Αγρια κόντρα Σόιμπλε-Ντράγκι για την νομισματική πολιτική - iefimerida.gr

Αγρια κόντρα Σόιμπλε-Ντράγκι για την νομισματική πολιτική

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπάρχει μία αυξανόμενη παγκόσμια πεποίθηση ότι η νομισματική πολιτική έχει φτάσει στα όριά της, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας σε Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως αναφέρει το Reuters, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει υπερβολική ρευστότητα και υπερβολικό χρέος παγκοσμίως, στέλνοντας ένα μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το διοικητικό συμβούλιό της επέλεξε πριν από λίγες ημέρες να παραπέμψει για τον Ιανουάριο τις αποφάσεις για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ο Σόιμπλε, όπως και άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι, έχουν επικρίνει αρκετές φορές την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι για υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Η «πληρωμένη» απάντηση Ντράγκι στον Σόιμπλε

Την ίδια ώρα που μιλούσε ο Σόιμπλε σε γερμανούς αξιωματούχους, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απηύθυνε ομιλία στη Γερμανία και ξέσπασε.

Με καυστικό τρόπο απάντησε την κριτική του Βόλφκαγκ Σόιμπλε – χωρίς να τον κατονομάσει – αλλά και τους επικριτές της ποσοτικής χαλάρωσης και των αρνητικών επιτοκίων που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το επιχείρημα ότι τα έσοδα των νοικοκυριών από τους τόκους αποταμιεύσεων έχουν συρρικνωθεί

Ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ απάντησε πως οι επιλογές του έχουν ενισχύσει την κατανάλωση, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, «κάτι που είναι πάντα «κοινωνικά προοδευτικό» όπως σημείωσε με νόημα.

Ο Ντράγκι πρόσθεσε μάλιστα πως η ΕΚΤ, διευκολύνοντας την παροχή δανείων στην ευρωζώνη, έχει βοηθήσει στην αντιστροφή των ανισοτήτων που υπήρχαν στη δυνατότητα πρόσβασης σε ρευστότητα.

Επανέλαβε δε ότι στην πράξη η ποσοτική χαλάρωση έχει βοηθήσει την γερμανική εξαγωγική μηχανή, καθώς έχει αποδυναμώσει το ευρώ, καθιστώντας τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές.

Επιπλέον, ο Μ. Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ παραμένει δεσμευμένη στη διατήρηση ενός «πολύ σημαντικού βαθμού» χαλαρότητας στη νομισματική πολιτική, προκειμένου να τονωθεί ο πληθωρισμός – που έχει αυξηθεί στο 0,4% αλλά παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο για κοντά στο 2%. Προαναγγέλλοντας έτσι κατ' ουσίαν ότι το ΔΣ της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, σχεδιάζει να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, που λήγει τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ΕΚΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ