Γράφουν τη λίστα με τα κοινωνικά επιδόματα που θα καταργηθούν - iefimerida.gr

Γράφουν τη λίστα με τα κοινωνικά επιδόματα που θα καταργηθούν

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πάνω από δυόμιση ώρες κράτησε η σύσκεψη υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το θέμα της χρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Παρά το ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τις εκτιμήσεις των δανειστών για «τρύπα» τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, μελετάται η κατάργηση κάποιων κοινωνικών επιδομάτων.

«Όπου υπάρχουν επικαλύψεις επιδομάτων με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, αυτά δεν θα παραμείνουν», σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά από τη σύσκεψη, διευκρινίζοντας ότι τα πολυτεκνικά και τα αναπηρικά επιδόματα είναι εκτός συζήτησης. Αρμόδιες υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν, επίσης, να ξεκαθαρίσουν ότι δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης του επιδόματος θέρμανσης, καθώς έχει ήδη προϋπολογισθεί το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν το συγκεκριμένο επίδομα θα διατηρηθεί και μετά από τη φετινή περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, με δεδομένο ότι η αναζήτηση επαρκών πόρων για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης επί του παρόντος βρίσκει «τοίχο».

Με φόντο την επιστολή Ντάισελμπλουμ προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο για την ατζέντα της δεύτερης αξιολόγησης και του επόμενου Eurogroup, όπου συμπεριλαμβάνεται η κοινωνική ασφάλιση (όχι το συνταξιοδοτικό σύστημα), ο Γ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι δεν ξαναμπαίνει στη συζήτηση το Ασφαλιστικό, καθώς αυτό έχει κλείσει. Όπως διευκρίνισε, στην ατζέντα της τρέχουσας αξιολόγησης υπάρχει μόνο ο έλεγχος εφαρμογής των όσων έχουν ψηφιστεί και ειδικά η λειτουργία του ΕΦΚΑ από την 1η Ιανουαρίου. «Ελέγχεται η πορεία έκδοσης αποφάσεων και εγκυκλίων», διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, επιμένοντας ότι στόχος είναι να λειτουργήσουν όλα βάσει προγραμματισμού από την αρχή του έτους.

Όπως επιμένουν, πάντως, στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, η εφαρμογή του περιβόητου νόμου Κατρούγκαλου κρύβει πολλές παγίδες, ειδικά όσον αφορά στο νέο τρόπο υπολογισμού και απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών από τους επιτηδευματίες. Το «κλειδί» είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας και με αυτή τη λογική το Ασφαλιστικό μένει πάντα ανοικτό, καθώς στην περίπτωση που οι δανειστές εκτιμήσουν ότι θα υπάρξουν αποκλίσεις από το στόχο για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ, τότε θα ασκηθούν πιέσεις για περαιτέρω περικοπές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ