Την Παρασκευή ο δεύτερος γύρος του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες -Πέντε ώρες κράτησε η πρώτη διάσκεψη - iefimerida.gr

Την Παρασκευή ο δεύτερος γύρος του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες -Πέντε ώρες κράτησε η πρώτη διάσκεψη

Φωτογραφία: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αύριο (14/10) στις 9:30 το πρωί ξεκινάει στην ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας ο δεύτερος γύρος στη μάχη των νομικών επιχειρημάτων για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Χθες (12/10) δόθηκε η πρώτη μάχη σε επίπεδο νομικών ζητημάτων, με τη διαδικασία να διαρκεί περίπου 5,5 ώρες.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την τοποθέτηση του εισηγητή της υπόθεσης Γιώργου Παπαγεωργίου ο οποίος ανέπτυξε όλα τα νομικά ζητήματα που αφορούν στην υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαγεωργίου, ζήτησε να κηρυχθούν απαράδεκτες οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, ωστόσο στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να υπάρξει η κρίσιμη ψηφοφορία επί της εισήγησης. Εάν οι δικαστές συμφωνήσουν με την πρόταση του εισηγητή τότε η υπόθεση - όπως λένε νομικοί - μπορεί και να τελειώσει αύριο.

Αναλυτικότερα, η «μάχη» των νομικών επιχειρημάτων στράφηκε γύρω από το παραδεκτό των αιτήσεων που κατέθεσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, δηλαδή εάν είναι νομικά βάσιμες οι πρόσφυγες τους.

Μέσα σε βαρύ κλίμα, μετά τις παραιτήσεις των δύο μελών από την ένωση δικαστών του ΣτΕ και τις ανακοινώσεις, οι 30 δικαστές της ολομέλειας άκουσαν την εισήγηση του κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος επί μακρόν ανέλυε όλα τα νομικά θέματα που προκύπτουν από τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, μένοντας κυρίως στο παραδεκτό ή μη των προσφυγών. Εάν, δηλαδή, νόμιμα και βάσιμα ασκήθηκαν οι επίμαχες προσφυγές από την πλευρά των τηλεοπτικών σταθμών.

Αυτό άλλωστε είναι και το πρώτο βήμα για να μπει το δικαστήριο στη συνέχεια στην ουσία της υπόθεσης, να εξετάσει δηλαδή την συνταγματικότητα του νόμου. Γιατί εάν κριθεί ότι δεν ασκήθηκαν νόμιμα οι προσφυγές τότε πιθανότατα η υπόθεση θα κλείσει αύριο Παρασκευή, και θα ξανανοίξει τον Ιανουάριο οπότε και έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν οι προσφυγές σε βάρος της προκήρυξης του διαγωνισμού. Εάν το δικαστήριο έχει την άποψη ότι παραδεκτά κατατέθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης του νόμου, τότε οι δικαστές θα μπουν στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή της συνταγματικότητας ή όχι του επίμαχου νόμου.

Σε αυτή την την περίπτωση, θα χρειαστούν και άλλες διασκέψεις όπως εξηγούν δικαστικές πηγές, αφού τα θέματα που έχουν τεθεί από τις δύο αντίπαλες πλευρές είναι πολλά.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ