Το σπίτι του Χατζηκυριάκου-Γκίκα γίνεται μουσείο για τη «γενιά του '30» - iefimerida.gr

Το σπίτι του Χατζηκυριάκου-Γκίκα γίνεται μουσείο για τη «γενιά του '30»

Μουσείο Μπενάκη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Eνα «διαμάντι» στην καρδιά της Αθήνας θα είναι το παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη που θα λειτουργήσει στην πολυκατοικία της οδού Κριεζώτου όπου έμενε ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας και θα είναι ένα σπίτι για τη «γενιά του '30».

Σε λίγους μήνες η γενιά του '30 θα αποκτήσει τη δική της στέγη και μάλιστα στο πιο συμβολικό σημείο της πόλης - στο σπίτι που έζησε ένας εκ των κορυφαίων εκπροσώπων της, ο ζωγράφος Νίκος Χατζηγκυριάκος- Γκίκας.

Από το σαλόνι του εν λόγω κτηρίου πέρασαν πολλά από τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς τέχνης και διανόησης και βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στα σαλόνια σπουδαίων περιοδικών και επιθεωρήσεων αρχιτεκτονικής του εξωτερικού.

Το μουσείο-κιβωτός της γενιάς του Μεσοπολέμου θα λειτουργήσει σαν παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη και θα παρουσιάζει την συλλογή από έργα τέχνης και σπάνια ντοκουμέντα που δώρησε ο μεγάλος μας καλλιτέχνης στο Μουσείο Μπενάκη, ώστε «να μην ντρεπόμεθα ως Νεοέλληνες» όπως λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Μουσείου Αγγελος Δεληβορριάς στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Από το νέο μουσείο δεν θα λείπει ούτε ένας εκπρόσωπος της «γενιάς του '30», της γενιάς καλλιτεχνών του Μεσοπολέμου, που μετά το τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής και του τέλους της Μεγάλης Ιδέας καταπιάστηκαν με την ιδέα της «ελληνικότητας» έχοντας μια πλήρη και ζωντανή επικοινωνία με τα ρεύματα του εξωτερικού.

Από τον «γενάρχη» Κοσμά Πολίτη μέχρι τον Φώτη Κόντογλου και το Γιάννη Μόραλη ο επισκέπτης θα μπορεί να έρθει σε επαφή με έργα και προσωπικά αντικείμενα . Ανάμεσα στα διάσημα εκθέματα θα είναι και τα βραβεία Νομπέλ του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη καθώς και το βραβείο Λένιν του Γιάννη Ρίτσου. Άλλα διάσημα εκθέματα είναι μια επιστολή του Νίκου Καζαντζάκη προς τον Κ.Π. Καβάφη,με την οποία του συστήνει την αγαπημένη του και διανοούμενη Ελλη Λαμπρίδη, ένας τραπεζικός λογαριασμός όπου το 1938 ζωγράφοι της εποχής – ανάμεσά τους ο Γιάννης Μόραλης και ο Νίκος Νικολάου- πληρώνουν «ρεφενέ» καθώς και το κομπολόι του Βασίλη Τσιτσάνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ