H ισοτιμία της στερλίνας πέφτει κάτω από το ψυχολογικό όριο του ενός ευρώ - iefimerida.gr

H ισοτιμία της στερλίνας πέφτει κάτω από το ψυχολογικό όριο του ενός ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοένα και πικρότερος αποβαίνει για τους Βρετανούς ο λογαριασμός του Brexit: στα αεροδρόμια του Λονδίνου η λίρα έχει πέσει στα 97 λεπτά του ευρώ.

Τέσσερις μήνες μετά το ιστορικό δημοψήφισμα που άνοιξε το δρόμο για το Brexit, η στερλίνα δεν αξίζει πια ούτε ένα (ολόκληρο) ευρώ. Όχι, βέβαια, στην επίσημη αγορά συναλλάγματος, όπου οι αναλυτές αναμένουν για το 2017 απόλυτη ισοτιμία (1:1 – ενώ αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο 1,12 του ευρώ, δηλαδή ποσοστό -22% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2015), αλλά στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος σε πολλά βρετανικά αεροδρόμια, που επιδιώκουν υψηλά κέρδη ποντάροντας στους ταξιδιώτες, που θα θελήσουν την τελευταία στιγμή να προμηθευτούν ευρώ. Κάποιοι βρετανοί που θέλησαν να ταξιδέψουν προς την Ισπανία και τη Γερμανία πήραν μολις 97 λεπτά του ευρώ για κάθε λίρα που αντήλλαξαν.

Αλλά και η καθημερινότητα έγινε αισθητά ακριβότερη για τους Βρετανούς μετά την απόφαση για έξοδο απ' την Ε.Ε.: λόγω της πτώσης της ισοτιμίας της λίρας έναντι του δολαρία σε χαμηλό 31 ετών, αυξήθηκαν τα κόστη μεταφοράς και εισαγωγών, κάτι που έγινε άμεσα αισθητό στα σούπερ μάρκετ. Κι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να αυξηθεί ως εκ τούτου κατά τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Κι άλλοι πονοκέφαλοι για την Τερέζα Μέι

  • Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, έχει χαράξει πορεία ανεξαρτησίας: «ουδέποτε αμφέβαλα ότι η Σκωτία θα γίνει κάποια μέρα ανεξάρτητη», είπε το Σαββατοκύριακο υπογραμμίζοντας ότι πιστεύει «σήμερα περισσότερο παρά ποτέ» στην επιτυχία ενός νέου δημοψηφίσματος.
  • Βρετανικές τράπεζες, ενόψει της ανασφάλειας αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις εξόδου απ' την Ε.Ε., μελετούν σχέδια ταχείας αποχώρησής τους από το Λονδίνο. «Πολλές μικρές τράπεζες θέλουν ήδη πριν από τα Χριστούγεννα να αρχίσουν τη μετακόμιση γραφείων τους», δήλωσε στον Observer ο επικεφαλής της BBA (Βρετανικής Ομοσπονδίας Τραπεζών), Άντονι Μπράουν. «Οι μεγαλύτερες τράπεζες θα ξεκινήσουν τη διαδικασία αυτή το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους».

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος στη Βρετανία απασχολεί πάνω από δύο εκατομμύρια εργαζομένους και συνεισφέρει (μέχρι τώρα) περίπου 12% στο ΑΕΠ της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στερλίνα ευρώ Βρετανία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ