Η Ελλάδα στις συμπληγάδες ΔΝΤ – Ευρώπης για το χρέος - iefimerida.gr

Η Ελλάδα στις συμπληγάδες ΔΝΤ – Ευρώπης για το χρέος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ελληνικό χρέος βρίσκεται στο προσκήνιο και στην κορυφή της ατζέντας, με τις αμφιβολίες για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα να εντείνονται ολοένα περισσότερο το τελευταίο διάστημα.

Το Ταμείο (και η ίδια η Κριστιάν Λαγκάρντ πρόσφατα) και ο Τζακ Λιού τοποθετήθηκαν επίσημα ότι περιμένουν και άλλες σοβαρές μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα για να συμμετάσχουν, αν και η ρευστή κατάσταση στην Ευρώπη με τις εκλογές σε κρίσιμα «πόστα» της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία) δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας.

Και στις συμπληγάδες ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρώπη βρίσκεται η Ελλάδα, με τον Αλέξη Τσίπρα να περιμένει εδώ και μήνες να ακούσει θετικά νέα για το χρέος ώστε να μπορέσει να ισορροπήσει την κατάσταση στο εσωτερικό έπειτα από τα σκληρά μέτρα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά.

Bloomberg: Πληθαίνουν οι αμφιβολίες για εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Εντείνονται οι αμφιβολίες για το αν το ΔΝΤ θα εμπλακεί τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα, πριν από τις εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες, που καθιστούν πολιτικά «ευαίσθητο» θέμα την όποια δέσμευση για ελάφρυνση χρέους.

Αυτό αναφέρει το Bloomberg, που σημειώνει ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θεωρείται ως κλειδί για να καθησυχάσουν οι αγορές, προσθέτει όμως ότι οι εκλογές στις πιο ισχυρές χώρες της Ευρώπης μπορεί να επηρεάσουν τη χρονική στιγμή των αποφάσεων για ζητήματα όπως το ελληνικό πρόγραμμα και το Brexit.

Εκλογές έχει η Ολλανδία τον Μάρτιο, ενώ θα ακολουθήσουν εκείνες στη Γαλλία και τη Γερμανία, την ώρα που πολλοί ψηφοφόροι έχουν κουραστεί να πληρώνουν για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τρεις αξιωματούχοι, με γνώση των συζητήσεων για το ελληνικό πρόγραμμα, εξέφρασαν σκεπτικισμό για το αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν σε μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους αρκετά σύντομα ή με τρόπο που θα ικανοποιήσει το ΔΝΤ.

Οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να περιμένει την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης του προγράμματος. «Με την Ελλάδα να σέρνει ήδη τα πόδια της στα προαπαιτούμενα για την τελευταία δόση, στενεύουν τα περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας», αναφέρει το Bloomberg.

Η συμφωνία, αναφέρουν οι αξιωματούχοι, πρέπει να επιτευχθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου, πριν την κάνουν απίθανη οι πολιτικές πιέσεις.

Νέο μήνυμα Λιου: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά το χρέος

Στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επανήλθε ο Τζακ Λιου, ζητώντας για μία ακόμη φορά άμεσες αποφάσεις των Ευρωπαίων σε αυτό το ζήτημα.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Παρασκευής, τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο.

Ανάμεσά τους, σημείωσε, η ολοκλήρωση των σχεδίων για τις ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσουν οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς, τόνισε ο Τζακ Λιου σύμφωνα με το mignatiou.com, είναι απαραίτητη για τους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες μίας ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους στην οποία δεσμεύθηκε το Eurogroup τον Μάιο.

«Είναι η πρώτη ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ εδώ και καιρό που δεν αντιμετωπίζουμε κάτι που περιγράφεται ως ελληνική κρίση και αυτό είναι καλό», είπε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και όλα τα μέρη συζητούν πώς θα προχωρήσουν και πώς θα εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μαΐου. Αυτό που είπα χθες αντικατοπτρίζει την άποψή μου και εκφράζει αυτό το οποίο λέω αυτές τις ημέρες αλλά και σταθερά εδώ και καιρό. Οτι εκτός από την τήρηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας και την εφαρμογή σκληρών μέτρων υπάρχει επίσης η ανάγκη μείωσης του χρέους. Νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα αυτό πάρει σάρκα και οστά τόσο το καλύτερο», τόνισε ακόμη ο Τζακ Λιου.

«Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι υπάρχει πισωγύρισμα. Τόνιζα και τονίζω πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα σχέδιο για το μέλλον. Είναι μεγάλη πρόοδος το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα, κάποια από τα οποία είναι σκληρά, και πρέπει να τα ολοκληρώσουν. Καθώς προχωρά η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πρέπει να αποφύγουμε να βρεθούμε σε μία στιγμή που θα περιγράφεται ξανά ως ελληνική κρίση. Και τελικά η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όσο πιο σύντομα είναι ξεκάθαροι οι όροι της τόσο το καλύτερο», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Τσακαλώτος: Πανούργος ο Σόιμπλε -Σαν γαζέλα ανάμεσα σε 2 ελέφαντες η Ελλάδα στην κόντρα για το χρέος

Πανούργο πολιτικό χαρακτήρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον Βόφλγκανγκ Σόιμπλε, ενώ παρομοίασε την Ελλάδα με... γαζέλα, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ελέφαντες, στο ζήτημα του χρέους.

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Bloomberg, τόνισε ότι η διαφωνία της Γερμανίας με την ελάφρυνση χρέους είναι σε αντίθεση με την απαίτησή της να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι μετέφερε αυτό το μήνυμα στον Γερμανό ομόλογό του, στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον.

«Ο Σόιμπλε πιστεύει ότι το πρόγραμμα θα έχει αποτέλεσμα, το ΔΝΤ θα μετάσχει και ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη ελάφρυνση χρέους. Κάτι πρέπει να δώσει, πιστεύω ότι βαθιά μέσα του το καταλαβαίνει αυτό», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Είναι πανούργος πολιτικός. Είναι στο προσκήνιο για πολύ καιρό. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν μπορεί να καταλάβει πως δεν μπορείς να τα έχεις και τα τρία αυτά στοιχεία», πρόσθεσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.

Μάλιστα, παρομοίασε την Ελλάδα με μία γαζέλα, που προσπαθεί να αποφύγει να ποδοπατηθεί από δύο ελέφαντες που μάχονται, στη συγκεκριμένη περίπτωση τη Γερμανία και το ΔΝΤ.

«Πρέπει πραγματικά να αναγκάσουμε τους ανθρώπους να χτυπήσουν τα κεφάλια τους για να φτάσουμε σε μία λύση», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα χρέος ΔΝΤ ευρώπη Εκλογές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ