Καμίνης για προσφυγικό: Δεν ταιριάζει στις αρχές της ΕΕ να λες «όχι στην αυλή μου» - iefimerida.gr

Καμίνης για προσφυγικό: Δεν ταιριάζει στις αρχές της ΕΕ να λες «όχι στην αυλή μου»

Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των πόλεων που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης μίλησε στο Reuters ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Ο κ. Καμίνης ηγείται της πρωτοβουλίας με τίτλο «Πόλεις Αλληλεγγύης» που αφορά τις προκλήσεις που αναφύονται από την προσφυγική κρίση και καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά ζητημάτων που ανακύπτουν από την ένταξη εως και την στέγαση των προφύγων.

«Το προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν μπορεί να εμφορείσαι από τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε., όπως η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά, και να λες “όχι στην αυλή μου”», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης στο Thomson Reuters.

«Όταν το 2015 ενέσκηψε η προσφυγική κρίση, η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων πέρασε μέσα από την Αθήνα, τη στιγμή που τόσο η χώρα, όσο και η πόλη ήταν εντελώς απροετοίμαστες να διαχειριστούν αυτή τη μαζική εισροή. Οι ευρωπαϊκές πόλεις χρειάζονται αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες σε τρία επίπεδα: μεταξύ των χωρών που γειτνιάζουν, μεταξύ των πόλεων στην ίδια χώρα, μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων», σημπληρώνει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω ενός κλίματος αυξανόμενης έντασης μεταξύ τον νεοφερμένων και των γηγενών σε όλη την Ευρώπη. Η κατάσταση στη Συρία, το Αφγανιστάν, το Μπουρούντι και το Νότιο Σουδάν εκτόξευσαν το συνολικό αριθμό των προσφύγων στα 21,3 εκ. το 2016, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR).

Περίπου 170 χιλ. άνθρωποι έφθασαν μέχρις στιγμής στην Ελλάδα που αποτελεί πύλη εισόδου στη Ευρώπη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες διασχίζοντας τη Μεσόγειο, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία.

Ο Γιώργος Καμίνης υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πρωτοβουλία «Πόλεις Αλληλεγγύης» όντας ουσιαστικά στο πλευρό των προσφύγων. Την υποστήριξή τους έχουν εκφράσει μια σειρά πόλεων μεταξύ των οποίων το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, η Λειψία σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Καμίνης πρόσφυγες συνέντευξη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ