Ξεκινούν οι νέες δράσεις της Biennale: Σε Πολυτεχνείο και Βαρβάκειο [εικόνες] - iefimerida.gr

Ξεκινούν οι νέες δράσεις της Biennale: Σε Πολυτεχνείο και Βαρβάκειο [εικόνες]

φωτογραφία: facebook Athens Biennale
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζονται οι δράσεις της Biennale της Αθήνας με project σε Πολυτεχνείο και Βαρβάκειο.

Το πρώτο είναι συμμετοχικό με κοινωνικές προεκτάσεις και το δεύτερο αφορά σε δημόσια συζήτηση.

«Πώς οι Συνελεύσεις επανακτούν τη σημασία τους;»
Οι δράσεις του Οκτωβρίου ξεκινούν με το διεθνές συμμετοχικό project της εικαστικού Τζένης Μαρκέτου «Πώς οι Συνελεύσεις επανακτούν τη σημασία τους;», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις 21 - 22 Οκτωβρίου 2016.
Πρόκειται για Διεθνής Συνέλευση με περισσότερους από 50 συμμετέχοντες και θέματα όπως η κοινωνική πρόνοια, η δημοκρατία, οι δομές, οι δράσεις και οι συμμαχίες, μεταξύ άλλων.

Ξεκινούν οι νέες δράσεις της Biennale: Σε Πολυτεχνείο και Βαρβάκειο [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Τζένη Μαρκέτου,The Assembly In No Particular Order, (στιγμιότυπο), 2016, HD, 14', χρώμα, ήχος

Tο project ξεκίνησε το 2014 από την Τζένη Μαρκέτου υπό τη γενικότερη θεματική «Συνελεύσεις: Δράσεις Επιτακτικής Κοινωνικής Ανάγκης και Φαντασίας» και είναι ένα εν εξελίξει ανοιχτό project σχεδιασμένο ως ένα κοινωνικό γλυπτό και αποτελεί ένα καλλιτεχνικό πείραμα το οποίο βασίζεται στη συμμετοχική δράση και έρευνα.
Το ερευνητικό τμήμα του, το οποίο παρουσιάζεται στην Αθήνα, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Ζάφο Ξαγοράρη.

Σκοπός του «Πώς οι Συνελεύσεις επανακτούν τη σημασία τους;» είναι να διασκεδάσει, προκαλέσει ή ακόμη και να ενοχλήσει, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει να ασχοληθεί με φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας. Το αμφιθέατρα Μ.Α.Χ. και Αβέρωφ του ιστορικού κτηρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, επιλέχθηκαν από τη Τζένη Μαρκέτου με στόχο να ενταθεί ο αντίκτυπος της εκδήλωσης.
Με αφετηρία μια σειρά ερωτήσεων που θέτει η Μαρκέτου, οι συμμετέχοντες, ερμηνεύουν μια σειρά δημόσιων «συνελεύσεων» και αναδυόμενων δράσεων. Αναπαριστούν πραγματικές συνελεύσεις ενώ ταυτόχρονα πραγματεύονται καίρια ζητήματα που προκύπτουν από την καθημερινότητα και τον πολιτισμό.

Συμμετέχοντες: Αθηνά Αθανασίου, Γιώργος Αναστασόπουλος, Άντζελα Δημητρακάκη, Θέατρο του Καταπιεσμένου, Βάνα Κωσταγιόλα, Τζένη Μαρκέτου, Γιάννης Μήτσης, Μπάμπης Μπαλτάς, Ζάφος Ξαγοράρης, Νένη Πανουργιά, Μάκης Παπαδημητράτος, Γιώργος Παπαδόπουλος, Σταύρος Σταυρίδης, Συνήγορος του Πολίτη και του Παιδιού, Μιράντα Τερζοπούλου, Πέννυ Τραβλού, Θεόδωρος Χιώτης, Πέτρος Χρηστίδης, Stephanie Bailey, Foundland Collective, geheimagentur (i.e. the secret agency), Frederikke Hansen, Carima Neusser, Nuno Rodrigues, STEPS Collective, Kuba Szreder, Gracia Trujillo, μεταξύ άλλων που αναμένεται να ανακοινωθούν.


«Η Τέχνη ως φάρμακο;»
Η Αυτόνομη Ακαδημία και το Athens SYN διοργανώνουν, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, μια σειρά παρουσιάσεων και τη δημόσια συζήτηση «Η Τέχνη ως φάρμακο;», που πραγματεύονται το ρόλο της τέχνης στη λεγόμενη «κρίση των προσφύγων".
Καλλιτέχνες θα μοιραστούν τις εμπειρίες και τις ιστορίες τους πάνω σε αυτό το ευαίσθητο και απαιτητικό ζήτημα.
Οι δημογραφικές αλλαγές, που προκλήθηκαν από το σύστημα στο οποίο ζούμε, είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή και ταυτόχρονα η μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια κοινωνία βασισμένη στην ουσιαστική κατανόηση της ενότητας μας.

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος του project Universitas με συμμετέχοντες καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Συρία και τη Γερμανία, όπου η τέχνη συναντά την κίνηση των προσφύγων και λειτουργεί ως το πρώτο βήμα προς ένα εκπαιδευτικό μοντέλο, στο οποίο οι ρόλοι ανάμεσα στον «δασκάλο» και τον «μαθητή», τους μετανάστες και τις χώρες υποδοχής, εναλλάσονται μέσω της δημιουργίας μιας multimedia γραφής της τρέχουσας ιστορίας.

Ξεκινούν οι νέες δράσεις της Biennale: Σε Πολυτεχνείο και Βαρβάκειο [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Πάρης Λεγάκης, Artivists for Change, 2013, Θεσσαλονίκη

Συμμετέχοντες: Βίλμα Ανδριώτη, Μαρίνα Γιώτη, Πέτρος Λαλέ, Εύη Λαμπροπούλου, Πάρης Λεγάκης, Γιώργος Μουτάφης και Μαργαρίτα Τσώμου.

Deep Artists' Talks
Κλείνοντας τις δράσεις του Οκτωβρίου, η Αυτόνομη Ακαδημία θα συνεχίσει τα Deep Artists' Talks (ομιλίες εις βάθος με καλλιτέχνες), διαλέξεις που ξεκίνησε στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Αθήνας.

Την Τρίτη 25 Οτωβρίου Ivan Razumov διάσημος Ρώσος καλλιτέχνης και εικονογράφος, θα μιλήσει για τα αισθησιακά και πρωτοποριακά έργα του, που ενώνουν τις ρομαντικές παραισθήσεις και τη γκροτέσκα πολιτική πραγματικότα, τα ονειρικά τοπία με λήψεις από drones και το ερωτικό με το επιστημονικό περιεχόμενο.

Ξεκινούν οι νέες δράσεις της Biennale: Σε Πολυτεχνείο και Βαρβάκειο [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Ιvan Razumov, Dream about Moscow, 2004, μελάνι σε χαρτί

Ο Ivan Razumov, από τα πρώτα βήματα της καλλιτεχνικής δημιουργίας του, ζει και εργάζεται στην πνευματική σκηνή της Μόσχας.
Τα έργα του έχουν εκτεθεί και έχουν λάβει θετική υποδοχή σε πλήθος εκθεσιακών χώρων όπως το Κέντρο George Pompidou, Παρίσι˙

Το Κρατικό Μουσείο της Ρωσίας, Αγία Πετρούπολη˙ Το Μουσείο Stedelijk, Άμστερνταμ και το Μουσείο των Ονείρων του Φρόυντ, Αγία Πετρούπολη.

Πρόγραμμα Δράσεων
Πως οι Συνελεύσεις επανακτούν τη σημασία τους; | Τζένη Μαρκέτου
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο | Αμφιθέατρα Μ.Α.Χ. & Αβέρωφ
Λεωφ. 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 42, Αθήνα | είσοδος από Στουρνάρη 35, Αθήνα
Παρασκευή 20 Οκτωβρίου | 12:00 – 21:00
Σάββατο 21 Οκτωβρίου| 12:00 – 21:00

Η τέχνη ως φάρμακο; | AthenSYN και Αυτόνομη Ακαδημία
Κτήριο Βαρβακείου | επί της οδού Αθηνάς - έναντι Αγοράς
Δευτέρα 24 Οκτωβρίου | 19:00

Deep Artists' Talks | Αυτόνομη Ακαδημία
Κτήριο Βαρβακείου | επί της οδού Αθηνάς - έναντι Αγοράς
Ivan Razumov
Τρίτη 25 Οκτωβρίου | 19:00

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ