Τι λέει ο επιστήμονας που έφτιαξε τη φονική παραλλαγή του ιού της γρίπης - iefimerida.gr

Τι λέει ο επιστήμονας που έφτιαξε τη φονική παραλλαγή του ιού της γρίπης

ιός της γρίπης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που δημιούργησε μία φονική παραλλαγή της γνωστής σε όλους μας γρίπης των πτηνών, δήλωσε ατάραχος ότι δεν αποτελεί απειλή για την παγκόσμια υγεία το γεγονός ότι δημοσίευσε τα αποτελέσματα της εργασίας του!

«Η ανάπλαση του ιού δεν ήταν εύκολη. Χρειαστήκαμε ανθρώπους υψηλά καταρτισμένους, μία μεγάλη ομάδα, αλλά και εξειδικευμένες εγκαταστάσεις προκειμένου να κάνουμε τέτοιου είδους δουλειά» δήλωσε ο Ρον Φούτσιερ στο πρακτορείο τύπου AFP, του οποίου η ομάδα στο Ρότερνταμ (Erasmus Medical Centre) κατασκεύασε τον μεταλλαγμένο ιό, σε μία απέλπιδα προσπάθεια του να καθησυχάσει τον κόσμο.

«Η απειλή για την βιο-ασφάλεια δεν είναι τόσο μεγάλη όσο λένε πολλοί» πρόσθεσε λακωνικά.

Δύο μεγάλα επιστημονικά περιοδικά έγραψαν την Τετάρτη πως ο κ. Φούτσιερ πρέπει να δημοσιεύσει την πλήρη έρευνά του, και το πώς μετάλλαξαν τον Η5Ν1 (την γρίπη των πτηνών), και πιο συγκεκριμένα εξέφρασαν τις ανησυχίες τους με το εάν αυτός ο ιός μπορεί να περάσει από το ένα θηλαστικό στο άλλο.

Η ανησυχία αυτή των περιοδικών εκφράζεται και από πολλούς επιστήμονες οι οποίοι επισημαίνουν πως η μετάλλαξη αυτή του ιού ίσως καταστεί επικίνδυνη, και εάν επιτρέπει την μετάδοσή του μέσω αέρα. Επίσης δεν θα ήταν απίθανο βιοτρομοκράτες να τον χρησιμοποιούσαν προκειμένου να προκαλέσουν μία πανδημία. Όλα αυτά όμως δίχως να έχει δημοσιοποιηθεί η πλήρης έρευνα της ομάδας του Ολλανδού επσιτήμονα.

Ο Ρον Φουτσιέρ υποστηρίζει πως η έρευνά του αυτή θα δώσει στον άνθρωπο την δυνατότητα να μπορεί να αντιμετωπίσει μελλοντικά μία οποιαδήποτε μετάλλαξη του ιού, και άρα μία οποιαδήποτε επιδημία.

Τέλος υπενθυμίζεται πως το στέλεχος του H5N1 της γρίπης των πτηνών είναι θανατηφόρο στο 60% των κρουσμάτων στον άνθρωπο, αλλά μόνο 350 άτομα έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα από την ασθένεια, σε μεγάλο βαθμό επειδή δεν μπορεί, ακόμα, να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ