Εκαναν απομίμηση του καταφυγίου όπου αυτοκτόνησε ο Χίτλερ -Σάλος στο Βερολίνο [εικόνες] - iefimerida.gr

Εκαναν απομίμηση του καταφυγίου όπου αυτοκτόνησε ο Χίτλερ -Σάλος στο Βερολίνο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα μουσείο στο Βερολίνο εξέθεσε μια απομίμηση του καταφύγιου όπου ο Αδόλφος Χίτλερ πέρασε τις τελευταίες ημέρες του. Ιστορικοί επικρίνουν την κίνηση γιατί, όπως λένε, ευαισθητοποιεί επικίνδυνες σελίδες της Ιστορίας.


Η απομίμηση του καταφυγίου του Χίτλερ αποκαλύφθηκε την περασμένη Τρίτη στο Βερολίνο και βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από το σημείο όπου βρισκόταν το πραγματικό καταφύγιό του.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν «ζωντανεμένες» τις πολυθρόνες του δικτάτορα, το ρολόι της γιαγιάς του, βιβλία καθώς και ένα πορτρέτο του βασιλιά Φρειδερίκου ΙΙ στον τοίχο. Αυτό το δωμάτιο βρίσκεται δύο βήματα από την κεντρική πλατεία
Potsdamer Platz και απομιμείται το σημείο στο οποίο ο Χίτλερ αυτοκτόνησε στις 30 Απριλίου 1945.

Εκαναν απομίμηση του καταφυγίου όπου αυτοκτόνησε ο Χίτλερ -Σάλος στο Βερολίνο [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Εκαναν απομίμηση του καταφυγίου όπου αυτοκτόνησε ο Χίτλερ -Σάλος στο Βερολίνο [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Εκαναν απομίμηση του καταφυγίου όπου αυτοκτόνησε ο Χίτλερ -Σάλος στο Βερολίνο [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Την πρώτη ημέρα που άνοιξε στο κοινό, το λεγόμενο Berlin Story Bunker δέχτηκε σκληρή κριτική. Το γειτονικό ΜουσείοTopography of Terror museum, το οποίο περιλαμβάνει ντοκουμέντα από τα εγκλήματα πολέμου των Ναζί, αποκάλεσε την απομίμηση του καταφυγίου «ένα φθηνό σόου».
«Εμείς εξηγούμε την ιστορία με ντοκουμέντα και μένουμε στα γεγονότα. Γι’αυτό δεν μπορούμε να ανεχθούμε τέτοιες παραγωγές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του μουσείου Kay-Uwe von Damaros, told German news agency DPA. «Δεν είναι στο είδος μας να προκαλούμε εντυπώσεις», πρόσθεσε.

Ο δημιουργός της έκθεσης με το καταφύγιο του Χίτλερ, Wieland Giebel, δήλωσε ότι στόχος του δεν ήταν να δημιουργήσει ένα σόου με τον δικτάτορα. Πρόσθεσε ότι το καταφύγιο μπορούν να το δουν μόνο ιδιώτες επισκέπτες και ότι δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες.Η απομίμηση του καταφυγίου εντάσσεται στο σύνολο των έργων του Μουσείου που είναι η ιστορία του Τρίτου Ράιχ και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκαναν απομίμηση του καταφυγίου όπου αυτοκτόνησε ο Χίτλερ -Σάλος στο Βερολίνο [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Εκαναν απομίμηση του καταφυγίου όπου αυτοκτόνησε ο Χίτλερ -Σάλος στο Βερολίνο [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Ο Χίλτερ αποσύρθηκε στο εν λόγω υπόγειο καταφύγιο, το λεγόμενο Führerbunker, στο κεντρικό Βερολίνο, το 1045, όταν οι δυνάμεις των Συμμάχων κατέφθασαν νικήτριες στη Γερμανία. Κατά τους τελευταίους μήνες του πολέμου και ενώ ο σοβιετικός στρατός προχωρούσε προς την γερμανική πρωτεύουσα, το υπόγειοι σύμπλεγμα χρησίμευσε ως επιτελείο για το ναζιστικό καθεστώς.
Ο Χίτλερ παντρεύτηκε την Εύα Μπράουν μέσα στο καταφύγιο λίγο πριν αυτοκτονήσουν και οι δύο. Το καταφύγιο καταστράφηκε μετά τον πόλεμο, κατά την προσπάθεια της Γερμανίας να σβήσει και να ξεχάσει τη φρίκη του Τρίτου Ράιχ.
Σήμερα το σημείο είναι καλυμμένο από υπαίθριο πάρκινγκ και απέμεινε μόνο ένας τοίχος με μια πρόχειρη επιγραφή που εξηγεί το παρελθόν.

Εκαναν απομίμηση του καταφυγίου όπου αυτοκτόνησε ο Χίτλερ -Σάλος στο Βερολίνο [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Εκαναν απομίμηση του καταφυγίου όπου αυτοκτόνησε ο Χίτλερ -Σάλος στο Βερολίνο [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Σύμφωνα με τον Adam Kerpel-Fronius, επικεφαλής του Memorial των δολοφονημένων Εβραίων της Ευρώπης, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ιστορικά μνημεία στη σύγχρονη εποχή.
«Δεν πιστεύω ότι είναι κακό πράγμα να γίνει απομίμηση του καταφυγίου. Υπάρχει πάντα ο φόβος ότι το πρωτότυπο καταφύγιο θα γίνει τόπος προσκυνήματος για τους νεοναζί. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει εδώ. Οποιος έρχεται στο Βερολίνο και ενδιαφέρεται για την ιστορία ξέρει ότι υπήρχε ένα Führerbunker, και οι άνθρωποι εκπλήσσονται όταν στη θέση του βλέπουν ένα πάρκινγκ", δήλωσε. Πηγή DW

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ απομίμηση Καταφύγιο Χίτλερ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ