Τσίπρας: Είναι καιρός πιστωτές και Γερμανία να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για το χρέος - iefimerida.gr

Τσίπρας: Είναι καιρός πιστωτές και Γερμανία να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για το χρέος

Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Είμαστε το τελευταίο προπύργιο σταθερότητας ανάμεσα στις πολλαπλές κρίσεις της περιοχής, και είναι καιρός να τηρήσουν οι πιστωτές και η Γερμανία τις υποσχέσεις τους για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα θετικό σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές».

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα το πρωί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξη στο France 24.

Στη συνέντευξη, όπως αυτή αποδόθηκε στα γαλλικά από το κανάλι, ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση για μείωση της δημοτικότητας της κυβέρνησής του, απάντησε πως εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι «το αποτέλεσμα στις κάλπες το 2019».

Σε τι ελπίζει ο Τσίπρας από τη συνάντση με την Μέρκελ

Τσίπρας: Είναι καιρός πιστωτές και Γερμανία να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για το χρέος | iefimerida.gr 0


Πάντως, η γερμανική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει στάση ως προς το ζήτημα. Ενδεικτικές είναι οι σχεδόν καθημερινές τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει ότι οι όποιες συζητήσεις θα πρέπει να διεξαχθούν το 2018. Γι αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ να εξασφαλίσει τη στήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά ελπίζει σε κάποια διαφοροποίηση από την Μέρκελ, με την ελπίδα ότι η Καγκελάριος λαμβάνει υπ΄ όψιν της την ευρύτερη εικόνα και έτσι θα συνυπολογίσει και τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με το επιχείρημα ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα αποσταθεροποιηθεί και αυτό αποτελεί σημαντικό γεωπολιτικό κίνδυνο. Ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολο για τη γερμανική πλευρά να αλλάξει στάση στο θέμα του χρέους.

Με την Ανγκελα Μέρκελ συζητήθηκε εκτενώς και το ζήτημα του προσφυγικού με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει το ζήμητα στην καγκελάριο ζητώντας μάλιστα τη στήριξη της Γερμανίας.

Τετ α τετ με Ολάντ

Τσίπρας: Είναι καιρός πιστωτές και Γερμανία να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για το χρέος | iefimerida.gr 1


Από τη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να εξασφαλίσει τη στήριξη του Γάλλου προέδρου τόσο ως προς το ζήτημα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις, όσο και ως προς τις συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους. Εξάλλου η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να οριστικοποιηθούν και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το τετ α τετ με τον Γάλλο πρόεδρο ήταν σε πολύ θετικό κλίμα με τις δύο πλευρές να συμφωνούν πως πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να βγει η χώρα από την αβεβαιότητα.

Με τον Γιούνκερ το τρίτο ραντεβού
Το τρίτο ραντεβού του πρωθυπουργού θα είναι με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις για απομείωση του χρέους. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τυπικά δεν μπορεί να παρέμβει στις αποφάσεις των κρατών μελών που συνδέονται μάλιστα και με αποφάσεις των κοινοβουλίων τους.

Ο Σουλτς «άδειασε» την Αθήνα για τα περί πρωτοβουλίας του για το χρέος
Λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα χθες στις Βρυξέλλες, ο Μάρτιν Σουλτς διέψευσε τις καλλιεργούμενες προσδοκίες και πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για το χρέος.

«Άκουσα κι εγώ τη φήμη αυτή ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δε μπορώ να απαντήσω, καθώς εξεπλάγην από τις φήμες πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει κάποια πρωτοβουλία» απάντησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαντώντας «αν ισχύει ότι το ΕΚ θα λάβει πρωτοβουλίες για το θέμα του χρέους, όπως ανέφεραν ελληνικές κυβερνητικές πηγές».
Οπως διευκρίνισε ο κ. Σουλτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, «είναι αλήθεια ότι μίλησα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα και με ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ γι’ αυτό το θέμα» και προσέθεσε για να μην μείνει καμία αμφιβολία: «Νομίζω πως η πηγή της φήμης αυτής είναι πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ, το θέμα του χρέους θα υπάρχει στην ημερήσια διάταξη, σε επόμενη συνεδρίασή της. Αυτό είναι κάτι τυπικό αλλά δεν αποτελεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τσίπρας Βρυξέλλες συνέντευξη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ