ΤΕΕ: Καταρρέει η οικοδομή στην Ελλάδα -Συρρίκνωση επενδύσεων κατά 95% - iefimerida.gr

ΤΕΕ: Καταρρέει η οικοδομή στην Ελλάδα -Συρρίκνωση επενδύσεων κατά 95%

Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Μελαγχολική» χαρακτηρίζει το ΤΕΕ την εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος των κατασκευών, με αφορμή την πραγματοποίηση της 64ης Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών (ECCE), που φιλοξενείται στην Αθήνα, από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου 2016.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει ότι σε σχέση με τις υποδομές παρατηρείται 62,5% ύφεση του κύκλου εργασιών από το 2008 έως το 2013, ενώ οι επενδύσεις σε υποδομές συρρικνώθηκαν από 3,7% του ΑΕΠ το 2006 σε 1,1% το 2015. Επίσης, οι επενδύσεις στην κατασκευή κατοικίας στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν κατά 95% το διάστημα από το 2007 έως το 2016, αποτελώντας τη χειρότερη περίπτωση στην Ευρώπη των 28 και φυσικά μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Oπως υπογραμμίζεται, «η κατάσταση αυτή επηρεάζεται άμεσα από τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων που επιβάλλουν οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας μας». Το ΤΕΕ επισημαίνει ότι η έξοδος από την κρίση στον κατασκευαστικό τομέα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον γενικότερο οικονομικό προσανατολισμό.

Το Επιμελητήριο, όπως έκανε γνωστό, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευση, πρόκειται να αναζητήσει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που διαφαίνονται για την ανάκαμψη του κλάδου, που αυτήν τη στιγμή πανευρωπαϊκά είναι σε ύφεση, σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και στην Ελλάδα βρίσκεται σε κατάρρευση. Επιπλέον, αναμένεται να εξετάσει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και ειδικά για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι δραστικότερα από αυτά που πρέπει να ληφθούν για την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Η διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης στην Αθήνα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι μία τιμή για τη χώρα, αλλά και χρήσιμη για όλους όσους δραστηριοποιούμαστε στην ελληνική αγορά. Γιατί μπορούμε, μέσα από τις συζητήσεις με τους συναδέλφους πολιτικούς μηχανικούς άλλων χωρών, να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για να αντεπεξέλθουμε στην κρίση του κλάδου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός. «Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να θέλουμε να τις δούμε, να τις μελετήσουμε, να τις εφαρμόσουμε και να δουλέψουμε. Εμείς, στο ΤΕΕ, έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνησης για να υπάρξει γρήγορα ένα αναπτυξιακό σοκ στα ακίνητα και στις κατασκευές. Γίνεται, αρκεί να υπάρχει θέληση και αποτελεσματικότητα», πρόσθεσε.

Μάλιστα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας διοργανώνει την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 (από τις 9:30 έως τις 13:00), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολιτικών Μηχανικών (ECCE), στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Χτίζοντας το Μέλλον: Ο δρόμος για την ευμάρεια είναι πάντα υπό κατασκευή» (Building the future: The road to prosperity is always under construction), στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ.

Το στρογγυλό τραπέζι διοργανώνεται με σκοπό να εξετασθούν και να ανταλλαγούν απόψεις μεταξύ των εκπροσώπων του ΤΕΕ, του ΣΠΜΕ των επικεφαλής των Ευρωπαίων Πολιτικών Μηχανικών, της ελληνικής κυβέρνησης και των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών για τη ζωτική σημασία που έχει ο κλάδος της κατασκευαστικής βιομηχανίας στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, προσφέροντας 18.000.000 άμεσες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και συνεισφέροντας κατά περίπου 9% στο ακαθάριστο προϊόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΕΕ οικοδομές ύφεση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ