Ο ΔΕΣΦΑ στο επίκεντρο της συνάντησης Σκουρλέτη με ιταλούς αξιωματούχους - iefimerida.gr

Ο ΔΕΣΦΑ στο επίκεντρο της συνάντησης Σκουρλέτη με ιταλούς αξιωματούχους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και η εξαγορά σημαντικού μεριδίου από την ιταλική Snam βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πάνος Σκουρλέτης με τον γενικό διευθυντή Ασφάλειας Εφοδιασμού και Ενεργειακών Υποδομών του ιταλικού υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, Gilberto Dialuce.

Στη συνάντηση, στην οποία παρών ήταν και ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα, συζητήθηκαν, επίσης και οι προοπτικές ανάπτυξης των ενεργειακών διασυνδέσεων στην περιοχή.

Συγκεκριμένα η ιταλική πλευρά ενημερώθηκε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, ανάμεσα στο ελληνικό κράτος, την αζέρικη SOCAR και την ιταλική SNAM.

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση του μεριδίου της Socar στον ΔΕΣΦΑ από το 66%, στο 49%, ήταν όρος που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να εγκρίνει την πώληση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΝ, συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας προς την Ιταλία, ως μια προοπτική που θα μπορούσε να υπηρετήσει τον στρατηγικό στόχο της ΕΕ για διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας. Ακόμη, το θέμα της μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ιταλία, μέσω Ελλάδας και ειδικότερα η προοπτική του αγωγού EastMed.

Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά ως προς την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και ως μοχλός ανάπτυξης με ευεργετικές συνέπειες συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Στη συζήτηση επιβεβαιώθηκαν οι στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών, οι οποίες εκφράζονται στον ενεργειακό τομέα με τη σύμπραξη ιταλικών εταιριών με ελληνικές, σε ισχυρά σχήματα που διαχειρίζονται σημαντικά ενεργειακά έργα στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών εμφανίζει περαιτέρω δυναμική μέσω της συνεργασίας για την προώθηση ενεργειακών σχεδίων εξαιρετικής σημασίας για τις δύο χώρες και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΣΦΑ Σκουρλέτης Ιταλοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ