Κατρούγκαλος: Το Μνημόνιο είναι νεοφιλελεύθερο, αλλά έχει την υπογραφή μας και εμείς την τιμάμε - iefimerida.gr

Κατρούγκαλος: Το Μνημόνιο είναι νεοφιλελεύθερο, αλλά έχει την υπογραφή μας και εμείς την τιμάμε

Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την άποψη ότι το Μνημόνιο είναι μεν ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα αλλά «από κάτω έχει την υπογραφή μας και εμείς την υπογραφή μας την τιμάμε» εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Υπενθυμίζεται ότι στην πολιτική απόφαση που έλαβε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται πως το Μνημόνιο «δεν είναι ιδιοκτησία μας».

Οπως υποστήριξε ο Γ. Κατρούγκαλος στον Alpha 9.89, «η βασική ουσία της πολιτικής μας είναι ότι προσπαθούμε να αδρανοποιήσουμε τις φιλελεύθερες αιχμές που έχει και να απαλείψουμε κάθε τι υφεσιακό». Πρόσθεσε μάλιστα πως «είναι μια δύσκολη αποστολή αλλά τα καταφέρνουμε όπως με το ασφαλιστικό».

Παραδέχθηκε πως στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό «δεν αποφύγαμε το κακό όπως η μείωση του ΕΚΑΣ», όμως «αντιμετωπίσαμε όλα τα άλλα κακά» τα οποία «ήταν με αριστερό πρόσημο και αριστερή ευαισθησία».

Ο υπουργός Εργασίας επέμεινε ότι «το ασφαλιστικό δεν ξανανοίγει. Το ΔΝΤ δεν είναι ευχαριστημένο γιατί ήθελε αίμα, αλλά δεν του το δώσαμε. Θεωρούμε ότι το ΔΝΤ θα απομονωθεί, όπως έγινε και στην πρώτη διαπραγμάτευση», πρόσθεσε ο υπ. Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει άλλο σύστημα που να δίνει τέτοια ποσοστά αναπλήρωσης στην Ευρώπη».

Ο Γ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι είναι «θετικό όλοι να διεκδικούν τα αιτήματά τους με τον πιο πρόσφορο τρόπο», όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις συνταξιούχων κατά των περικοπών που τους έχουν επιβληθεί στις συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό. «Οι επικουρικές είχαν μια αναπροσαρμογή στο 20% όσων παίρνουν επικουρικές και στο 10% στο σύνολο των συνταξιούχων. Εγώ καταλαβαίνω την απόγνωση. Αν δεν κάναμε την παρέμβαση δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε στο μέλλον συντάξεις» σημείωσε ο υπ. Εργασίας.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, απάντησε: «Οι μισθοί έχουν πέσει σε επίπεδο που ελάχιστα εξασφαλίζει στους ανθρώπους και μοιραία παρασύρουν και τις συντάξεις, πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο. Εγγυηθήκαμε ότι κανείς δεν θα πέσει κάτω των 1.300 μικτών αλλά υπάρχουν πολύ χειρότερες καταστάσεις, τίθεται θέμα επιβίωσης όταν εργαζόμενοι παίρνουν 100 ευρώ το μήνα. Σκοπός μας είναι τα 100 ευρώ να γίνουν αξιοπρεπής μισθός».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ