ΣΕΒ: Κανένας επενδυτής δεν θα φέρει στην Ελλάδα τα λεφτά του επειδή έγινε ρύθμιση χρέους - iefimerida.gr

ΣΕΒ: Κανένας επενδυτής δεν θα φέρει στην Ελλάδα τα λεφτά του επειδή έγινε ρύθμιση χρέους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κανένας επενδυτής δεν πρόκειται να φέρει τα λεφτά του στην χώρα μόνο και μόνο επειδή έγινε η ρύθμιση χρέους αναφέρει ο ΣΕΒ σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στα οποία έχει συμφωνήσει περιλαμβάνονται σχεδόν ασήμαντα σε μέγεθος μέτρα για την ελάφρυνση χρέους.

Ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του προβλέπει ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, ωστόσο θα συνεχίσει να αξιολογεί την ελληνική οικονομία με δεδομένο ότι έχει δανείσει στη χώρα 32,1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον χαρακτηρίζει προσχηματικές τις καθυστερήσεις στο θέμα του χρέους, λόγω των εκλογών στη Γαλλία και κυρίως στη Γερμανία. Αναφέρει χαρακτηριστικά «ας μην γελιόμαστε, χωρίς σαφή δέσμευση, και στήριξη με πράξεις, ότι θέλουμε η Ελλάδα να γίνει χώρα προσέλκυσης επενδύσεων, και όχι χώρα φυγής και εξαγοράς επιχειρήσεων, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση και η χώρα να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά.»

Οπως σημειώνει ουσιαστικά στην απόφαση του Eurogroup της 25/5/2016, η βραχυπρόθεσμη περίοδος περιλαμβάνει σχεδόν ασήμαντα σε μέγεθος μέτρα ρύθμισης του χρέους, που θα εφαρμοσθούν στην περίοδο μετά την ολοκλήρωση της 1ης Αξιολόγησης (που τεχνικά θα κλείσει μάλλον στις 24/10/2016) και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η μεσοπρόθεσμη περίοδος ξεκινά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος (μέσα του 2018), περιλαμβάνει κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ, εάν χρειασθούν, ώστε οι μακροπρόθεσμες ακαθάριστες δανειακές ανάγκες να παραμείνουν σε επίπεδο συμβατό με τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτό θα αξιολογηθεί τότε.

Τέλος, στη μακροπρόθεσμη περίοδο,το Eurogroup συμφωνεί σε έναν μηχανισμό ad hoc ρυθμίσεων του χρέους, σε περίπτωση όπου το χρέος εξελίσσεται σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο βιωσιμότητας, που περιλαμβάνουν κάποια επιπρόσθετα μέτρα σε συνέχεια εκείνων που προβλέπονται στη μεσοπρόθεσμη περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, στην απόφαση του Eurogroup, που προφανώς έχει αποδεχθεί πλήρως η ελληνική πλευρά, αναγνωρίζεται ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ληφθούν πιο συγκεκριμένα μέτρα εδώ και τώρα, όπως επιθυμεί το ΔΝΤ, καθώς είναι εξίσου αδύνατο να προβλεφθεί το μακρινό μέλλον.

Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι στο τέλος θα υπερισχύσει αυτό που έχει αποφασίσει το Eurogroup, παρά την αντίθετη άποψη του ΔΝΤ. Η Ευρώπη, βεβαίως, αναλαμβάνει τον κίνδυνο το ΔΝΤ να μην συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, αλλά αυτό μάλλον είναι το έλασσον. Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να αξιολογεί την ελληνική οικονομία μιας και έχει ήδη δανείσει στην χώρα €32,1 δις στα δύο πρώτα Μνημόνια, έναντι €194,8 δις, των υπολοίπων θεσμών.

Σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση τονίζει ότι η ταχεία ολοκλήρωση της όταν επιτευχθεί ένα θετικό βήμα για το χτίσιμο της αξιοπιστίας που απαιτείται, έτσι ώστε να αρχίσουν οι αγορές να εμπιστεύονται την χώρα, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας. Μόνον, έτσι, θα αρχίσουν να γίνονται επενδύσεις, που είναι απαραίτητες για την ταχεία αύξηση των εισοδημάτων και της απασχόλησης και την έξοδο από την κρίση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕΒ χρέος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ