Καταδικάζουν τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν τα κόμματα τις αντιπολίτευσης - iefimerida.gr

Καταδικάζουν τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν τα κόμματα τις αντιπολίτευσης

Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΦΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη καταδίκασαν τα κόμματα.

ΝΔ: Προκλητικές, απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές οι δηλώσεις

«Οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν, σχετικά με το τουρκικό “Εθνικό Συμβόλαιο” του 1920 και τα εδάφη στα οποία αυτό αναφέρεται, είναι άκρως προκλητικές, απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές για όλες τις χώρες που γειτνιάζουν με την Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος οφείλει να μη συγχέει το αξίωμά του και τον πολιτικό του λόγο, με την ιδιότητα ενός νέο-οθωμανού ιστορικού που παραγνωρίζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες Ειρήνης, που συνάφθηκαν τον 20ό αιώνα και μάλιστα μετά από δύο βαλκανικούς και δύο παγκοσμίους πολέμους.

Δεν χωρούν αμφιβολίες και παρερμηνείες σε τέτοια ζητήματα. Διαφορετικά, η Τουρκία σύντομα θα απομονωθεί από το συμμαχικό και ευρωπαϊκό χώρο, στον οποίο φιλοδοξεί να ανήκει.

Η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης φίλων, εταίρων και συμμάχων για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα» καταλήγει σε ανακοίνωση της η Συντονίστρια Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

ΠΑΣΟΚ: Ο Ερντογάν είναι σε εθνικιστικό παραλήρημα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε: «Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί αμφισβήτησης των συνόρων πληρούν όλους τους όρους της απόδειξης, ότι βρίσκεται σε εθνικιστικό παραλήρημα! Απαιτείται επαγρύπνηση!»

Ποτάμι: Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν μπορεί να είναι παιχνίδι στα χέρια του Ερντογάν

«Η Συνθήκη της Λωζάνης και οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου είναι κείμενα απέναντι στα οποία πρέπει να υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός όλων. Και νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα, η Ευρώπη, και όχι μόνο η Ελλάδα, να επαναφέρει στην τάξη τον κ. Ερντογάν» σχολίασε το Ποτάμι για τις νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι συνεχίζει τις σπασμωδικές του κινήσεις, που μέρα με την ημέρα γίνονται και πιο επικίνδυνες. «Οι διεθνείς συμφωνίες όμως, δεν μπορεί να είναι παιχνίδι στα χέρια όποιου βρίσκεται σε δύσκολη θέση στο εσωτερικό της χώρας του» αναφέρει και τονίζει: «Η λεκτική αμφισβήτηση των διεθνών συμφωνιών δυναμιτίζει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Η συνύπαρξη και ο σεβασμός των συνόρων είναι όμως προϋπόθεση για την Ευρώπη».

Ενωση Κεντρώων: Οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό αλλαγής συνόρων

«Το θέμα περιπλέκεται, οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό αλλαγής συνόρων»αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ενωση Κεντρώων.

«Προφανώς υπάρχει σχέδιο και πρέπει η Διεθνής Κοινότητα να το καταδικάσει. Η Ελλάδα πρέπει με ενότητα του πολιτικού κόσμου με σοβαρότητα και ψυχραιμία να αντιμετωπίσει αυτό το ύπουλο σχέδιο της Αγκυρας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ