Ψυχρολουσία στο ΥΠΟΙΚ: Μικρότερο το πλεόνασμα του 2015 -Σχεδόν μηδενίστηκε - iefimerida.gr

Ψυχρολουσία στο ΥΠΟΙΚ: Μικρότερο το πλεόνασμα του 2015 -Σχεδόν μηδενίστηκε

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ανώμαλη προσγείωση στο υπουργείο Οικονομικών επιφύλαξαν τα οριστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πλεόνασμα του 2015, καθώς αυτό προσγειώνεται σε περίπου 0,2% αντί 0,7% που έβγαζαν οι πρώτες εκτιμήσεις.

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι επαφές με το Κουαρτέτο, τα νέα δεν είναι καλά και αναμφίβολα δυσχεραίνουν τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς. Ο σχεδόν μηδενισμός του περσινού πλεονάσματος δεν οφείλεται μόνο σε στατιστικούς λόγους, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, η Eurostat διέκρινε μια "θολούρα" σε έναν "κουμπαρά" που είχε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Η ουσία είναι ότι ενώ τον Απρίλιο το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογιζόταν στο 0,7% του ΑΕΠ, πλέον διαμορφώνεται στο περίπου 0,2%, ενώ αν συνυπολογιστεί και η μικρότερη επίπτωση από τη στήριξη προς τις τράπεζες (η σύγκριση μεταξύ στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ και Προϋπολογισμού δίνει διαφορά περίπου 300 εκατ. ευρώ), προσεγγίζει το 1,5%.

Από το υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμούν να σχολιάσουν τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, παρά το ότι στελέχη παραδέχονται πως το μέγεθος της προσαρμογής κάνει εντύπωση, επισημαίνοντας ότι ούτως ή άλλως ο στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25%. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου υποστήριξε, δε, ότι αυτή η διαφορά στο πλεόνασμα του 2015 δεν δημιουργεί προβλήματα ούτε στον Προϋπολογισμό του 2016, ούτε στη διαπραγμάτευση με το Κουαρτέτο, η οποία ξεκινά το πρωί της Παρασκευής.

Την ίδια ώρα, παρατηρητές των εξελίξεων σημειώνουν ότι μετά από την οριστικοποίηση των στοιχείων για το 2015, το πρωτογενές πλεόνασμα της περσινής χρονιάς είναι τελικά μικρότερο από αυτό του 2014, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 0,4% του ΑΕΠ. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι αν συνυπολογιστεί ο θετικός αντίκτυπος (περίπου 200 εκατ. ευρώ) από την πρόσθεση το 2015 κι άλλων Φορέων στο σχετικό κατάλογο της Γενικής Κυβέρνησης και ειδικά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, τότε κυριολεκτικά το περσινό πλεόνασμα μηδενί

Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ