Τσίπρας: Τώρα πρέπει να γίνει η συζήτηση για το χρέος - iefimerida.gr

Τσίπρας: Τώρα πρέπει να γίνει η συζήτηση για το χρέος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο θέμα του χρέους αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να γίνει τώρα αυτή η συζήτηση».

«Η επίλυση του ελληνικού χρέους είναι και προς το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ θα δώσει ώθηση και στην ευρωπαϊκή άρα και στην παγκόσμια οικονομία», είπε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι «η βιασύνη μας δεν έχει να κάνει με σχεδιασμό που αφορά την "εσωτερική κουζίνα", αλλά ο χρόνος επίλυσης του προβλήματος είναι θέμα στρατηγικής και είναι κρίσιμο μέγεθος. Διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει, ολιγωρίες δεν θα γίνουν δεκτές. Τώρα είναι η κρίσιμη ώρα. Αύριο θα είναι αργά, πολύ αργά», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Οι εταίροι στην Ευρώπη αντιμετώπισαν την οικονομική και προσφυγική κρίση με αμηχανία, καθυστέρηση και με λύσεις στο "παρά πέντε". Τις επιπτώσεις της αδράνειας τις βιώνουμε όλοι και πριν απ' όλους η Ευρώπη», τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα των επιπτώσεων την άνοδο της ακροδεξιάς.

«Η επίλυση του θέματος χρέους, που τώρα πρέπει να γίνει, δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα που δικαιούται, αλλά η τακτική της μετάθεσης, που μέχρι τώρα έχει οδηγήσει σε αποτυχίες, διακινδυνεύει τώρα να οδηγήσει σε τραγωδίες», είπε επίσης. «Εχουμε καταφέρει να έχουμε ισχυρές συμμαχίες στην Ευρώπη. Οι χώρες της περιφέρειας συντονίζουν πια τον βηματισμό τους. Ολοι λένε πως πρέπει να λυθεί το θέμα του ελληνικού χρέους και όλοι κατανοούν ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό».

Για την οικονομία

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι «ανοίξαμε όλα τα μέτωπα από επιλογή: Στο εσωτερικό για να μη γίνουμε κομπάρσοι και μαριονέτες της ολιγαρχίας και της διαπλοκής, όπως όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό -είπε- είναι κρίσιμες οι επόμενες διαπραγματεύσεις. Οι προηγούμενοι όταν ετίθετο το ζήτημα του χρέους δεν τολμούσαν καν να μιλήσουν γι' αυτό. Εμείς έχουμε ιστορική ευθύνη, θα μπορούσαμε να λέμε ότι η οικονομία ανακάμπτει, στην πράξη αποδείχθηκε ότι έχουμε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με όλες τις προβλέψεις, ενώ έχουμε την σχεδόν βέβαιη εκδοχή ότι φέτος η οικονομία θα κλείσει με θετικό, μικρό μεν αλλά θετικό, πρόσημο ανάπτυξης. Εμείς όμως δεν θέλουμε να διαχειριστούμε τη μιζέρια. Θέλουμε η οικονομία να απογειωθεί, να μοιράσουμε την ανάπτυξη με δίκαιο τρόπο για να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε μια δίκαιη συμφωνία και περιμένουμε από τους θεσμούς και τους εταίρους μας να την τηρήσουν».

Για τις τηλεοπτικές άδειες

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι από τότε που έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ζούμε με τα χαρακτηριστικά που είχε η διαβολοβδομάδα του δημοψηφίσματος», είπε ο πρωθυπουργός. «Στη Βουλή μίλησα για διαρκές μιντιακό πραξικόπημα. Στόχος είναι να ρίξουν μια εκλεγμένη, δύο φορές από τον λαό, κυβέρνηση. Όσο εντείνουν τον πόλεμο λάσπης, παραπληροφόρησης και χτυπημάτων κάτω από τη μέση, μας πεισμώνουν. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας και τη γνωστή φράση του Ηλία Ηλιού ότι «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα».

«Αυτό θα κάνουμε, ο νόμος σε αυτήν την χώρα θα εφαρμοστεί», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές πιέσεις αλλά και οι πιέσεις της οικονομικής ελίτ προς τους δικαστές πρέπει να τελειώνουν εδώ. «Οι δικαστές πρέπει να αφεθούν να κάνουν τη δουλειά τους», είπε χαρακτηριστικά. «Ούτε η εκτελεστική, ούτε η δικαστική εξουσία θα επιτρέψουν τη θεσμική εκτροπή».

Επίσης, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσουν θετικά στην προσπάθεια του προέδρου της Βουλής, που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα, για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Αν ακόμα και τώρα, στην ύστατη αυτή προσπάθεια, επιχειρήσουν να ξαναμπλοκάρουν το ΕΣΡ, αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι η δημοκρατία δεν μπλοκάρεται, οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν», τόνισε.

Για το Κυπριακό

Οσο για το Κυπριακό, είπε ότι «εμείς θέλουμε τη λύση στο Κυπριακό και στηρίζουμε την προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης και τις συνομιλίες. Θέλουμε λύση δίκαιη και βιώσιμη. Δεν ξεχνάμε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής των τουρκικών στρατευμάτων, δεν είναι διμερές πρόβλημα, αφορά το Διεθές Δίκαιο. Λύση με εσαεί παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί δεν είναι λύση και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι».

Για το προσφυγικό

«Εχουμε να διαχειριστούμε πολλά θέματα, σε μια περιοχή αποσταθεροποιημένη και η χώρα μας είναι το τελευταίο οχυρό», είπε επίσης ο κ. Τσίπρας. «Στο προσφυγικό, περάσαμε δύσκολα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και συνεχίζουμε να περνάμε. Επιλέξαμε την πολιτική της συνεννόησης με την Τουρκία και δεν έχουμε μετανιώσει γι' αυτό».

Για το κόμμα και τις εκλογές

Οσον αφορά το κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ο πόλεμος συνεχίζεται. Για να τον κερδίσουμε χρειαζόμαστε ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό, οργανικά δεμένο με την κοινωνία. Τους αγώνες, τις αγωνίες και τις προσδοκίες της. Και σε αυτό το πεδίο υπήρξε ένας γόνιμος προβληματισμός. Όλοι μας συνομολογήσαμε και συμεπαράναμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες. Γιατί έχουμε μπροστά μας τεράστιες προκλήσεις: Την ανοικοδόμηση της νεολαίας μας, που δίνει έναν γενναίο αγώνα με εντιμότητα και θάρρος και χρειάζεται την στήριξή μας, πολιτικά και οργανωτικά. Την ισχυροποίηση των τοπικών οργανώσεων για να είμαστε έτοιμοι για τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Και εδώ χρειάζεται σχέδιο παρέμβασης και σχέδιο συμμαχιών».

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι «είναι κοινή πεποίθηση ότι το κόμμα μας πρέπει να το φροντίσουμε. Πρέπει να στηρίξουμε τη νεολαία μας που δίνει τη μάχη της με τις αντιξοότητες. Μπορούμε να κερδίσουμε τις μάχες χωρίς να ρίξουμε το βάρος στο κόμμα;», αναρωτήθηκε, για να τονίσει αμέσως μετά: «Νομίζω ότι είναι προϋπόθεση. Πράγματι, ορισμένες φορές κλειστήκαμε στον εαυτό μας. Ας δούμε τι έγινε και αλλού. Οχι στη Λατινική Αμερική και σε αριστερά κόμματα. Ας μιλήσουμε για την Ευρώπη και το φαινόμενο Κόρμπιν: αποδεικνύεται πως μπορείς να έχεις ένα κόμμα ανοιχτό και ταυτόχρονα ριζοσπαστικό. Ας επιχειρήσουμε να συσπειρώσουμε στις τάξεις μας τις δυνάμεις της κοινωνίας. Να στηριχθούμε στις δυνάμεις της Αριστεράς. Χρειαζόμαστε περισσότερη συντροφικότητα, αλληλεγγύη, διάθεση για προσφορά και ίσως και λιγότερες φιλοδοξίες. Ο δρόμος είναι ανηφορικός, αλλά έχουμη δύναμη να τον περπατήσουμε. Εμείς είμαστε ισχυρότεροι, δυνατότεροι. Εχουμε πίστη στις αξίες μας, γι' αυτό και θα δικαιωθούμε, γι' αυτό και θα νικήσουμε», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ανακοίνωση ΝΔ για ομιλία Τσίπρα

«Για άλλη μια φορά ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι η μόνη ιδεολογία που διαθέτει είναι η εμμονή του στην παραμονή στην εξουσία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει: «Μακριά από την κοινωνία, μακριά από τα τεράστια προβλήματα που προξενεί καθημερινά με την πολιτική του συνεχίζει να οδηγεί τη χώρα σε έναν κατήφορο. Η μόνη υπηρεσία που έχει να προσφέρει είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές προκειμένου να υπάρξει μια μεγάλη πολιτική ανατροπή και μια νέα αξιόπιστη κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ