Κυβέρνηση: Πρώτα η διάσκεψη για το ΕΣΡ και μετά θα κατατεθεί ο νέος νόμος Παππά για τα κανάλια - iefimerida.gr

Κυβέρνηση: Πρώτα η διάσκεψη για το ΕΣΡ και μετά θα κατατεθεί ο νέος νόμος Παππά για τα κανάλια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενώ ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς δήλωσε ότι θα φέρει νέο νόμο τη Δευτέρα για τα κανάλια, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, τα σχέδια της κυβέρνησης άλλαξαν και πάλι.

Η κυβέρνηση μετά από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα από τον Νίκο Βούτση αποφάσισε να συγκληθεί πρώτα η διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή για την συγκρότηση του ΕΣΡ και μετά να κατατεθεί ο νέος νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν:

«Αλλάζει τα δεδομένα του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών η χθεσινοβραδυνή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το άρθρο 2α του νόμου 4339 που μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη χορήγηση άδειας από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας κρίθηκε αντισυνταγματικό, με συνέπεια ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο να θεωρείται άκυρος.

Η κυβέρνηση αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ δήλωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε ότι άμεσα κατατίθεται στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση – γέφυρα για την κατοχύρωση προσωρινής άδειας από τους ιδιοκτήτες καναλιών, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν ένα χρηματικό ποσό ετησίως για να λάβουν την προσωρινή άδεια εκπομπής. Κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν από εδώ και πέρα το υπουργείο Επικρατείας και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δεν αλλάζει. Κατά συνέπεια οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη νόμιμη άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού είναι αυτοί που έχουν τεθεί ήδη από τον νόμο 4339 και προσδιορίζουν τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στα 400 άτομα πλήρους απασχόλησης ανά κανάλι, τις προδιαγραφές για τις κτιριακές υποδομές, τον έλεγχο των οικονομικών πόρων των μετόχων, κλπ.

Τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών θα την κρίνει ως μόνο αρμόδιο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Κατά συνέπεια πρέπει να προχωρήσει άμεσα η συγκρότησή του από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, την οποία προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης».

Τσίπρας σε Βούτση: Την Δευτέρα Διάσκεψη των Προέδρων για συγκρότηση νέου ΕΣΡ

Σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων για συγκρότηση του νέου ΕΣΡ πριν την κατάθεση στη Βουλή νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας για την προσωρινή ρύθμιση στο τηλεοπτικό τοπίο ζήτησε από τον Νίκο Βουτση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη που κάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση να αναλάβει τις συνταγματικές της ευθύνες για την συγκρότηση του Συμβουλίου.

Σε κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό εξετάστηκε διεξοδικά η νέα νομοθετική πρωτοβουλία και ο κ. Τσίπρας ζήτησε να είναι έτοιμη για κατάθεση έως την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να συγκληθεί με πρωτοβουλία του τελευταίου, την Δευτέρα και πριν από την κατάθεση στην Βουλή νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, η Διάσκεψη των Προέδρων για συγκρότηση νέου ΕΣΡ.

Η Γεροβασίλη πετά το μπαλάκι στην αντιπολίτευση για το ΕΣΡ

Όπως αναφέρει σε δήλωσή της η κ. Γεροβασίλη η Κυβέρνηση δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί η όχι με αυτές. «Γι' αυτό και σπεύδει για μια ακόμα φορά στην συγκρότηση ΕΣΡ, προκειμένου να είναι αυτό που θα διεξαγάγει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες το ορίζει ως αρμόδιο».

«Απομένει να φανεί αν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης θα αρθούν στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων η για ακόμα μία φορά θα επιμείνουν να υπονομεύουν την συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να διαιωνίζεται η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει απολύτως καμία προσχηματική δικαιολογία» σημειώνει.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, και Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβερνητικές πηγές άκυρος κανάλια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ