«Πυρετός» διεργασιών για τις διοικήσεις των τραπεζών- Αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές - iefimerida.gr

«Πυρετός» διεργασιών για τις διοικήσεις των τραπεζών- Αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το χρονικό ορίζοντα να στενεύει οι συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε πυρετό διεργασιών για την εκλογή νέων διοικήσεων.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις νέες διοικήσεις στις τράπεζες έχει αρχίζει και στόχος είναι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου να έχει κλείσει το θέμα, με νέα πρόσωπα στις θέσεις προέδρου σε Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς, καθώς και σε νέο διευθύνοντα σύμβουλο, στην Πειραιώς.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες όχι μόνο για την ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στις συστημικές τράπεζες αλλά και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με δεδομένο ότι αποτελούν προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της υλοποίησης της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, που θα αντικαταστήσει την Λούκα Κατσέλη, θα αποφασιστεί, εκτός απροόπτου, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, που έχει προγραμματιστεί για αύριο. Το Δ.Σ.αναμένεται να εκλέξει τα νέα, μη εκτελεστικά μέλη του, μεταξύ των οποίων θα βρίσκεται και το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει την κ. Κατσέλη στη θέση του προέδρου. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ανάδειξης έχει ολοκληρώσει το έργο της και είναι έτοιμη να κάνει τη σχετική εισήγηση και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει κατάληξει μετά τη διεθνή διαδικασία, σε δύο υποψηφίους.

Στο μέτωπο της τράπεζας Πειραιάς, που βρίσκεται με προσωρινή διοίκηση από τον Ιανουάριο του 2016, το τοπίο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ωστόσο μέχρι τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση ως προς τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη διοίκηση, στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Ενδεικτικό είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των θεσμών ότι είναι θέμα λίγων ημερών η εκλογή των νέων διοικήσεων στις συστημικές τράπεζες.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι προσπάθειες και οι διεργασίες για την εξεύρεση συναινετικής λύσης, ενώ για τη θέση του προέδρου πάντως υπάρχει συμφωνία, καθώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συναινούν στο πρόσωπο του Γιώργου Χατζηνικολάου.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πως το ζήτημα της Πειραιώς θα κλείσει και αυτό με τη σειρά του μέσα στην εβδομάδα ώστε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και εντός των ορίων που ο κ. Στουρνάρας στους θεσμούς, να γίνει διοικητικό συμβούλιο επικυρώνοντας τις σχετικές αποφάσεις τόσο για πρόεδρο όσο και για διευθύνοντα σύμβουλο.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η διαδικασία για την ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στο ΤΧΣ, το οποίο επίσης βρίσκεται με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου.

Η ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στο ΤΧΣ και στις συστημικές τράπεζες αποτελεί προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στο τραπεζικό σύστημα, με σπουδαιότερες τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που έχουν αναρριχηθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και την προσέλκυση καταθέσεων που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τράπεζες αλλαγές διοικήσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ