NYT: Εσωτερική «φαγωμάρα» και βυζαντινές ίντριγκες στο ΔΝΤ με φόντο την Ελλάδα - iefimerida.gr

NYT: Εσωτερική «φαγωμάρα» και βυζαντινές ίντριγκες στο ΔΝΤ με φόντο την Ελλάδα

Φωτογραφία: Nikos Libertas/SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εσωτερική «φαγωμάρα» υπάρχει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα των New York Times.

«Το ΔΝΤ έχει όλα αυτά τα χρόνια επικριθεί για τις βυζαντινές ίντριγκες σρο εσωτερικό του, καθώς οι επικεφαλής φρουρούν με ζήλο τα ''χωράφια''΄τους -εις βάρος της αποστολής του Ταμείου», σημειώνει το δημοσίευμα.

Ολη αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με τους NYT, έχει δημιουργήσει μία έκθεση 86 σελίδων από το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του Ταμείου, όπου γίνεται λόγος για τον τρόπο διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους από το ΔΝΤ.

«Η έκθεση ήταν ασυνήθιστα ωμή στην κριτική της για το πώς το ΔΝΤ χειρίστηκε τα προβλήματα του χρέους στην περίπτωση της Ελλάδας. Στελέχη του Ταμείου φοβήθηκαν τους ομολόγους τους στην Ευρώπη, έχασαν τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια και δεν έκαναν αρκετά για να πείσουν για την αναδιάρθρωση του χρέους», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Η οργή και η παρέμβαση υψηλόβαθμων στελεχών του Ταμείου ήρθε όταν πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης ορισμένοι αξιωματούχοι του ζήτησαν να αφαιρεθεί τμήματα της που ανέφερε πως το ΔΝΤ δεν έδωσε έγγραφα που ζητήθηκαν από τους αξιολογητές.

Η περιγραφή αυτή δόθηκε από ανθρώπου που εμπλέκονταν στην διαδικασία αλλά δεν είχαν την εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημοσίως.

«Παρά το γεγονός ότι η μονάδα διαθέτει αυτονομία, όσοι εργάστηκαν σε αυτή δεν επιθυμούσαν σε καμία περίπτωση να προκαλέσουν προβλήματα. Ομως, η έκθεση σχετικά με την ποιότητα των συμβούλων του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι σίγουρο πως "άγγιξε" ένα ευαίσθητο σημείο», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οταν κατέστη σαφές πως η έκθεση θα προχωρήσει, οι Ευρωπαίοι διευθυντές του Ταμείου ρώτησαν αν θα ήταν δυνατόν να μην δοθεί η έκθεση στο κοινό, σύμφωνα με άτομα που εμπλέκονται στη διαδικασία. Η αντίθεση απέναντι στην έκθεση ήταν ιδιαίτερα αισθητή στο ευρωπαϊκό τμήμα, το οποίο επέβλεπε τα προγράμματα διάσωσης σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία», προσθέτει

«Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν, ο οποίος ήταν και ο αρχιτέκτονας της ελληνικής διάσωσης, αποστασιοποιήθηκε αρχικά από τους αξιολογητές και η έκθεση κατέληξε να είναι ζωτικής σημασίας για το έργο του Ταμείου στην Ελλάδα, αν και ο κ. Τόμσεν δεν κατονομάζεται στην έκθεση», σχολιάζει.

Ο Πολ Τόμσεν τελικά συνεργάστηκε, παραδίδοντας εκατοντάδες έγγραφα, για τα οποία οι αξιολογητές χρειάστηκαν 16 μήνες για να «αλιεύσουν» αυτά που ζητούσαν και να απαντήσουν στο γιατί το ΔΝΤ έκανε ότι έκανε.

Και αυτή τη φορά στελέχη του Ταμείου ζήτησαν να αφαιρεθεί από την έκθεση το κομμάτι που αφορούσε την δυσκολία των αξιολογητών να λάβουν τα στοιχεία.

Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του Ταμείου ιδρύθηκε το 2001 για να αξιολογεί τις πολιτικές του ΔΝΤ στον απόηχο της αμφισβήτησης τους μετά την ασιατική κρίση του 1997.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ new york times ΔΝΤ Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ