ΟΗΕ κατά Τραμπ: Διασπείρει ψέματα και ξενοφοβία για τους Σύρους πρόσφυγες - iefimerida.gr

ΟΗΕ κατά Τραμπ: Διασπείρει ψέματα και ξενοφοβία για τους Σύρους πρόσφυγες

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ AP Photo/Julio Cortez
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ έκανε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αιτία οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για τους Σύρους πρόσφυγες, με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ να τον κατηγορεί ότι διασπείρει «ψέματα και ξενοφοβία» όταν ισχυρίζεται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτών και των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία πως τρομοκρατικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται την εισροή προσφύγων για να εξαπολύσουν τρομοκρατικές ενέργειες ή ότι οι πρόσφυγες είναι με κάποιο τρόπο πιο επιρρεπείς στη ριζοσπαστικοποίηση από άλλους ανθρώπους», τόνισε ο Μπεν Εμερσον σε συνέντευξη Τύπου.

«Σχεδόν χωρίς εξαίρεση πρόσφυγες και μετανάστες δεν συνιστούν απειλή τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο Βρετανός δικηγόρος. «Στην πραγματικότητα βρίσκονται σε κίνδυνο και φεύγουν από περιοχές όπου οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι ιδιαίτερα ενεργές. Και ανεύθυνες δηλώσεις όπως αυτές που έκανε ο κύριος Τραμπ την Τετάρτη δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να ενισχύουν τις προκαταλήψεις και τον στιγματισμό», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Στο τρίτο και τελευταίο debate πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Τραμπ κατηγόρησε την Χίλαρι Κλίντον ότι δέχεται δεκάδες χιλιάδες Σύρους οι οποίοι «πιθανόν σε πολλές περιπτώσεις, όχι πιθανόν, οι οποίοι σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις τάσσονται υπέρ του Ισλαμικού Κράτους».

Ο Έμερσον πρόσθεσε ότι κάποιες χώρες στην Ευρώπη και αλλού έχουν υπονοήσει ότι οι δρόμοι που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες «είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή ξένων μαχητών και μελών του Ισλαμικού Κράτους». «Στην πραγματικότητα τα στοιχεία δείχνουν πως δεν υπάρχει σχεδόν καμία στατιστική στήριξη για αυτό τον ισχυρισμό», συμπλήρωσε.

«Ο λόγος που ξεχώρισα τον Ντόναλντ Τραμπ είναι (...) επειδή πιστεύω ότι προχώρησε περισσότερο από κάθε άλλο ηγέτη, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει σίγουρα σύνδεση μεταξύ σημαντικού αριθμού Σύρων προσφύγων που εισέρχονται στις ΗΠΑ και του Ισλαμικό Κράτος, και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ξενοφοβικό ψέμα», υπογράμμισε ο Εμερσον.

Ο ίδιος ανέφερε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2015 περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εκτοπισμένοι, εκ των οποίων τα 12 εκατομμύρια, δηλαδή ένα εκατομμύριο τον μήνα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εστία τους μόνο πέρυσι.

«Η σύνδεση μεταξύ του εκτοπισμού των ανθρώπων από τα σπίτια του και του κινδύνου για την εθνική ασφάλεια των χωρών στις οποίες αναζητούν καταφύγιο έχει υπερτονιστεί ανεύθυνα και παραπλανητικά σε πολλές χώρες, με τον φόβο για την τρομοκρατία να χρησιμοποιείται ώστε να υποδαυλίζονται οι ανησυχίες της κοινής γνώμης εν μέσω προσφυγικής κρίσης», εξήγησε ο Εμερσον, προσθέτοντας ότι τα λεγόμενα του Τραμπ είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα παραδείγματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ ΟΗΕ Σύροι πρόσφυγες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ