Καταγγελία Σύρων προσφύγων: Μας ξεγέλασαν στην Ελλάδα -Μας είπαν θα μας στείλουν στην Αθήνα και μας απέλασαν στην Τουρκία - iefimerida.gr

Καταγγελία Σύρων προσφύγων: Μας ξεγέλασαν στην Ελλάδα -Μας είπαν θα μας στείλουν στην Αθήνα και μας απέλασαν στην Τουρκία

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία ομάδα Σύρων προσφύγων, ανάμεσά τους ένα ζευγάρι με τέσσερα παιδιά, καταγγέλλουν ότι τους ξεγέλασαν στην Ελλάδα προκειμένου να τους απελάσουν στην Τουρκία, πριν εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους.

Σύμφωνα με τον Guardian, η υπόθεση των τουλάχιστον 8 προσφύγων, που εστάλησαν πίσω στην Τουρκία τον Οκτώβριο, είναι η πρώτη αυτού του είδους. Τα έγγραφα που παρουσίασαν οι Σύροι στη βρετανική εφημερίδα δείχνουν ότι αρχικά τους δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν αίτηση για άσυλο μετά από την άφιξή τους στην Ελλάδα στις 9 Οκτωβρίου.

Ομως, 11 ημέρες αργότερα, πριν εξεταστούν πλήρως οι αιτήσεις τους, οι Σύροι καταγγέλλουν ότι αξιωματούχοι από την ΕΕ και την Ελλάδα τους ξεγέλασαν προκειμένου να επιστρέψουν στην Τουρκία.

«Δεν ήξερα ότι επρόκειτο να απελαθώ στη Τουρκία», είπε στον Guardian ο Λαγουάντ Χαγί Μοχάμαντ, ένας 33χρονος από το Κομπάνι της Συρίας, που έφτασε στην Ελλάδα με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, όλα κάτω των πέντε ετών.

Κατάλαβαν πού ήταν από τις σημαίες

Η αστυνομία, σύμφωνα με τον ίδιο, είπε στην οικογένειά του ότι θα τους μετέφεραν στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Οι αστυνομικοί μας είπαν να αφήσουμε το δείπνο μας, να πάρουμε τα πράγματά μας και ότι θα μας μεταφέρουν στο αστυνομικό τμήμα για τη νύχτα και από εκεί το επόμενο πρωί στην Αθήνα», λέει ο άνδρας που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη βρετανική εφημερίδα από το κέντρο κράτησης στο οποίο βρίσκεται στην Τουρκία.

Αφού μπήκαν στο αεροπλάνο, μαζί με αξιωματούχους από την ελληνική κυβέρνηση και την Frontex, δεν τους έδωσαν άλλες πληροφορίες όπως λένε οι ίδιοι. Η πρώτη στιγμή που κατάλαβαν ότι είχαν απελαθεί χωρίς τη θέλησή τους ήταν όταν έφτασαν στα Αδανα.

«Οταν φτάσαμε και είδαμε τις τουρκικές σημαίες, σοκαριστήκαμε», είπε ο Χαγί Μοχάμαντ. «Εμπιστευτήκαμε την αστυνομία, αλλά μας ξεγέλασαν και δεν έχω ιδέα γιατί».

Από τότε, κρατούνται σε ένα απομακρυσμένο κέντρο, στη νότια Τουρκία. «Είμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση. Τα παιδιά είναι όλα άρρωστα, τα μικρά έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας», είπε άλλος Σύρος από τη συγκεκριμένη ομάδα.

Τι απαντούν κυβέρνηση και Frontex

Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με email στη βρετανική εφημερίδα, δηλώνοντας ότι εξετάζει τους ισχυρισμούς. Εκπρόσωπος της Frontex επιβεβαίωσε στον Guardian ότι υπήρχαν αξιωματούχοι της ΕΕ στην πτήση, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί η Frontex για τα όποια λάθη. «Ολες οι αποφάσεις για επιστροφές εκδίδονται από τις εθνικές αρχές. Ο ρόλος μας είναι να παρέχουμε τα μέσα μεταφοράς, εκπαιδευμένους συνοδούς, μεταφραστές και ιατρικό προσωπικό», πρόσθεσε.

Διεθνής Αμνηστία: Ανικανότητα ή απομάκρυνση με κάθε κόστος

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι ανησυχεί για την κατάσταση, εκφράζοντας φόβους ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να είναι μέρος μίας ευρύτερης προσπάθειας να απομακρυνθούν Σύροι από την Ευρώπη «με κάθε κόστος», κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

«Στην καλύτερη περίπτωση αυτό είναι ανικανότητα και στη χειρότερη μία κυνική προσπάθεια των αρχών, υπό την ολοένα αυξανόμενη πίεση από την ΕΕ, να απομακρύνει Σύρους πρόσφυγες από τη χώρα με κάθε κόστος», δήλωσε ο Τζον Νταλχούισεν, διευθυντής της Αμνηστίας για την Ευρώπη. «Πρέπει να διερευνηθεί επειγόντως, να επιτραπεί στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να εξεταστεί η μετεγκατάστασή τους σε άλλη χώρα της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σύροι πρόσφυγες Τουρκία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ