Ανοίγει εκ νέου η έρευνα για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων; - iefimerida.gr

Ανοίγει εκ νέου η έρευνα για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα πρακτικά της κατάθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα στην επιτροπή της βουλής για τα δάνεια που δόθηκαν σε ΜΜΕ και κόμματα ζητεί με παραγγελία του ο οικονομικός εισαγγελέας Παγαγιώτης Αθανασίου.

Στόχος να ερευνηθεί εάν τα όσα είπε για την επίμαχη τροπολογία του 2013- με την οποία δόθηκε ασυλία σε τραπεζικά στελέχη και υπεύθυνους κομμάτων για δάνεια ύψους 250.000.000 ευρώ- μπορούν να οδηγήσουν σε εκ νέου άνοιγμα της υπόθεσης, η οποία είχε μπει στο αρχείο.
Σε ερώτηση του βουλευτή της Ν. Δ Δημήτρη Σταμάτη, ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η επίμαχη τροπολογία δεν αφορά στα δάνεια των κομμάτων γιατί αυτά δεν ανήκουν στην γενική κυβέρνηση. Η υπόθεση ωστόσο είχε μπει τον Απρίλιο του 2013 στο αρχείο, καθώς υπήρχε η παγιωμένη νομική αντίληψη ότι η αφορά και τα δάνεια των κομμάτων.

Γ.Στουρνάρας: Δεν την έχω υπογράψει εγώ. Μπήκε από βουλευτές την τελευταία στιγμή και είναι εκ του περισσού. Αλλά, δεν αφορά σε δάνεια στα κόμματα, διότι τα κόμματα δεν ανήκουν στην γενική κυβέρνηση.

Σ.Φάμελος: Είναι σημαντικό αυτό. Αλλάζει νομικά τα πράγματα. Αφού με αντίθετο σκεπτικό πήγε στο αρχείο το πόρισμα Καλούδη.

Η συγκεκριμένη τροπολογία είχε μπει στο στόχαστρο τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του αναπληρωτή υπουργού Δ. Παπαγγελόπουλου σε ομιλίες τους στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Πεπόνης είχε ανοίξει έρευνα για τα δάνεια των κομμάτων τα οποία είχαν ως μόνη εγγύηση τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων. Και ενώ η έρευνα είχε προχωρήσει, η τροπολογία που ήρθε αίφνης οδήγησε σε ασυλία από τις ποινικές ευθύνες τραπεζικά στελέχη και στελέχη κομμάτων και όχι μόνο, αφού η επίμαχη τροπολογία αφορούσε και δάνεια ΜΚΟ και άλλων μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.
Λίγους μήνες αργότερα αναπόφευκτα ο οικονομικός εισαγγελέας έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, χωρίς να αναζητηθούν ευθύνες για δάνεια ύψους 250 εκ. Ευρώ σε κόμματα, που κατευθύνθηκαν κυρίως προς τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ, με το μεγαλύτερο ποσό να χορηγείται από την Αγροτική Τράπεζα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βουλή κόμματα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ