Πόλεμος στη Δικαιοσύνη -Ο ΔΣΑ καταγγέλλει την συνάντηση Τσίπρα-δικαστών: Εγείρει υπόνοιες... - iefimerida.gr

Πόλεμος στη Δικαιοσύνη -Ο ΔΣΑ καταγγέλλει την συνάντηση Τσίπρα-δικαστών: Εγείρει υπόνοιες...

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πόλεμος έχει ξεσπάσει στο χώρο της Δικαιοσύνης με αφορμή την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να στηλιτεύσει την συνάντηση και τις σκοπιμοτητες που εξυπηρετούσε την δεδομένη χρονική στιγμή.

Ο ΔΣΑ περιγράφει το κλίμα και την συγκυρία κατά την οποία έλαβε χώρα η συγκεκριμένη συνάντηση: Από την ματαίωση της διάσκεψης του ΣτΕ για τις άδειες, ως την «βαριά σκιά» των δηλώσεων Τσίπρα που «προεξοφλούσαν» την απόφαση του ΣτΕ και τις παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ.

«Η συνάντηση που έγινε έχει απωλέσει τα αμιγή θεσμικά της χαρακτηριστικά και εγείρει εύλογες υπόνοιες ότι απέβλεπε στην «λύση» εκκρεμών νομικών ζητημάτων» αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΣΑ:

«Είναι αυτονόητο ότι οι εκπρόσωποι των κρατικών λειτουργιών πρέπει να συνευρίσκονται και να συνομιλούν.

Όμως, η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων δεν έλαβε χώρα σε μια στιγμή πολιτικά και νομικά ανύποπτη.

Προγραμματίστηκε πέντε μόλις ημέρες μετά την ματαίωση της διασκέψεως του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου στην υπόθεση όπου κρίνεται η νομιμότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Έγινε μια μόλις ημέρα μετά τις ηχηρές καταγγελίες Αντιπροέδρων του ιδίου Δικαστηρίου για εκτροπή της Δικαιοσύνης από το συνταγματικό της ρόλο και ανεπίτρεπτη αρνησιδικία, που συνοδεύτηκε από την παραίτησή τους από το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών του ΣτΕ.

Έγινε υπό τη βαριά σκιά των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, που προεξοφλούσαν το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας.

Πραγματοποιήθηκε, τέλος, με σπουδή, που τελεί σε κραυγαλέα αντίθεση με την επί πεντάμηνο αδράνεια του Πρωθυπουργού στο αίτημα για συνάντηση εκ μέρους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία εκφράζει θεσμικά και συλλογικά το δικαστικό σώμα.

Υπό το κράτος των συμπτώσεων αυτών, η συνάντηση που έγινε έχει απωλέσει τα αμιγή θεσμικά της χαρακτηριστικά και εγείρει εύλογες υπόνοιες ότι απέβλεπε στην «λύση» εκκρεμών νομικών ζητημάτων.

Σε κάθε περίπτωση η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι προεχόντως καθήκον των λειτουργών της».

Η απάντηση των Ανωτάτων Δικαστών

Νωρίτερα, απάντηση στα βέλη που δέχθηκαν από εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου έδωσαν πριν από λίγο οι Πρόεδροι Ανώτατων Δικαστηρίων με αφορμή τη χθεσινή τους συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κατά την οποία τέθηκε το θέμα των απoδοχών τους.

Ο Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, καθώς και ο Πρόεδρος του ΣτΕ ζήτησαν να σταματήσουν οι παρεμβάσεις, ενώ σημείωσαν πως ανάλογη συνάντηση είχε γίνει και επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Πρώτιστο καθήκον των επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι η διαφύλαξη του κύρους και της ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών, συνάρτηση της οποίας, ως θεσμικό και όχι ως οικονομικό ζήτημα, αποτελεί και το ύψος του μισθολογίου τους, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρ. 88). Συνεπώς, δικαιούνται και υποχρεούνται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για το εν λόγω θέμα, το οποίο, μαζί με άλλα θεσμικά θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης για την βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης (αύξηση οργανικών θέσεων, μηχανοργάνωση Δικαστηρίων, συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις) καθώς και θέματα Δικαιοσύνης, που σχετίζονται με την υπό σχεδιασμό αναθεώρηση του Συντάγματος, συζητήθηκαν στην χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μετά από αίτημα των Προέδρων, επ΄ ευκαιρία της έναρξης του νέου δικαστικού έτους και επ΄ ευκαιρία της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

Παρόμοια συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί και επί Πρωθυπουργίας κ. Σαμαρά, με τους τότε Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Η προσπάθεια ορισμένων Πολιτικών Κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια είναι απαράδεκτη και πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει. Οι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων και γενικότερα όλοι οι Δικαστικοί Λειτουργοί δεν χρειάζονται υποδείξεις από κανέναν για να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους Νόμους, χωρίς, βεβαίως να βρίσκονται απομονωμένοι από την κοινωνία και τα προβλήματά της.

Ως εκ τούτου, η επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης από ορισμένες πλευρές υπήρξε ατυχής και άστοχη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ