Ραντεβού στην Αίθουσα Τέχνης του ΙΑΝΟΥ - iefimerida.gr

Ραντεβού στην Αίθουσα Τέχνης του ΙΑΝΟΥ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η καλόγουστη Αίθουσα του ΙΑΝΟΥ της Αθήνας γίνεται, για άλλη μια χρονιά, τόπος συνάντησης για όλους τους φιλότεχνους της πόλης.

Ο ΙΑΝΟΣ, που διανύει φέτος τον 12ο χρόνο λειτουργίας του στο κέντρο της Αθήνας, έγινε από την πρώτη στιγμή ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της καλλιτεχνικής δράσης της πόλης. Η πιο σημαντική παράμετρος για τον ΙΑΝΟ είναι η επιθυμία του να διατηρήσει το κέντρο της Αθήνας ανοιχτό, δημιουργικό και παλλόμενο. Η Αίθουσα Τέχνης μάς περιμένει λοιπόν και φέτος με πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις, αφιερωμένες στα ζώα, τους φίλους και συντρόφους της ζωής μας, στο αστυνομικό μυστήριο, στην αγαπημένη Αλίκη της Χώρας των θαυμάτων και στον κορυφαίο έλληνα πεζογράφο Νίκο Καζαντζάκη.

Ραντεβού στην Αίθουσα Τέχνης του ΙΑΝΟΥ  | iefimerida.gr 0

Η Αίθουσα Τέχνης του ΙΑΝΟΥ λειτουργεί στο πατάρι του βιβλιοπωλείου και έχει καταφέρει να δημιουργήσει το δικό της πιστό κοινό. Εκεί έχουν παρουσιαστεί περισσότερες από 50 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν εκτεθεί περίπου 1600 έργα τέχνης από 350 εικαστικούς καλλιτέχνες (ζωγράφους, γλύπτες, σχεδιαστές, εικονογράφους, σκηνογράφους κλπ). Βασικός άξονας της Αίθουσα Τέχνης είναι η εστίαση στην παρουσίαση θεματικών αφιερωμάτων και ατομικών εκθέσεων με κυρίαρχη αφετηρία την άμεση ή έμμεση αναφορά στο πολυσχιδές, συναρπαστικό σύμπαν της λογοτεχνίας και της ποίησης, αλλά και τη σχέση ενός χώρου αφιερωμένου στον κόσμο του βιβλίου με την πόλη που τον περικλείει.

Οι εκθέσεις της φετινής περιόδου θα συνεχίσουν να συνομιλούν με παράλληλες δράσεις στον υπόλοιπο χώρο του βιβλιοπωλείου, όπως διαλέξει και μουσικά και θεατρικά αφιερώματα, καθώς και με βιβλιοφιλικά αφιερώματα αντίστοιχης θεματικής.

Οι προγραμματισμένες εκθέσεις
Οκτώβριος 2016: Animalia

Από τα κατοικίδια που αγαπάμε και τα αδέσποτα που φροντίζουμε, από τις πάπιες στον εθνικό κήπο ή ένα πουλί πάνω σε ένα αθηναϊκό δέντρο μέχρι έναν φανταστικό μονόκερο ή ένα άγριο ζώο υπό εξαφάνιση, πραγματικά και φανταστικά ζώα συνθέτουν ένα πανόραμα της έμβιας ζωής που κατοικεί γύρω μας και εντός μας. Εγκαίνια: 11 Οκτωβρίου.

Νοέμβριος 2016: Ιστορίες μυστηρίου
Μια έκθεση εμπνευσμένη από τις σελίδες της αστυνομικής λογοτεχνίας, με αφορμή το αφιέρωμα του ΙΑΝΟΥ στην Ελληνική Αστυνομική Λογοτεχνία.
Επίσης το Νοέμβριο θα μεταφερθεί η έκθεση «150 χρόνια ΕΑΜ», στο φουαγιέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Δεκέμβριος 2016: Η Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων
Με αφορμή το μύθο της Αλίκης του L. Carrol, οργανώνεται μια έκθεση που συνομιλεί με το μύθο και την πραγματικότητα, το ψέμα και την αλήθεια, τη χαρά και τη λύπη. Ένα χρόνο μετά το επετειακό αφιέρωμα στον μεγάλο παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, καθιερώνεται για τις ημέρες των γιορτών η επιστροφή στην αθωότητα.

Ιανουάριος 2017: Νίκος Καζαντζάκης
Εκτενές εικαστικό αφιέρωμα στον κορυφαίο έλληνα πεζογράφο Νίκο Καζαντζάκη με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατό του. Η έκθεση θα ταξιδέψει όλο το έτος σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φεβρουάριος 2017: Τέχνη στο Πατάρι V
Για πέμπτη συνεχή χρονιά, μικροί θησαυροί τέχνης στο πατάρι του ΙΑΝΟΥ περιμένουν να τους ανακαλύψετε.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της Αίθουσας Τέχνης έχει η Μικρή Άρκτος και την επιμέλεια η Ίριδα Κρητικού.

IANOS, Αίθουσα Τέχνης
Σταδίου 24, Αθήνα
Τηλ: 210 32 17 810

www.ianos.gr

Ραντεβού στην Αίθουσα Τέχνης του ΙΑΝΟΥ  | iefimerida.gr 1

Η νέα περίοδος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 με το αφιέρωμα στον Σαίξπηρ. Ακολούθησαν αφιερώματα σε μεγάλες προσωπικότητες του λόγου (Κ.Π. Καβάφης, Γ. Σεφέρης, Παυσανίας, J. Lacarriere, Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν) ή της μουσικής (Μ. Θεοδωράκης, Β. Τσιτσάνης), αφιερώματα στην πόλη της Αθήνας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Τα καφενεία της Αθήνας, Οδός Σταδίου, Κεντρική αγορά, Τα οπωροφόρα της Αθήνας κ.α.) ενώ σημαντικό βήμα σε νέους καλλιτέχνες είναι ο θεσμός “Εισαγωγή”, που προτείνει κάθε άνοιξη, νέους καλλιτέχνες τελειόφοιτους ή απόφοιτους της Α.Σ.Κ.Τ. παρουσιάζοντας το πρώτο τους βήμα.
Στο διάστημα των τεσσάρων αυτών ετών, η IANOS Αίθουσα Τέχνης παρουσίασε με επιτυχία περισσότερες από 50 εκθέσεις, ατομικές και ομαδικές, ζωγραφικής, γλυπτικής ή φωτογραφίας. Εξέθεσε 1.600 περίπου έργα τέχνης από 350 διαφορετικούς εικαστικούς καλλιτέχνες (ζωγράφους, γλύπτες, σχεδιαστές, εικονογράφους, σκηνογράφους κλπ), ενώ δεκάδες από αυτούς, εκτέθηκαν για πρώτη φορά.
Επίσης, συνεργάστηκε δημιουργικά με μουσεία, φορείς και άλλους πολιτιστικούς χώρους, ταξιδεύοντας τις εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Ελληνική Πρεσβεία στην Αίγυπτο, Διεθνές Φεστιβάλ Φιλίππων, Πινακοθήκη Κατσίγρα, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ύδρας, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, Ένωση Σμυρναίων, Εκκοκκιστήριο Ιδεών, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας κ.α.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ