Ικανοποίηση σε ΔΕΗ και υπουργείο Ενέργειας για τα 320 εκατ. της State Grid για ΑΔΜΗΕ - iefimerida.gr

Ικανοποίηση σε ΔΕΗ και υπουργείο Ενέργειας για τα 320 εκατ. της State Grid για ΑΔΜΗΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και η διοίκηση της ΔΕΗ την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ.

Για δικαίωση των επιλογών και πολιτική επιτυχία της κυβέρνησης στο θέμα του ΑΔΜΗΕ κάνει λόγο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης με αφορμή την ανάδειξη της κινεζικής εταιρείας State Grid ως πλειοψηφούντος προσφέροντος, με τίμημα 320 εκατ. Ευρώ για την εξαγορά του 24% των μετοχών του Διαχειριστή.

Αναλυτικά στη δήλωσή του επισημαίνει τα εξής: «Η εξέλιξη της διαδικασίας δικαιώνει την επιλογή μας για το μοντέλο λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ, το οποίο εξασφαλίζει τον Δημόσιο έλεγχο επί των Δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος, είναι υλοποιήσιμο και προσελκύει το ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών.

Είναι, επίσης, μια σημαντική πολιτική επιτυχία για την κυβέρνηση, η οποία επέμεινε στην σημασία του Δημόσιου ελέγχου επί των Δικτύων και διαπραγματεύτηκε επίμονα γι' αυτή τη θέση της. Το τελικό αποτέλεσμα είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς, εμπεριστατωμένης και εξαντλητικής προσπάθειας των στελεχών του υπουργείου. Πριν ακόμη ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, κάποιοι χαμογελούσαν και προεξοφλούσαν την αποτυχία της. Σήμερα, το συγκεκριμένο μοντέλο του ΑΔΜΗΕ αποτελεί σημείο αναφοράς και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επιδιώκουν παρεμβάσεις στη διαχείριση των Δικτύων τους.

Με το συγκεκριμένο μοντέλο διαχωρισμού και λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ, ακυρώθηκε παράλληλα ο μνημονιακός νόμος που προέβλεπε την πώληση του 66%. Δυνάμεις εντός και εκτός της χώρας ενεργοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή, προκειμένου η πρότασή μας να αποτύχει, ώστε να οδηγηθούμε στην πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ. Η σημερινή εξέλιξη καταδεικνύει την δική τους αποτυχία.

Είμαι πεπεισμένος ότι ο ΑΔΜΗΕ θα αντιμετωπίσει ενδυναμωμένος τις προκλήσεις εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τα κρίσιμα χρόνια που έρχονται».

Το ύψος του τιμήματος αποτέλεσε θετική έκπληξη, αφού οι εκτιμήσεις για το ποσό στο οποίο θα μπορούσε να ανέλθει δεν ξεπερνούσαν τα 200-250 εκατ. ευρώ, με βάση προηγούμενη αποτίμηση που καθόριζε την αξία του ΑΔΜΗΕ στα 917 εκατ ευρώ.

Πρώτον για το ύψος του τιμήματος που θα εισπράξει από την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ και δεύτερον διότι φαίνεται ότι αποδίδει ο διάυλος επικοινωνίας που έχει ανοίξει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης με τους Κινέζους.
Μετά το μνημόνιο συνεργασίας με την CMEC για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας της Φλώρινας, αλλά και τη στρατηγική συμφωνία με την ίδια εταιρία για κοινές επενδύσεις εντός και εκτός Ελλάδας το κινεζικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό ενεργειακό τομέα επισφραγίζεται και με την προσφορά της State Greed για τον ΑΔΜΗΕ.

Η κινεζική State Grid όπως όλα δείχνουν θα είναι ο προτιμητέος επενδυτής και η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και να επικυρωθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης στις 24 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ ΥΠ. ΕΝΕΡΓΕΙΑς.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ