Πονοκέφαλος από Ερντογάν -Ονειρεύεται Θράκη, Θεσσαλονίκη και Κρήτη - iefimerida.gr

Πονοκέφαλος από Ερντογάν -Ονειρεύεται Θράκη, Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν σταματάει τις προκλήσεις ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αφού με αφορμή την υπόθεση της Μουσούλης νοστάλγησε τις κτήσεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Σε ομιλία του το περασμένο Σάββατο από τη Ριζούντα (στις ακτές του Πόντου), ο Ερντογάν διακήρυξε με νόημα ότι «Τουρκία δεν είναι μονάχα η Τουρκία» κλιμακώνοντας τις εθνικιστικές προκλήσεις του κατά της Ελλάδας. Ενδεικτικό είναι πως με τις δηλώσεις του έδωσε τροφή σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης να προχωρήσουν σε παραληρηματικά δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν την ελληνικότητα της Θεσσαλονίκης και των νησιών του Αιγαίου, αλλά και να ανακινήσουν θέμα δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση των μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης.

Ο σουλτάνος και οι νεο-οθωμανικές βλέψεις του
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε χθεσινή του ομιλία σε διεθνές συνέδριο για τη Δικαιοσύνη στην Κωνσταντινούπολη αποκάλυψε τις νεο-οθωμανικές βλέψεις του σε τρεις ηπείρους, φτάνοντας μέχρι... τη Ρωσία (Κριμαία) και τα Βαλκάνια (Βοσνία), τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ.
Χαρακτηριστικά είπε «σεβόμαστε τα φυσικά σύνορα, αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε σύνορα στην καρδιά μας. Μας ρωτούν ''γιατί ενδιαφέρεστε για τη Γεωργία, την Ουκρανία, την Κριμαία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καραμπάχ, τα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική;''. Κανένα από αυτά τα μέρη δεν είναι ξένο σε εμάς. Είναι δυνατό να ξεχωρίσουμε τη Ριζούντα από το Μπατούμι ή την Αδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη; Σε κάθε βήμα που κάνεις από τη Θράκη έως την Ανατολική Ευρώπη βρίσκεις σίγουρα ίχνη των προγόνων μας. Η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τους ομοεθνείς της στη Δυτική Θράκη, την Κύπρο, την Κριμαία και οπουδήποτε αλλού» διακήρυξε μέσα σε νεο-οθωμανικό παραλήρημα ο Τούρκος πρόεδρος το περασμένο Σάββατο από τον Πόντο.
Μάλιστα για να δώσει υπόσταση στις διευρυμένες «ευθύνες» που έχει ως «προστάτιδα» η Αγκυρα στην ευρύτερη τουρκική γειτονιά, ο 62χρονος πρόεδρος ανακάλεσε μάλιστα το «εθνικό συμβόλαιο» που είχε υιοθετήσει η οθωμανική εθνοσυνέλευση το 1920. Διόλου τυχαία το εν λόγω «συμβόλαιο» προέβλεπε την αποκατάσταση των συνόρων της Τουρκίας στα όρια που είχε η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά την Ανακωχή του Μούδρου το 1918.

Ο τουρκικός Τύπος πήρε πάσα και έδωσε συνέχεια
Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ήταν το ιδανικό δόλωμα για να τσιμπήσουν ΜΜΕ της χώρας, όπως η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Sabah», η οποία το «εθνικό συμβόλαιο» του 1920 «το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει να οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα». Μάλιστα δεν σταμάτησε εκεί το δημοσίευμα, αφού υπενθύμισε πως «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπιλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».

ΥΠΕΞ: Η Θράκη είναι ελληνική -Aδιανόητη και επικίνδυνη οποιαδήποτε άλλη σκέψη
«Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη», απαντάει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στη νέα πρόκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δημοψήφισμα στη «Δυτική Θράκη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.
Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς.
Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη.

Τραγικό λάθος του ΑΠΕ: Ο Ερντογάν δεν μίλησε για δημοψήφισμα στη Θράκη
Ενα τραγικό λάθος έκανε το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ προκαλώντας παραλίγο... διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας.
Σε διορθωτική του δήλωση πριν από λίγο το ΑΠΕ-ΜΠΕ ξεκαθάρισε ότι ο Ταγιπ Ερντογάν δεν μίλησε για δημοψήφισμα στην Δυτική Θράκη.
«Τα αναφερόμενα στη τρίτη και τέταρτη παράγραφο, εκ παραδρομής αποδόθηκαν στον Ρ. Τ. Ερντογάν αντί στον τουρκικό Τύπο» αναφέρει το τηλεγράφημα. Αυτό που έγινε, είναι ο συντάκτης του άρθρου να αποδώσει τα σχόλια του τουρκικού Τύπου (της Σαμπάχ) που αναφέρονταν στο Εθνικό Συμβόλαιο που είχε αποφασιστεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση το 1920. Εκεί η Σαμπάχ παρέθετε τα όσα είχαν αποφασιστεί, μεταξύ των οποίων και η φράση «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα».
Αυτή η φράση αποδόθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο προκαλώντας... πανικό στην Αθήνα.
Μετά την «γκάφα» ο διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλλος ανακοίνωσε ότι διακόπτει την συνεργασία με τον ανταποκριτή στην Τουρκία Αρη Αμπατζή.
«Μετά το τραγικό σφάλμα στο τηλεγράφημά μας με τίτλο "Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο" το ΑΠΕ-ΜΠΕ διακόπτει τη συνεργασία του με τον συνεργάτη-ανταποκριτή του στην Τουρκία, Άρη Αμπατζή» αναφέρει η ανακοίνωση του Μιχάλη Ψύλου, προέδρου του ΔΣ και Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ