Το κουμπί που κλείνει την πόρτα του ασανσέρ είναι... απάτη – Δεν κάνει απολύτως τίποτα! - iefimerida.gr

Το κουμπί που κλείνει την πόρτα του ασανσέρ είναι... απάτη – Δεν κάνει απολύτως τίποτα!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εχετε μόλις μπει στο ασανσέρ της πολυκατοικίας και βλέπετε τον αντιπαθητικό γείτονα σας να κατευθύνεται προς το μέρος σας. Διακριτικά, πατάτε το κουμπί που κλείνει την πόρτα του ασανσέρ, όμως η πόρτα δεν κλείνει.

Η πόρτα των ασανσέρ δεν πρόκειται να κλείσει, παρά μόνο όταν είναι προγραμματισμένη, αφού το συγκεκριμένο κουμπί δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, σύμφωνα με τους New York Times! Δεν πρόκειται για κάποια περίεργη... θεωρία συνωμοσίας, αλλά για μια παράδοξη αλήθεια.

Πατώντας το κουμπί για να κλείσει η πόρτα του ασανσέρ, το μόνο που μπορεί κάποιος να καταφέρει είναι να αισθανθεί πως το ελέγχει. Αυτή η αίσθηση όμως είναι πλασματική. Οπως αποκάλυψε ο Karen W. Penafiel, εκτελεστικός διευθυντής της Εθνικής Βιομηχανίας Ανελκυστήρων στις ΗΠΑ, από το 1990 και μετά η συγκεκριμένη λειτουργία των ανελκυστήρων έχει αφαιρεθεί. Το κουμπί ωστόσο έχει παραμείνει, προσφέροντας μια απατηλή αίσθηση ελέγχου, κυρίως για... ψυχολογικούς λόγους.

Μετά από κινητοποιήσεις ανθρώπων με ειδικές ανάγκες στις ΗΠΑ, το κουμπί που κλείνει τις πόρτες απενεργοποιήθηκε έτσι ώστε τα ασανσέρ να παραμένουν ανοιχτά για αρκετό διάστημα, επιτρέποντας σε όλους να εισέλθουν χωρίς να κινδυνέψουν να χτυπήσουν. Από το 1990 έως και σήμερα, οι περισσότεροι ανελκυστήρες έχουν αντικατασταθεί με αποτέλεσμα πλέον τα συγκεκριμένα κουμπιά να είναι άχρηστα.

Παρόλα αυτά το ακριβώς αντίθετο κουμπί, που ανοίγει την πόρτα, λειτουργεί κανονικά σε κάθε ασανσέρ. Αξίζει να αναφερθεί πως το κουμπί που κλείνει τις πόρτες μπορεί κάποιες φορές να λειτουργήσει, από πυροσβέστες ή προσωπικό που έχουν το κατάλληλο κλειδί ή κωδικό για να το ενεργοποιήσουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ