ΤτΕ: Μειώθηκε κατά 57% το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών - iefimerida.gr

ΤτΕ: Μειώθηκε κατά 57% το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mειώθηκε κατά 57% ή κατά 560 εκατ. ευρώ, το πλεόνασμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου με αποτέλεσμα να περιοριστεί στα 430 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών εμφάνισε επιδείνωση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση κατά 663 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά κυρίως τη βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων και τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης των εισαγωγών. Σημειώνεται ότι, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς τα καύσιμα αυξήθηκαν μόνο κατά 1,4% ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν περίπου κατά 5%.

  • Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε πτώση κατά 1,9 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015, λόγω της σημαντικής μείωσης των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Επιπλέον, μείωση εμφάνισαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 7,1%..
  • Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 467 εκατ. ευρώ. Βελτίωση παρουσίασε επίσης και το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων.
  • Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε πλεόνασμα 1,1 δισεκ. ευρώ, κατά 537 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2015.
  • Οι άμεσες ξένες επενδύσεις άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, παρουσίασαν άνοδο κατά 1,4 δισεκ. ευρώ, έναντι ανόδου 684 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2015.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 5,6 δισεκ. ευρώ, οφειλόμενη κυρίως στην άνοδο κατά 7,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια έκδοσης μη κατοίκων, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 1,7 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές επιχειρήσεων του εξωτερικού. Οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 2,1 δισεκ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤτΕ πλεόνασμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ