτηση στο Twitter σχολίασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση

Πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της τελευταίας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

12:40 Εφτασε στη Βουλή και ο πρωθυπουργός για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

12:35 Το βλέμμα στη διαπραγμάτευση έχει ήδη η Εφη Αχτσιόγλου. «Περιμένουμε τους δανειστές στις 14 Νοεμβρίου για τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη, το έργο στο υπουργείο θα συνεχιστεί συλλογικά», δήλωσε, ενώ δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με σχόλια για το νεαρό της ηλικίας της.

12:25 Η Θεανώ Φωτίου θέλησε να βάλει τέλος στις συζητήσεις περί εκνευρισμού της για την τοποθέτηση της Εφης Αχτσιόγλου στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. «Εχουμε μία εξαιρετικά άξια νέα υπουργό που ξέρει εξαιρετικά το θέμα», ενώ σε ερώτηση για το νεαρό της ηλικίας της κ. Αχτσιόγλου που σχολιάστηκε από κάποιους, πρόσθεσε «Στο διεθνές στερέωμα έχουμε και νεότερους υπουργούς και σε πολύ μεγάλα πόστα. Το πρόβλημα δεν είναι αν είσαι νέος ή μεγαλος, αλλά αν είσαι αποτελεσματικός, μεθοδικός και ξέρεις το αντικείμενο. Πιστεύω στη νεότητα». Παράλληλα τόνισε ότι δεν ανοίγει κανένα θέμα για το ασφαλιστικό στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

12:21 «Στόχοι μπαίνουν και θα τους κερδίσουμε», ήταν το λακωνικό σχόλιο του Πάνου Καμμένου

12:20 Οι πρώτοι υπουργοί έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν

Το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα νεαρότερα μέλη της κυβέρνησης.

Σε συνάντηση που είχε μαζί τους, έπειτα από την ορκωμοσία, τους είπε «Προχωρήστε με θάρρος στην ανάληψη των καθηκόντων σας. Η κοινωνία περιμένει να κομίσετε το νέο, όχι μόνο με την ηλικία σας, αλλά και με την πρακτική σας στην άσκηση της διακυβέρνησης».

Λίγο νωρίτερα, αμέσως μετά από την ορκωμοσία των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σε ευκαιρία για νέο ξεκίνημα, για τα τελευταία μέτρα ενός μαραθωνίου, τονίζοντας ακόμη ότι «πρέπει και εμείς να διορθώσουμε δυσλειτουργίες, να αλλάξουμε νοοτροπίες, να επιταχύνουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η χώρα μας να βγει επιτέλους από αυτή την πολυετή κρίση».

Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης

Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Ιωάννης Δραγασάκης

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Παναγιώτης Σκουρλέτης
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη: Νικόλαος Τόσκας
Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης: Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Υπουργός: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Αναπληρωτής Υπουργός: Αλέξανδρος Χαρίτσης
Υφυπουργός: Στέργιος Πιτσιόρλας

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Υπουργός: Νικόλαος Παππάς

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Παναγιώτης Καμμένος
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτριος Βίτσας

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Κωνσταντίνος Γαβρόγλου
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για την Έρευνα: Κωνσταντίνος Φωτάκης
Υφυπουργός: Δημήτριος Μπαξεβανάκης
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Ζουράρις

Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός: Έφη Αχτσιόγλου
Αναπληρωτρια Υπουργός αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας: Ουρανία Αντωνοπούλου
Αναπληρωτρια Υπουργός αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη: Θεανώ Φωτίου
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Αναστάσιος Πετρόπουλος

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Νικόλαος Κοτζιάς
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις: Γεώργιος Κατρούγκαλος
Υφυπουργός: Ιωάννης Αμανατίδης
Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό: Τέρενς Σπένσερ Κουίκ

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός: Σταύρος Κοντονής
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτριος Παπαγγελόπουλος

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος
Αναπληρωτής Υπουργός: Γεώργιος Χουλιαράκης
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπανάτσιου

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός: Ανδρέας Ξανθός
Αναπληρωτής Υπουργός: Παύλος Πολάκης

Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης:

Υπουργός: Όλγα Γεροβασίλη

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργός: Λυδία Κονιόρδου
Υφυπουργός Αθλητισμού: Γεώργιος Βασιλειάδης

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Φάμελος

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Υπουργός: Χρήστος Σπίρτζης
Υφυπουργός: Νικόλαος Μαυραγάνης

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Υπουργός: Ιωάννης Μουζάλας
Υφυπουργός: Ιωάννης Μπαλάφας

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Υφυπουργός: Νεκτάριος Σαντορινιός

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Ευάγγελος Αποστόλου
Αναπληρωτής Υπουργός: Ιωάννης Τσιρώνης
Υφυπουργός: Βασίλειος Κόκκαλης

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Έλενα Κουντουρά

Υπουργός Επικρατείας: Αλέξανδρος Φλαμπουράρης

Υπουργός Επικρατείας: Χριστόφορος Βερναρδάκης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Δημήτριος Λιάκος

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Δημήτριος Τζανακόπουλος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ