Η ΕΕ δίνει προθεσμία μέχρι αύριο στο Βέλγιο, για την εμπορική συμφωνία Ευρώπης-Καναδά - iefimerida.gr

Η ΕΕ δίνει προθεσμία μέχρι αύριο στο Βέλγιο, για την εμπορική συμφωνία Ευρώπης-Καναδά

Φωτογραφία: ΑΠΕ/  EPA/YOAN VALAT
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προθεσμία μέχρι αύριο, Δευτέρα, έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη βελγική κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη που θέλει για την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα ακυρωθεί η Σύνοδος Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για την υπογραφή της συμφωνίας, όπως ανέφερε πηγή της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα μιλήσει στον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ μέχρι αργά αύριο, Δευτέρα, είπε η πηγή, προκειμένου ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό να μπορεί να αποφασίσει αν θα ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες για την υπογραφή της συμφωνίας την Πέμπτη.

Αν ο Μισέλ δεν μπορέσει να διαβεβαιώσει τον Τουσκ ότι το Βέλγιο θα είναι σε θέση να επιτρέψει στην ΕΕ να υπογράψει τη συμφωνία, τότε η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Καναδά θα αναβληθεί, δεν θα οριστεί νέα ημερομηνία.

Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θέλουν την υπογραφή της CETA, όπως και ο συνασπισμός υπό τους φιλελεύθερους του οποίου ηγείται ο Μισέλ. Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Βελγίου δεν μπορεί να ενεργήσει χωρίς τη συναίνεση των πέντε περιφερειακών αρχών, με τους σοσιαλιστές της Βαλονίας να αντιδρούν. Οπως υποστηρίζουν, η συμφωνία είναι κακή για τους αγρότες της Ευρώπης, ενώ δίνει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα παγκόσμια εταιρικά συμφέροντα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ