Ο Πάουλο Κοέλο μιλά στο iefimerida.gr: Η φήμη και τα ναρκωτικά με έφεραν στο χείλος της αβύσσου - iefimerida.gr

Ο Πάουλο Κοέλο μιλά στο iefimerida.gr: Η φήμη και τα ναρκωτικά με έφεραν στο χείλος της αβύσσου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Πάουλο Κοέλο επιστρέφει με ένα συναρπαστικό πορτρέτο για τη Μάτα Χάρι.

Ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα ενηλικίωσης, αποτέλεσμα έρευνας που βασίστηκε σε αδημοσίευτα έγγραφα.

Το βιβλίο «Η κατάσκοπος» κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις Λιβάνη και παίρνει θέση από Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

Είναι ο άνθρωπος που ενέπνευσε γενιές και μας έβαλε στο μυαλό πως «αν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις».

«Οχι λοιπόν, δεν είμαι ευτυχισμένος»

Με αυτή την αφορμή, αναφέρει στο iefimerida.gr πως μια από τις συχνότερες ερωτήσεις που του κάνουν είναι: «Και τώρα, είστε ευτυχισμένος;».
«Η ερώτηση αυτή με τη σειρά της παίρνει πάντα την άμεση απάντηση» τονίζει. «Είπα ότι είμαι ευτυχισμένος; Ε, όχι λοιπόν. Δεν είμαι ευτυχισμένος και η αναζήτηση της ευτυχίας ως βασικός στόχος δεν είναι κομμάτι του κόσμου μου. Προφανώς, όπως όλοι οι άνθρωποι, προσπαθώ να κάνω αυτό που μου αρέσει».

Και τι προτείνετε στο κοινό που σας ακολουθεί;
«Αναζητήστε τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα, άγνωστα νερά, παράξενους ανθρώπους, προκλητικές σκέψεις και τολμηρές εμπειρίες. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να συμβάλουμε στην εξέλιξη του κόσμου. Όλα αυτά έχουν το τίμημά τους, αλλά αξίζει».

Ο Πάουλο Κοέλο μιλά στο iefimerida.gr: Η φήμη και τα ναρκωτικά με έφεραν στο χείλος της αβύσσου | iefimerida.gr 0

Ο συγγραφέας, που έχει φτάσει τα 200 εκατομμύρια πωλήσεις και έχει μεταφραστεί σε 81 γλώσσες, μοιράζεται τις σκέψεις του με το iefimerida.gr.

«Όταν ήμουν δεκαπέντε χρονών, είπα στη μητέρα μου πως ήθελα να γίνω συγγραφέας. "Παιδί μου", απάντησε λυπημένη, "ο πατέρας σου είναι μηχανικός". Πολύ αργότερα συνειδητοποίησα πως ήξερα ήδη από τότε ποιος είναι ο σκοπός μου στη ζωή αυτή, κάτι πολύ διαφορετικό από το να ξέρεις ποιο είναι το νόημα της ζωής» σημειώνει και ένα πονηρό χαμόγελο διαγράφεται στα χείλη του.

Ο Πάουλο Κοέλο μιλά στο iefimerida.gr: Η φήμη και τα ναρκωτικά με έφεραν στο χείλος της αβύσσου | iefimerida.gr 1

«Κουβαλάω πολλές ουλές»

Είναι ο συγγραφέας που έχει πάνω από 28 εκατομμύρια ακολούθους στο Facebook. 11 εκατομμύρια στο twitter και 1,3 στο instagram. Ωστόσο τα πράγματα, όπως λέει ο ίδιος, δεν του ήρθαν εύκολα. «Για να φτάσω εδώ ωστόσο χρειάστηκε να δώσω πολλές μάχες, καλές, με νίκες και ήττες» αναφέρει στο iefimerida.gr.

«Αυτό σημαίνει ότι κουβαλάω πολλές ουλές.Εναντιώθηκα στους γονείς μου. Λόγω του ανήσυχου και επαναστατικού μου χαρακτήρα, στα 17 μου οι γονείς μου με έβαλαν σε ψυχιατρική κλινική. Νοσηλεύτηκα τρεις φορές. Έζησα το όνειρο των χίπηδων, σπρώχνοντας τα όρια στις εμπειρίες της ζωής μου όλο και περισσότερο και δοκιμάζοντας κάθε είδους υπερβολή. Ταξίδεψα στον κόσμο με είκοσι δολάρια στην τσέπη».

«Η φήμη και τα ναρκωτικά με έφεραν στο χείλος της αβύσσου»

«Ασχολήθηκα με τη μαύρη μαγεία και τον σατανισμό. Βυθίστηκα στον κόσμο του ροκ εντ ρολ με τον Ραούλ Σέισας, σημειώνοντας σπουδαίες επιτυχίες, ενώ η φήμη και τα ναρκωτικά με έφεραν στο χείλος της αβύσσου. Θεωρήθηκα ανατρεπτικό στοιχείο από τη χούντα κι έτσι με συνέλαβαν και με βασάνισαν».

«Είμαι ήσυχος άνθρωπος και προκλητικός συγγραφέας»

«Ωστόσο, πάντα υπήρχε κάτι που με ωθούσε μπροστά κι αυτό σίγουρα δεν ήταν η αναζήτηση της ευτυχίας. Ό,τι με ενδιαφέρει ακόμα στη ζωή είναι η περιέργεια, οι προκλήσεις και ο αντικομφορμισμός. Όλοι όσοι με ξέρουν γνωρίζουν πως πάντοτε υπήρξα αντικομφορμιστής. Θεωρώ τον εαυτό μου ανήσυχο άνθρωπο και προκλητικό συγγραφέα».

Ο Πάουλο Κοέλο μιλά στο iefimerida.gr: Η φήμη και τα ναρκωτικά με έφεραν στο χείλος της αβύσσου | iefimerida.gr 2

«Πίστευα πάντα πως η θετική πρόκληση μας βοηθά να δούμε τον εαυτό μας και να προχωρήσουμε με τη βεβαιότητα πως θα πάμε μπροστά.
Πιστεύω πως κάποιες φορές η πρόκληση δείχνει εκείνο που δε μας αρέσει για να προκαλέσει την αντίδραση που θα μας θέσει σε κίνηση».

Ανησυχεί για όσα συμβαίνουν στον κόσμο;

Θεωρείται ο δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο με τη μεγαλύτερη επιρροή μετά τον Πάπα Φραγκίσκο στο διάγραμμα Global Thought Leaders.

Ανησυχεί για όσα συμβαίνουν στον κόσμο, ή ως συγγραφέας βρίσκεται κλεισμένος σε ένα δωμάτιο και αφουγκράζεται την επόμενη μέρα; Απορώ.
«Δεν μένω σε ένα δωμάτιο, είμαι ταξιδευτής. Όταν διαβάζω για συγκρούσεις στον κόσμο, πολιτικές, οικονομικές ή πολιτικές, μου αρέσει να θυμάμαι ότι έχουμε τη δύναμη να χτίζουμε γέφυρες συνεννόησης.

Ακόμα και εάν ο γείτονάς μου δεν έχει την ίδια θρησκεία με μένα ή δε συμμερίζεται τις πολιτικές πεποιθήσεις μου, η δυνατότητα να χτίσω γέφυρες είναι πάντα στο χέρι μου. Πάντα υπάρχει η ευκαιρία της συμφιλίωσης, να καθίσουμε μαζί στο ίδιο τραπέζι και να βάλουμε τέλος στην ιστορία των συγκρούσεων μεταξύ μας».

Ο Πάουλο Κοέλο μιλά στο iefimerida.gr: Η φήμη και τα ναρκωτικά με έφεραν στο χείλος της αβύσσου | iefimerida.gr 3

Υπάρχει μυστικό επιτυχίας;

Υπάρχει μυστικό επιτυχίας; Αισθάνεστε από πριν αν ένα βιβλίο θα αρέσει, θα επηρεάσει τον κόσμο;

«Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω τι θα σκεφτούν γι’ αυτό που διαβάζουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, από διαφορετικές κουλτούρες.
Έτσι γράφω για τον μόνο άνθρωπο με τον οποίο έχω κάποιο βαθμό οικειότητας, τον ίδιο μου τον εαυτό».

«Ένας συγγραφέας πρέπει να ρισκάρει και να μην είναι σκλάβος των θεμάτων με σκοπό να ευχαριστήσει τους αναγνώστες του. Πρέπει να είναι ειλικρινής σε ό,τι γράφει και διαφανής με τον εαυτό του, επειδή οι αναγνώστες θα αντιληφθούν αν έχουν απέναντί τους ένα μυθιστόρημα γραμμένο αποκλειστικά και μόνο για να ικανοποιήσει τις «τάσεις της αγοράς» και θα νιώσουν προδομένοι».

Η Μάτα Χάρι

Το τελευταίο βιβλίο του Πάουλο Κοέλο μας μεταφέρει στο Παρίσι του 1917 και τις φυλακές Σαν Λαζάρ.

«Χρησιμοποίησα την ελευθερία και την ικανότητά μου να ρισκάρω και στο τελευταίο μου μυθιστόρημα «Η Κατάσκοπος», δίνοντας ζωή στην ιστορία της Μάτα Χάρι και βάζοντας τον εαυτό μου στη θέση μιας γυναίκας που αποφάσισε να ζήσει χωρίς τους περιορισμούς των κοινωνικών συμβάσεων και της οποίας το μοναδικό της έγκλημα ήταν πως υπήρξε μια γυναίκα ελεύθερη και ανεξάρτητη».

Ο Πάουλο Κοέλο μιλά στο iefimerida.gr: Η φήμη και τα ναρκωτικά με έφεραν στο χείλος της αβύσσου | iefimerida.gr 4

Η ιστορία
Το μοναδικό της έγκλημα ήταν πως υπήρξε μια γυναίκα ελεύθερη. Η τελευταία επιθυμία μιας γυναίκας είναι να μάθει η κόρη της την αλήθεια. Να μην πιστέψει η κόρη της κανέναν άλλο εκτός από τη μητέρα της.
Πιάνει, λοιπόν, χαρτί και μολύβι για να της μιλήσει για την περιπετειώδη, θυελλώδη ζωή της.

Η γυναίκα είναι η Μάτα Χάρι, η πιο γοητευτική, επιθυμητή γυναίκα της εποχής της. Σκανδαλιστική χορεύτρια, που καταφέρνει πάντα να σαγηνεύσει τους πιο πλούσιους και ισχυρούς άντρες, να γίνει σύντροφος, ερωμένη και έμπιστή τους, προκαλώντας τη ζήλια και τον φθόνο των γυναικών της παρισινής αριστοκρατίας.

Είναι μια γυναίκα με πολλά ονόματα.
Το παρελθόν της σκοτεινό, το παρόν της πάντοτε επικίνδυνο. Αφιέρωσε τη ζωή της στην ελευθερία και ήρθε αντιμέτωπη με τις προκαταλήψεις της κοινωνίας.
Και τώρα αντιμετωπίζει την ατιμωτική κατηγορία της κατασκοπείας. Η μοναδική της ενοχή όμως είναι πως διεκδίκησε την ελευθερία της. «Είμαι μια γυναίκα που γεννήθηκε σε λάθος εποχή και τίποτα δεν μπορεί να το διορθώσει αυτό. Δεν ξέρω αν το μέλλον θα με θυμάται, μα αν συμβεί κάτι τέτοιο, δε θα ήθελα ποτέ να με θεωρούν θύμα, αλλά κάποια που πορεύτηκε με θάρρος και πλήρωσε άφοβα το τίμημα γι’ αυτό».

«Η Μάτα Χάρι ήταν μια από τις πρώτες φεμινίστριες», λέει ο Πάουλο Κοέλο. «Αψήφησε τις προσδοκίες των αντρών της εποχής της και επέλεξε αντί αυτών μια ανεξάρτητη, αντισυμβατική ζωή. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τη ζωή της σήμερα, όταν οι κατηγορίες των δυνατών ακόμα κοστίζουν στους αθώους τη ζωή τους».

Ο Πάουλο Κοέλο μιλά στο iefimerida.gr: Η φήμη και τα ναρκωτικά με έφεραν στο χείλος της αβύσσου | iefimerida.gr 5

Ο Πάουλο Κοέλο γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1947 και εργάστηκε ως θεατρικός σκηνοθέτης και συγγραφέας, δημοσιογράφος και στιχουργός προτού αφοσιωθεί στα βιβλία του.

Η συνεργασία του με τον διάσημο Βραζιλιάνο μουσικό Ραούλ Σέισας είχε ως αποτέλεσμα κλασικά κομμάτια για το βραζιλιάνικο ροκ.

Tα βιβλία του έχουν πουλήσει περισσότερα από 210 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, έχουν κυκλοφορήσει σε 170 χώρες κι έχουν μεταφραστεί σε 81 γλώσσες.
Στις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκαταλέγονται «Ο Αλχημιστής», που θεωρείται το βραζιλιάνικο βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία, καθώς και το «Ημερολόγιο Ενός Μάγου».

Είναι ο συγγραφέας με τους πιο πολλούς θαυμαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Εξελέγη στην Ακαδημία Γραμμάτων της Βραζιλίας το 2002 και από το 2007 είναι Αγγελιαφόρος Ειρήνης του ΟΗΕ.

Έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.

Φωτογραφίες: instagram Paulo Coelho

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ