Τα σενάρια για την κυβέρνηση Παπαδήμου - iefimerida.gr

Τα σενάρια για την κυβέρνηση Παπαδήμου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου φέρνει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, τον Ιανουάριο, που αναμένεται να οδηγήσει στη λήψη νέων μέτρων, καθώς οι δανειστές μας είναι έτοιμοι να τα ζητήσουν.

Η περίπτωση όμως να πάρει παράταση η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου φέρνει στο προσκήνιο και σενάρια ανασχηματισμού. Ήδη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης έθεσε το θέμα στην πολιτική ατζέντα στη συνάντηση που είχε, την περασμένη Πέμπτη, με τον πρωθυπουργό. Όπως φαίνεται θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Το ζητούμενο είναι τι θα κάνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίο επιμένει στη θέση του πως μετά την ολοκλήρωση της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI θα πρέπει να στηθούν κάλπες. Από την άλλη όμως αν οι Βρυξέλλες απαιτήσουν με τελεσιγραφικό τρόπο τα όποια διορθωτικά μέτρα για τις αστοχίες του προϋπολογισμού του 2011 που θα συνοδεύουν τη νέα βοήθεια, όπως για παράδειγμα η μείωση των υπαλλήλων στο Δημόσιο και οι καταργήσεις οργανισμών και φορέων να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, δηλαδή πριν από τη διενέργεια των εκλογών, τότε ο κ.Σαμαράς δεν θα έχει και πολλά περιθώρια.

Σε μία τέτοια περίπτωση ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα είναι μονόδρομος, καθώς στην παρούσα φάση το σχήμα που έχει επιλεγεί είναι πολυμελές και οι συγκρούσεις ανάμεσα στους υπουργούς που προέρχονται από διαφορετικά κόμματα διαδέχονται η μία την άλλα, πλήττοντας το κύρος της κυβέρνησης.

Επιπλέον ο κ. Παπαδήμος με τον ανασχηματισμό θα έχει την ευχέρεια να διατηρήσει καλύτερα τις ισορροπίες, καθώς εκτιμάται πως η νέα συμφωνία με την τρόικα θα οδηγεί στην ανάγκη λήψης και προώθησης επώδυνων αποφάσεων. Και τέλος οι ενδεχόμενες αλλαγές στην κυβέρνηση θα την «απελευθερώσουν» από τους διαγκωνισμούς που δημιουργεί στο ΠΑΣΟΚ η προοπτική αποχώρησης του Γ. Παπανδρέου από την ηγεσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ