Περιήγηση στα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης -Από το Εβραϊκό στο Καθολικό και το μαυσωλείο [εικόνες] - iefimerida.gr

Περιήγηση στα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης -Από το Εβραϊκό στο Καθολικό και το μαυσωλείο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια περιήγηση σε χώρους μνήμης, τέχνης, περισυλλογής και αναστοχασμού.

Από τον τόπο όπου κάποτε βρίσκονταν το εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης μέχρι το κρυφό με έντονο μυστικισμό κοιμητήριο των Βογόμιλων στη Νέα Χαλκηδόνα.

Περιήγηση στα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης -Από το Εβραϊκό στο Καθολικό και το μαυσωλείο [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Μια ξεχωριστή θεματική ξενάγηση την Κυριακή 30 Οκτωβρίου απο το Thessaloniki Walking Tour αναζητά ίχνη, ψηφίδες, μικρές και μεγάλες ιστορίες που συνθέτουν το δικό τους αφήγημα για την Θεσσαλονίκη.

Περιήγηση στα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης -Από το Εβραϊκό στο Καθολικό και το μαυσωλείο [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Με οδηγό τον Τάσο Παπαδόπουλο, ο ομάδα κινείται στη λεπτή γραμμή ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, την ιστορία, τη φιλοσοφία, τη μεταφυσική. Άγνωστες ιστορίες μνήμες, πικρές και άβολες αλήθειες.

Περιήγηση στα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης -Από το Εβραϊκό στο Καθολικό και το μαυσωλείο [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

«Κατά τη διάρκεια της περιήγησης επιχειρούμε να ανασυνθέσουμε την εικόνα του μεγαλύτερου εβραϊκού νεκροταφείου στα Βαλκάνια, ερμηνεύουμε την επιτύμβια στήλη ενός προξένου που είχε τραγικό τέλος, αναζητούμε σύμβολα και ιστορίες που πέρασαν στις εφημερίδες, στεκόμαστε στην τελευταία κατοικία προσώπων που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πόλη.

Περιήγηση στα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης -Από το Εβραϊκό στο Καθολικό και το μαυσωλείο [εικόνες]  | iefimerida.gr 3

Εντοπίζουμε τους τάφους των τριών βασικών εκπροσώπων του εκλεκτικισμού που διηγούνται κι αυτοί με την σειρά τους κάτι από την ιστορία τους, μπαίνουμε στο σημαντικότερο ιδιωτικό μαυσωλείο της πόλης στο σχεδόν άγνωστό καθολικό κοιμητήριο της Θεσσαλονίκης.

Περιήγηση στα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης -Από το Εβραϊκό στο Καθολικό και το μαυσωλείο [εικόνες]  | iefimerida.gr 4

Στεκόμαστε μπροστά στους τάφους άγγλων, γάλλων, ιταλών, σέρβων, σενεγαλέζων, κονγκολέζων, ινδών, συναντάμε την Ζαν ντ Αρκ, για μια στιγμή τον T. Σ. Έλιοτ και εισχωρούμε στις δοξασίες μιας μυστικιστικής σέκτας που εμφανίστηκε στο Μεσαίωνα» αναφέρει το πρόγραμμα.

Η πυκνή αφήγηση δεμένη με τη μουσική, τις εικόνες και τις γεύσεις συνθέτουν μια ξεχωριστή εμπειρία σε μια εκδοχή της Θεσσαλονίκης που δεν φανταζόμαστε.

Περιήγηση στα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης -Από το Εβραϊκό στο Καθολικό και το μαυσωλείο [εικόνες]  | iefimerida.gr 5

Για την υλοποίηση της διαδρομής είναι απαραίτητο το λεωφορείο που θα μας μεταφέρει από το κοιμητήριο της Ευαγγελίστριας στο Καθολικό και Συμμαχικό νεκροταφείο και από εκεί στην Χαλκηδόνα όπου βρίσκεται κρυμμένο το κοιμητήριο των Βογόμιλων.
Στο καφενείο «Η Πρίγκηπος», Απ. Παύλου 22, προβλέπεται στάση για ξεκούραση, ελληνικό καφέ και χειροποίητες πίτες ενώ υπάρχουν κι άλλες γευστικές εκπλήξεις.
Σημείο συνάντησης: Αίθουσα τελετών του ΑΠΘ
Ώρα: 10.30
Διάρκεια: 5 περίπου ώρες
Συμμετοχή: 18 ευρώ (περιλαμβάνεται η μεταφορά, ο καφές και τα σνακ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ