Οι Σοσιαλιστές ζητούν από τον Βαλς να είναι έτοιμος για υποψήφιος πρόεδρος, αν κάνει πίσω ο Ολάντ - iefimerida.gr

Οι Σοσιαλιστές ζητούν από τον Βαλς να είναι έτοιμος για υποψήφιος πρόεδρος, αν κάνει πίσω ο Ολάντ

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ICONPRESS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοσιαλιστές βουλευτές καλούν τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Μανουέλς Βαλς, να προετοιμαστεί για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, στη θέση του Φρανσουά Ολάντ, του οποίου οι ελπίδες επανεκλογές φαίνονται ολοένα και λιγότερες.

Τα ποσοστά του Γάλλου προέδρου, στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, είναι δυσοίωνα. Στις αρχές Οκτωβρίου, δημοσκόπηση τον έφερνε μόλις στη 12η θέση, όταν ζητήθηκε από ψηφοφόρους να επιλέξουν έναν καλό πρόεδρο.

Και πριν καν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, η καμπάνια του Ολάντ βγήκε περισσότερο... εκτός πορείας, την προηγούμενη εβδομάδα, με την έκδοση του βιβλίου «A President Shouldn't Say That», γράφει το Reuters. Σε αυτό περιλαμβάνονται δυσφημιστικά σχόλια του Ολάντ για υπουργούς του και δικαστές, ενώ εκφράζει απόψεις με τις οποίες διαφωνούν πολλοί στο κόμμα του. Ακόμη και οι πιο στενοί σύμμαχοί του παραδέχονται ότι το βιβλίο του έχει προκαλέσει ζημιά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο 54χρονος Βαλς είναι τις δεξιάς πτέρυγας του κόμματος των Σοσιαλιστών και η σκληρή γραμμή του στα θέματα της ασφάλειας, όπως και η στάση του υπέρ των επιχειρήσεων, έχει προκαλέσει τριβές με την αριστερή πτέρυγα. Στις δημοσκοπήσεις, δεν τα πάει πολύ καλύτερα από τον Ολάντ, αλλά ολοένα περισσότεροι συνάδελφοί του πιστεύουν ότι είναι «καλύτερο στοίχημα», γράφει το Reuters.

«Αν ο πρόεδρος πει ότι δεν θα βάλει υποψηφιότητα, ο Μανουέλ πρέπει να είναι έτοιμος να το κάνει. Πρέπει να το σκεφτούμε αυτό», είπε αυτή την εβδομάδα ο βουλευτής Ιγ Φουράζ αυτή την εβδομάδα. «Ο Βαλς πρέπει να θέσει στον εαυτό το ερώτημα για μία προεδρική υποψηφιότητα, αν ο Ολάντ δεν το κάνει», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Αθλητισμού, Πατρίκ Κανέρ.

Σύμφωνα με την Le Monde, ο Βαλς είπε σε συνεργάτες του, πριν από την έκδοση του βιβλίου, ότι θα δηλώσει αμέσως υποψηφιότητα, αν ο πρόεδρος αποσυρθεί.

Αλλοι όμως υποστηρίζουν ότι ο Βαλς- του οποίου η δημοτικότητα υποχώρησε μετά από την πολλά υποσχόμενη αρχή του ως πρωθυπουργός το 2014- είναι βαθιά διστακτικός στο να μπει στη διαδικασία. Οι εκλογές φαίνονται ούτως ή άλλως χαμένες για τους Σοσιαλιστές, μετά από πέντε χρόνια αργής ανάπτυξης και επίμονα υψηλής ανεργίας, σχολιάζει το Reuters. Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ έχει ξεκάθαρο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Ο Βαλς θα προτιμούσε να αφήσει τον Ολάντ να είναι υποψήφιος και να ηττηθεί, ώστε να εκμεταλλευθεί τα πέντε χρόνια στην αντιπολίτευση για να ανεβάσει και πάλι τη δημοτικότητά του και να έχει καλύτερες ελπίδες για νίκη το 2022, δήλωσε Σοσιαλιστής βουλευτής στο Reuters, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

«Ο Βαλς και ο Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς θέλουν καθαρή ήττα, ώστε να γίνει η πολιτική κηδεία του Ολάντ και να μπορέσουν να αναλάβουν το κόμμα, ώστε να προετοιμαστούν για τις επόμενες εκλογές», ανέφερε ο ίδιος βουλευτής, σύμφωνα με τον οποίο, ο Βαλς έχει πει ότι αν ήταν υποψήφιος θα έπαιρνε το 10% και αυτό θα ήταν το τέλος της πολιτικής για εκείνον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μανουέλ Βαλς Φρανσουά Ολάντ Εκλογές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ