Με τις ευλογίες του... Πάπα αρχίζουν διάλογο Μαδούρο και αντιπολίτευση - iefimerida.gr

Με τις ευλογίες του... Πάπα αρχίζουν διάλογο Μαδούρο και αντιπολίτευση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χρειαζόταν, φαίνεται, μια «άνωθεν» παρέμβαση στη Βενεζουέλα για να εκτονωθεί κάπως το τεταμένο πολιτικό κλίμα... Μετά την επίσκεψή του στο Βατικανό ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο προανήγγειλε διάλογο της κυβέρνησής του με την αντιπολίτευση με τη μεσολάβηση του Πάπα Φραγκίσκου και της UNASUR, της Ένωσης Χωρών Λατινικής Αμερικής.

Τις τελευταίες ημέρες μαζικές διαδηλώσεις συγκλόνιζαν τη χώρα για τα δικαστικά εμπόδια στη διαδικασία διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αποπομπή του Μαδούρο από την εξουσία, που επιδιώκει η αντιπολίτευση.

Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν την Κυριακή στη νήσο Μαργαρίτα της Καραϊβικής, αλλά οι προσδοκίες είναι χαμηλές, αφού προηγούμενες απόπειρες διαλόγου δεν στέφθηκαν με επιτυχία, με αποτέλεσμα να οξυνθεί ακόμη περισσότερο η πόλωση.

Στο τέλος της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στο Βατικανό, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανέφερε πως «ανοίγουμε διάλογο μεταξύ της αντιπολίτευσης και της νόμιμης κυβέρνησης». Ενώ στην ανακοίνωσή του το Βατικανό «κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν θάρρος ακολουθώντας το δρόμο του ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου».


Αιφνιδιασμένη η αντιπολίτευση αντέδρασε με δυσπιστία. Ο επικεφαλής του συνασπισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χεσούς Τορεάλμπα μετά τη συνάντηση με τον νούντσιο του Βατικανού στο Καράκας είπε ότι ναι μεν ο διάλογος είναι σημαντικός, αλλά «δεν μπορεί να σημαίνει στρατηγική της κυβέρνησης για να κερδίσει χρόνο».

Με τις ευλογίες του... Πάπα αρχίζουν διάλογο Μαδούρο και αντιπολίτευση | iefimerida.gr 0

Μια άλλη σημαντική φιγούρα της αντιπολίτευσης, ο δις υποψήφιος πρόεδρος Ενρίκε Καπρίλες, απέρριψε την ανακοίνωση Μαδούρο ως κίνηση ελιγμού. «Δεν έχει ξεκινήσει κανένας διάλογος στη Βενεζουέλα» είπε.

Η αντιπολίτευση έχει καλέσει για αύριο σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα κατά της απόφασης της Εφορευτικής Επιτροπής να σταματήσει τη διαδικασία προσφυγής στις κάλπες για την αποπομπή του Μαδούρο, μετά από καταγγελίες για απάτη στη συγκέντρωση των υπογραφών που απαιτούνται, ώστε να υποβληθεί το αίτημα για δημοψήφισμα.

Όσο για την ατζέντα των συνομιλιών; Παραμένει θολή, και στο τραπέζι θα καθίσουν επίσης ως διαμεσολαβητές ο πρώην ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο και οι πρώην πρόεδροι Δομινικανής Δημοκρατίας και Παναμά, Λεονέλ Φερνάντες και Μαρτίν Τορίχος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βενεζουέλα Μαδούρο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ