Γαλλία: Επτά υποψήφιοι για την ηγεσία της Δεξιάς, στο πρώτο τους debate -Νικητής ο Ζιπέ - iefimerida.gr

Γαλλία: Επτά υποψήφιοι για την ηγεσία της Δεξιάς, στο πρώτο τους debate -Νικητής ο Ζιπέ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι επτά υποψήφιοι για την ηγεσία της Δεξιάς στη Γαλλία συμμετείχαν το βράδυ της Πέμπτης στο πρώτο τηλεοπτικό τους debate.


Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι πήγαν προετοιμασμένοι: είχαν διαβάσει νούμερα, κούρμπες, προτάσεις, προτεραιότητες. Κατέθεσαν προτάσεις για την οικονομία και την κοινωνία, τις οποίες δεν κατάλαβε όλος ο κόσμος. Αλλά χονδρικά ένα ήταν το κοινό τους σημείο: για να επιτευχθεί το πρόγραμμά τους χρειάζονται απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και μείωση δημοσίων δαπανών κατά πολλά δις.

Γαλλία: Επτά υποψήφιοι για την ηγεσία της Δεξιάς, στο πρώτο τους debate -Νικητής ο Ζιπέ | iefimerida.gr 0


Οι επτά υποψήφιοι αρχηγοί κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το Ισλάμ, τους μετανάστες, την τρομοκρατία, το λαϊκό κράτος. Ο Σαρκοζί έλαμψε στις προτάσεις του για το «φακέλωμα» των τρομοκρατών, ο Ζιπέ έκλεψε την παράσταση όταν μίλησε για την «ευτυχισμένη γαλλική ταυτότητα».
Μόνο όταν η συζήτηση στράφηκε στην εισαγγελική έρευνα που γίνεται εναντίον του Σαρκοζί η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε. Τα αίματα άναψαν επίσης όταν ο Σαρκοζί επιτέθηκε στον συνυποψήφιό του Κοπέ για το νικάμπ των γυναικών μουσουλμάνων.

Γαλλία: Επτά υποψήφιοι για την ηγεσία της Δεξιάς, στο πρώτο τους debate -Νικητής ο Ζιπέ | iefimerida.gr 1


Σύμφωνα με την Liberation, αυτός που κέρδισε τις εντυπώσεις στο πρώτο debate ήταν ο πιο άγνωστος από όλους: ο Jean-Frederic Poisson, ο οποίος μίλησε έξω από τα δόντια, αφού γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να κερδίσει το χρίσμα για αρχηγός.
Ωστόσο, ο πολιτικός που επικράτησε με το στιλ και τις απόψεις του ήταν ο Αλέν Ζιπέ, ο οποίος θεωρείται και φαβορί για να κερδίσει το χρίσμα. Δεν «πεταγόταν» και δεν είχε άγχος να πάρει το λόγο, προκειμένου να μην κάνει λάθη. «Εχετέ μου εμπιστοσύνη. Θέλω να σας οδηγήσω στο δρόμο της ελπίδας μιας ισχυρής Γαλλίας, η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας…Αν κάνουμε τις μεγάλες και απαραίτητες αλλαγές, η Γαλλία θα ξαναγίνει η χώρα όπου θέλει κανείς να ζει», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός του Ζακ Σιράκ και νυν δήμαρχος του Μπορντώ.

Γαλλία: Επτά υποψήφιοι για την ηγεσία της Δεξιάς, στο πρώτο τους debate -Νικητής ο Ζιπέ | iefimerida.gr 2

Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δυσκολεύεται να μιλήσει όταν υπάρχουν κι άλλοι στη σκηνή μαζί του, φάνηκε συχνά να χάνει τον έλεγχο και μίλησε χωρίς ακρίβεια και με θυμό. Το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν πίσω από τον Αλέν Ζιπέ βγάζει τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας από τα ρούχα του. Δεν έκανε σοβαρά λάθη κατά τη διάρκεια του debate, αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει τις κακίες προς τους συνυποψηφίους του.

Η μοναδική γυναίκα υποψήφια της συντηρητικής παράταξης, η Kosciusko-Morizet, η οποία μετά βίας συγκέντρωσε τις ψήφους για να μπει στις εσωκομματικές εκλογές, θέλησε να αποδείξει ότι είχε τη δική της θέση στον «διαγωνισμό». Με το σύνθημά της «Η ανακύκλωση είναι καλή για τα σκουπίδια, όχι για τις ιδέες», η πρώην υπουργός του Σαρκοζί επιχείρησε να υπερασπιστεί «την σύγχρονη Δεξιά», η οποία «συμμαχεί με το κέντρο» και όχι «μια Δεξιά χημικά καθαρή». Δεν κατόρθωσε ωστόσο να κερδίσει στο debate.

Γαλλία: Επτά υποψήφιοι για την ηγεσία της Δεξιάς, στο πρώτο τους debate -Νικητής ο Ζιπέ | iefimerida.gr 3

To 36% των τηλαθεατών εκτιμούν ότι κέρδισε ο Ζιπέ το χθεσινό debate, σύμφωνα με έρευνα της Kantar Sofres, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό τριών ΜΜΕ.
Η έρευνα έγινε σε 625 τηλεθεατές και έδειξε ότι ο Ζιπέ κέρδισε με 36%, ο Σαρκοζί με 22% και οι υπόλοιποι κυμαίνονται μεταξύ 11% και 2%.
«Ο Αλέν Ζιπέ παραμένει φαβορί. Αυτό το πρώτο debate δεν αλλάζει τις ισορροπίες» δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γαλλία debate επτά υποψήφιοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ